Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

PK: Cīņa par izdzīvošanu A grupā; spāņi titānu cīņā pret Nīderlandi

© scanpix

Šovakar Pasaules kausa izcīņā Brazīlijā norisināsies trīs spēles. A grupā cīņu par pirmajiem punktiem uzsāks Meksikas un Kamerūnas izlases (spēle sāksies 19.00 pēc Latvijas laika), desmitos vakarā futbola draugus sagaida saldais ēdiens, Spānijas – Nīderlandes spēlē, bet vienos naktī savu favorītu statusu centīsies attaisnot Čīles izlase, kurai pretī stāsies Austrālijas futbolisti.

Meksika – Kamerūna (19.00)

Ja kāda no šīm abām izlasēm vēlas turpināt turnīru nākamajā izspēlēs kārtā, tad šajā spēlē nepieciešama uzvara. Meksikas izlase pēdējos Pasaules kausa finālturnīrus ir aizvadījusi solīdi, tātad pieredze izkļūšanai no sarežģītām situācijām dienvidniekiem ir. Sastāva ziņā nevar neatzīmēt vairāku spēlētāju prombūtni, kā pēdējais no ierindas izkrita Luiss Montess, kurš pēdējā pārbaudes spēlē pret Ekvadoru guva smagu kājas savainojumu (lūzums). Spilgtākā personība varētu būt agrākais „Barcelona” talantu akadēmijas audzēknis Dos Santošs, kurš epizodiski spēj demonstrēt top klases futbolu. Kamerūnas futbola pēdējo laiku lielākā pērle ir veterāns Semuels Eto’o, kurš esot aktīvi iesaistījies konflikta risināšanā starp izlases futbolsitiem un Kamerūnas futbola funkcionāriem. Vēl pirms pāris dienām izlase izplatīja paziņojumu, ka boikotēs turnīru, ja federācija nepalielinās prēmiju apjomu. Skaidrs, ka šādas blakuslietas notekti nepalīdz demonstrēt labāku futbolu.

Prognoze: Meksika izcīna uzvaru, taču spēle būs spraiga. Fiziski kamerūnieši ir ļoti spēcīgi, ko pierādīja pārbaudes mačā pret Vācijas izlasi (2:2).

Spānija – Nīderlande (22.00)

Spānija uz Brazīliju ieradās kā pēdējo trīs lielo starptautisko turnīru uzvarētāja. Skaidrs, ka šī varētu būt pēdējā iespēja izcīnīt Pasaules kausu uzreiz vairākiem spēlētājiem, jo komandas veterāni ir paziņojuši, ka pēc turnīra beigs savu karjeru izlasē. Galvenajam trenerim Vinsentem Del Boskem sastāva ziņā daudz jautājumu nav, jo Spānijas izlase ir viena no tām vienībām, kuras pamatsastāva kodolu varētu nosaukt pat pamatskolas skolnieks. Vairākiem spēlētājiem ir nelieli mikrosavainojumi, problēmas ar uzberztu tulznu un gudrības zobu ir Džordi Albam, taču, visticamāk, ka arī viņš šovakar izies laukumā. Tāpat diskutabla varētu būt uzbrucēja Djēgo Koštas gatavība aizvadīt pilnu maču.

Nīderlandiešiem sastāvā ir vairāki robi, skaļākais noteikti ir uzbrūkošais Rafaels Van Der Vārts. Uzmanība jāpievērš oranžo uzbrukuma trio; Šnejders - Van Pērsijs - Robens, kuri tad arī centīsies terorizēt Ikera Kasiljasa sargātos vārtus. Kopumā Nīderlandes sastāvs ir gana solīds, taču vairākiem spēlētājiem noteikti pietrūkst pieredzes šādos turnīros.

Prognoze: Jau esam pieraduši, ka Spānijas izlases pretinieki reti spēj ilgāk pieturēt bumbu, jo dienvidnieki nekautrējas kontrolēt apaļo priekšmetu 60 un pat vairāk procentus spēles laika, un šajā futbola komponentā ir vieni no pasaules labākajiem, iespējams pat labākie. Pēdējā laikā komandām, kuras piekopj šādu taktiku īpaši nav veicies, jo futbols turpina evolucionēt. Kā lai neatceras pagājušā gada Konfederāciju kausa izcīņas finālu, kurā spāņi saņēma pērienu no Brazīlijas (0:3). Lai uzvarētu komandas, kuras daudz spēlē ar bumbu ir jābūt vairākām pamatkvalitātēm; kvalitatīvai aizsardzībai, ātrai pārejai no aizsardzības uzbrukumā un meistarīgiem uzbrucējiem. Nīderlande šovakar uzvarēs, Robēns reabilitēsies par savu paviršību pirms četriem gadiem...

Čīle – Austrālija (01.00)

Čīles izlase vairāku ekspertu vērtējumā tiek saukta par visa turnīra „melno zirdziņu”. Ja tuvāk iepazīstas ar sastāvu, tad šādas uzslavas liekas pamatotas. Aleksis Sančezs, Eduardo Vargas, kā arī „Juventus” pussargs Arturo Vidals ir iespaidīgs spēks, un viticamāk, kāds no šiem arī sarūgtinās Austrālijas izlases vārtsargu Meitiju Raienu.

Prognoze: Čīle parādīs augstas kvalitātes futbolu, gūstot vismaz trīs vārtus.