Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Spānija finālturnīru noslēdz ar uzvaru, Vilja atvadās ar vārtiem

© scanpix

Pasaules kausa B grupas mačā tikās Spānija un Austrālija - komandas, kuras jau pirms pēdējās kārtas bija zaudējušas cerības tikt 1/8 finālā. Iepriekšējā Pasaules kausa uzvarētāja Spānija šajā turnīrā piedzīvoja pamatīgu fiasko, taču pirms došanās mājās prata nedaudz uzlabot noskaņojumu, uzvarot ar 3:0. Uzvaras vārti izlases visu laiku rezultatīvākajam futbolistam Davidam Viljam, kurš šodien noslēdza savu karjeru valstsvienībā.

Gan Austrālija, gan Spānija pirms šī mača jau bija zaudējušas iespējas iekļūt 1/8 finālā, līdz ar to šodien notika cīņa par prestižu, došanos mājās nedaudz labākā noskaņojumā un 3. vietu grupā, kurai austrāliešiem būtu pieticis arī ar neizšķirtu. Austrālijai bija jāiztiek bez divus vārtus guvušā Tima Keihila (diskvalifikācija brīdinājumu dēļ).

Spāņiem šodien, salīdzinot ar maču pret Čīli, bija veselas septiņās izmaiņas pamatsastāvā. Ikera Kasiljasa vietā vārtus sargāja Pepe Reina, tāpat iespēja tika dota arī Davidam Viljam, kurš pirms turnīra paziņoja par karjeras beigām izlasē (tāda pati situācija arī Šabi Alonso), tāpat arī Raulam Albiolam, Huanfranam un vēl dažiem.

Ja pirmajās minūtēs laukumā valdīja diezgan līdzīgs futbols, vēlāk Spānija pamazām pārņēma iniciatīvu. Visentes del Boskes komandai gan pietrūka kvalitātes tikšanā līdz patiešām bīstamām iespējām – patiešām aktīvs uzbrukumā bija tikai Vilja, bieži prasot bumbu soda laukuma tuvumā un cenšoties saasināt spēli, bet vienīgais reālais moments pirmās pusstundas laikā Spānijai radās pēc Džordi Albas sitiena 23. minūtē, kad droši spēlēja austrāliešu vārtsargs Raiens.

Pamazām tuvojoties pārtraukumam, spāņi sāka izskatīties pārliecinošāk un 36. minūtē arī izvirzījās vadībā, kad Huanfrans izmantoja brīvo laukumu labajā malā un neviena netraucēts piespēlēja Viljam vārtu priekšā, kurš ar papēdi ievirzīja bumbu tīklā. Viljam šie bija 59. vārti izlasē, bet Spānija guva otros vārtus turnīrā, turklāt pirmos no spēles. 1:0 arī pēc pirmā puslaika.

Austrālija pēc pārtraukuma spēlēja ievērojami aktīvāk un vairāk uzņēmās iniciatīvu. Tiesa, spāņu aizsardzība pārsvarā spēlēja precīzi, pārķerot un bloķējot piespēles, kas tika izdarītas viņu soda laukumā vai tā tuvumā, atstājot austrāliešus bez reālām vārtu gūšanas iespējām. 57. minūtē Vilja tika nomainīts – pēc apsēšanas uz soliņa Spānijas izlases visu laiku rezultatīvākais futbolists izplūda asarās.

Spāņi otrā puslaika pirmajā pusē uzbrukumā neko sakarīgu nebija izveidojuši, taču 69. minūtē dubultoja pārsvaru – Injesta ar labu piespēli labā pozīcijā izvirzīja Toresu, kurš apsteidza aizsargus, tika pie bumbas un raidīja to tālajā apakšējā stūrī. Mača izskaņā Fabregass nogādāja bumbu vārtu priekšā Matam, kurš, par spīti paasajam leņķim, panāca 3:0, raidot bumbu vārtsargam starp kājām. Austrālija centās, taču nespēja gūt goda vārtus. Spānija atvadījās no turnīra ar uzvaru, austrāliešiem šoreiz trīs neveiksmes.

Vārti: Vilja 36'; Toress 69'; Mata 82'

Brīdinājumi: Spiranovičs; Jedinaks – Ramoss

Austrālija: Raiens, Špiranovičs, Deividsons, Vilkinsons, Makgovans, Jedinaks, Mekejs, Bozaničs (Brešāno 72'), Lekijs, Ours (Troisī 62'), Tagarts (Halorans 46')

Spānija: Reina, Albiols, Ramoss, Alba, Huanfrans, Koke, Alonso (Silva 84'), Injesta, Kasorla (Fabregass 68'), Vilja (Mata 57'), Toress

Tiesnesis: Navafs Šukralla (Bahreina)