Ventspils Basketbola hallē notiek modernizācija

© Juris Ģigulis

Sākusies Ventspils Basketbola halles rekonstrukcija. Halles jaunā grīda būs tāda pati kā NBA zālēs.

Šobrīd Latvijā ir deviņi olimpiskie centri (OC). Pateicoties Ventspils mēra Aivara Lemberga un bijušā Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidenta Viļņa Baltiņa iniciatīvai, Ventspilī savulaik tapa pats pirmais OC valstī, un tieši Basketbola halle bija pirmais objekts, ko atklāja 1997. gadā, dibinot OC Ventspils. Basketbola halle darbojas jau 17 gadus, tāpēc telpām bija nepieciešams remonts. Savu laiku bija nokalpojusi arī zāles grīda. Parasti tās maina ik pēc 15 gadiem, jo nolietojas amortizatori, tādējādi grīda zaudē elastību, kas sportistiem var radīt traumas. Basketbola zālē uzliks jaunu, no Kanādas kļavas ASV ražotu grīdu ar moderniem amortizatoriem, kas atbilst pasaules standartam. Olimpiskā centra Ventspils valdes priekšsēdētājs Uldis Boitmanis atklāj, ka šādas grīdas ir arī NBA un Eirolīgas zālēs.

Zāles abos galos uzstādīs divus jaunus tablo, kas atbildīs visaugstākajam FIBA prasību līmenim. 6 x 4 metrus lielajos tablo varēs atspoguļot arī katra spēlētāja vārdu, viņam izteiktās piezīmes, gūto punktu skaitu un citu. U. Boitmanis skaidro, ka pēc būtības tie būs lieli videoekrāni, kuros varēs demonstrēt arī reklāmas un videosižetus. Plānots iegādāties arī videokameru, kas būs saslēgta ar ekrāniem, un spēles pārtraukumos varēs parādīt arī skatītājus vai interesantākās spēļu epizodes. Tiesnešu vajadzībām iegādās bezvadu svilpes sistēmu, kas, iepūšot svilpē, ļauj tiesnešiem nekavējoties apturēt spēles pulksteni, kā arī jaunus 24 sekunžu skaitītājtablo virs groziem.

Arī basketbola zāles skatītāju tribīnēm ir jau 17 gadi, tāpēc notiks arī to rekonstrukcija. Nomainīs tribīņu ritošo daļu, sēdekļus, kā arī eju segumus, kur tas nepieciešams.

Basketbola halles rekonstrukcija šonedēļ uzsākta 4,5 miljonu eiro vērtās OC infrastruktūras attīstības programmas ietvaros, ko OC Ventspils īsteno sadarbībā ar LOK un Ventspils pašvaldību. «Par zāles rekonstrukciju īpašs prieks ir tāpēc, ka mūsu basketbola klubam aprit 20 gadi. Šogad klubs kļuva par deviņkārtējiem Latvijas čempioniem, un rekonstruētā zāle viņiem būs laba dāvana,» uzsver U. Boitmanis.

Basketbola halles projekts ir racionāls, jo ikdienas režīmā tur var trenēties trijās zālēs, kas atdalītas ar automātiski paceļamām sienām. Bet, kad notiek spēles, tad top liela zāle ar 3000 skatītāju vietām. Lai arī objekta nosaukums ir Basketbola halle, tomēr tajā atrodas arī vingrošanas, džudo un boksa zāles, kurām rekonstruēs ventilācijas sistēmas, uzstādot arī rekuperācijas iekārtas, kas veiks atkārtotu siltā gaisa izmantošanu ziemā, nodrošinot energoekonomijas efektu. Tāpat hallē izvietojies pirts komplekss un fizioterapijas kabineti.

Lai uzlabotu elektroapgādes drošību, Basketbola hallei izveidos vēl vienu elektrības pievades avotu. Pašlaik tāds ir tikai viens, un elektroapgādes ķibeļu gadījumā var tikt apdraudētas atbildīgās sacensības un koncerti, ko translē televīzijas tiešraidēs. Visus darbus plānots pabeigt līdz Latvijas basketbola čempionātam.

Svarīgākais