Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Dzīvnieki prognozē futbola rezultātus

© scanpix

Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs futbolā ir uzņēmis apgriezienus, un tas nozīmē ievērojamu rosību arī zooloģiskajos dārzos, dabas parkos un citviet, kur sastopami dzīvnieki. Kopš 2008. gadā par pasaules mēroga slavenību kļuva futbola spēļu prognozētājs astoņkājis Pauls, modes lieta ir uzticēt maču iznākumus pareģot dzīvniekiem. Iespējams, ka arī šis turnīrs atklās kādu jaunu orākulu – bruņrupuci, ziloni, pandu, ēzeli, kamieli, pingvīnu vai pat akvārija zivtiņu.

Vācieši par savējiem

Jāatgādina, ka leģendārais astoņkājis Pauls, kurš mūžībā aizgāja 2010. gadā, pēc tam, kad bija pareizi noteicis 11 no 13 Eiropas un pasaules čempionātu spēļu uzvarētājiem, pēc tautības bija vācietis, tāpēc nav pārsteigums, ka tieši šajā valstī jau izaugusi jauna un talantīga prognozētāju paaudze. Par vienu no iespējamajām Paula slavas mantiniecēm tiek uzskatīta viņa sugas māsa, Berlīnes okeanārijā «Aqua Dom» dzīvojošā Regīna. Savas valsts izlasei viņa jau prognozējusi uzvaru čempionāta ievadmačā pret Portugāles vienību.

Šādai prognozei gan nepiekrīt dabas parkā «Serengeti» mītošā ziloņmāte Nellija. Bijušā Vācijas izlases vārtsarga Zepa Maijera uzraudzībā viņa jau paspējusi «izspēlēt» visu grupu turnīru un paredz – Vācija nospēlēs neizšķirti ar Portugāli, taču uzvarēs Ganas un ASV izlasi. «Tā tas varētu būt, turklāt tas nozīmē iekļūšanu izslēgšanas turnīrā,» televīzijas kanālam NDTV sacījis Maijers. Jāpiebilst, ka Nellijas prognozēšanas stils krietni atšķiras no tā, ko izmanto citi dzīvnieki – viņa nevis ņem barību no trauka ar kādas valsts karogu, bet gan mēģina iesist vārtos īstu futbola bumbu. Tā komanda, ar kuras karogu greznotajos vārtos ieripos bumba, spēli zaudēs, bet, ja ziloņmāte aizsitīs garām abiem vārtiem, būs neizšķirts – tā viņas pareģojumus tulko safari parka darbinieki. Atšķirībā no Regīnas Nellija ir pieredzējusi prognozētāja, kura no 33 dažāda līmeņa mačiem pareizi noteikusi 30 iznākumu, turklāt bija viena no retajiem, kas paredzēja, ka 2012. gada Čempionu līgas finālā tiksies Minhenes «Bayern» un Dortmundes «Borussia». Savukārt Minsteres zoodārzā pie spēļu prognozēšanas ķēries bruņnesis vārdā Normans, un arī viņš izrādījies savas izlases patriots, pirmajā mačā paredzot tai uzvaru.

Daudzveidīgie angļi

«Viņi iet uz visām četrām, lido un peld, bet mērķis ir viens – prognozēt spēļu rezultātus,» – tā par faunas pārstāvjiem, kuri šim darbam mobilizēti Anglijā, raksta BBC mājaslapa. Piemēram, Pakstonas parkā Somersetā prognozēšana uzticēta ēzeļiem, vārdā Alisters un Dereks (starp citu, tieši tā sauc arī abus parka īpašniekus). Ar pirmās spēles rezultāta paredzēšanu gan viņi nošāvuši greizi, prognozējot, ka Anglijas izlase spēs pieveikt Itāliju. Kļūmi pieļāvis Birmingemas Nacionālajā jūras radību centrā mītošais pingvīns Alfs, kurš paredzējis, ka šis mačs beigsies neizšķirti. Taču viņa vadītajā kolonijā, par laimi, ir precīzāki prognozētāji – pingvīnu mātītes Lollija un Džinnija likušas uz Itāliju un nav kļūdījušās.

Bet Silotas putnu fermā «The Gincase» prognozēšana uzticēta makao papagaiļiem Sārdžam un Oskaram. «Brazīlijā viņi tiek uzskatīti par nacionālajiem putniem, un kurš gan labāk par viņiem varētu zināt, kā beigsies spēles,» sacījis putnkopis Džons Netress. Abu papagaiļu starts ir vērā ņemams – viņi pareizi noteikuši uzvarētāju spēlēs ar Brazīlijas un Anglijas izlašu piedalīšanos.

No zivtiņām līdz pandām

Brīžiem var tikai apbrīnot, cik daudziem un dažādiem dzīvniekiem ir kāda saprašana par futbolu un spēku samēru laukumā – cilvēku izpratnē, protams. Piemēram, viena no Īrijas televīzijas kompānijām savā tiešraides studijā novietojusi akvāriju ar zelta zivtiņu, kurai uzdots ik dienas prognozēt spēļu rezultātus. Ja ņem vērā, ka zivtiņa nosaukta par Lionelu, laikam jau nav pārsteigums, ka tās simpātijas pieder Argentīnas izlasei.

Japānā savukārt uzsvars tiek likts uz prognozēšanas kvantitāti, nevis kvalitāti. Tokijas «Shinagawa Aqua Stadium» akvārijā pie prognozēšanas bija pielikti gan pingvīni, gan akvārija zivtiņas, gan astoņkājis, taču visi kļūdījās, paredzot Japānas izlasei uzvaru pirmajā spēlē pret Kotdivuāru. Toties nekļūdīgs bijis netālu no Salvadoras pilsētas mītošais brazīliešu bruņrupucis «Cabecao» jeb «Lielā galva». 25 gadus vecais jūras iemītnieks uzskatījis, ka Brazīlija pieveiks Horvātiju, un tā arī noticis. Bet ar kļūdu prognozēšanas maratonu sācis Kvīnslendas parka ķengurs Flopsijs, kurš nez kādēļ iedomājies, ka Austrālijai būs pa spēkam pieveikt Čīli.

Prognozēšanas drudzis pārņēmis pat tās valstis, kuru izlases finālturnīrā nepiedalās. Dubaijā rezultātus prognozē kamieļi Šanīns un Vaslavi, kuri iemanījušies itin veikli iespert bumbu vārtos, bet Jandžou dabas parkā Ķīnā maču iznākumu noteikšana atstāta kādas pandas ziņā. Sava prognozētāja ir pat mūsu kaimiņvalstī Baltkrievijā – Minskas okeanārijā mītošā krabiene Petrovna pārņēmusi stafeti no sava dzīvesbiedra Petroviča, kurš ir noguris pēc pasaules hokeja čempionātu rezultātu prognozēšanas.