Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Sports

Gulbim pusdienlaikā otrais mačs Parīzē

© scanpix

Ernests Gulbis šodien turpinās "French Open" turnīru, 2. kārtā sacenšoties ar "Grand Slam" debitantu Fakundo Baņi no Argentīnas. Spēles sākums plkst. 12:00, abiem tenisistiem tā būs pirmā tikšanās.

Gulbis pirms divām dienām atguvās no nelāga sākuma un četros setos uzveica poli Lukašu Kubotu – 4:6, 6:4, 7:5, 6:1. Ernestam tā bija tikai ceturtā uzvara "Grand Slam" turnīros pēc zaudēta 1. seta. Daudz netrūka, lai Gulbim būtu jāatspēlējas no 0-2. Kubots 2. seta izskaņā nerealizēja ņemamu breikbumbu un pēc tam zaudēja savu servi. Spēles otrajā pusē Gulbja panākums šaubas neradīja.

Ernests Parīzē 2. kārtu sasniedzis otro gadu pēc kārtas, pirms tam "French Open" trīs gadu pēc kārtas izstājoties jau pēc pirmā mača. Izloze paredzēja, ka Gulbis 2. kārtā sacentīsies ar iepriekš neuzvarēto (0-2) Žiljēnu Beneto, kuram Francijā zaudēja arī 2010. gadā, taču tenisā gadās pārsteigumi, un francūzis līdz Ernestam netika. Tā vietā Gulbim būs jātiekas ar "Grand Slam" debitantu, 24 gadus veco Argentīnas tenisistu Fakundo Baņi. Viņš rangā atrodas 143. vietā, rekords ar 112. vietu sasniegts februārī.

Baņis ar 10. mēģinājumu Parīzē beidzot izgāja "Grand Slam" kvalifikāciju. Iepriekšējās deviņās reizēs viņam trīs gadījumos izdevās tikt līdz 2. kārtai. Šoreiz gūtas trīs uzvaras, mačos pret Roberto Karbaljesu Baenu, Rožeriu Dutru Silvu un Džesiju Hutu Galungu zaudējot tikai vienu setu – otrajā mačā viens sets zaudēts taibreikā.

Reti kurš ticēja Fakundo spējām pārvarēt pamatturnīra 1. kārtu, taču "Grand Slam" debijā viņš to paveica, pie tam izdarīja ļoti iespaidīgi – piecu setu "maratonā" apspēlēts daudz pieredzējušākais Beneto – 6:1, 6:2, 1:6, 3:6, 18:16. Banim tā bija pirmā piecu setu spēle karjerā. Līdz šim viņš ne reizi pat nebija spēlējis četru setu maču. 18:16 ir atkārtots garākais sets "French Open" vēsturē. Pirms diviem gadiem Pols-Anrī Matjē 5. setā ar tādu pašu rezultātu uzveica Džonu Isneru.

Baņa panākumu vēl īpašāku padara fakts, ka viņš spēja savākties pēc 2-0 pārsvara izlaišanas, kā arī breika nenoturēšanas pēdējā setā. Bez tam Beneto 5. setā bija mačbumba. Francūzis to ieguva uzņemšanā pie 11:10, uzvarot 20 sitienu izspēlē. Mačbumbu realizēt Benijam bija iespēja, taču viņš pārcentās un vienkāršā situācijā bumbiņu raidīja pāri gala līnijai. Abiem tenisistiem cīņas izskaņā bija krampji, vairāk cieta Beneto, kurš vēlāk nespēja novērst zaudējumu. Spēle ilga gandrīs 4.5 stundas (4:27). Tā ir mazāk nekā puse no Fakundo kortā pavadītā laika, ieskaitot ar kvalifikāciju (9:29).

Ranga 45. vietā esošais Beneto ir rangā visaugstāk esošais tenisists, kuru Baņis uzveicis. Līdz pirmdienai viņam labākā uzvara bija 76. vietā esošā Leonardo Maijera pārspēšana 2012. gadā Buenosairesā. Baņis tikai divreiz spēlējis pret Top 20 tenisistiem, abus mačus zaudējot 2012. gada februārī – Buenosairesā 3:6, 4:6 pret 5. vietā bijušo Davidu Fereru un nedēļu vēlāk Akapulko 2:6, 4:6 pret 18. numuru Florianu Maijeru.

Gulbja šodienas pretinieka statistikas sakarā faktiski runa ir tikai par mālu, jo no spēlēšanas uz citiem segumiem viņš veiksmīgi izvairās. Banim šogad ir tikai viens "hard" mačs, pie tam "Challenger" līmenī (kas ATP statistikā netiek ņemts vērā) Sanpaulu zaudējot jau 1. kārtā. Banis visas trīs karjeras uzvaras, protams, guvis uz māla. Bez Beneto apspēlēšanas viņa kontā vēl ir jau pieminētā uzvara pār L. Maijeru, kā arī šogad Riodežaneiro pieveikts brazīlietis Žoau Souza. Banim "Challenger" līmenī ir četri tituli un 103 uzvarētas spēles. Uz visiem pārējiem segumiem kopā nospēlēti tikai 12 mači (2-10).

Gulbis pret Bani spēlējis nav, taču saprast, ar ko ir darīšana, problēmām nevajadzētu rasties. Ernests pagājušajā nedēļā nospēlēja divus mačus pret tādiem spēlētājiem, kuri ir ļoti līdzīgi Banim – Martinu Kližanu un Fakundo tautieti Federiko Delboni. Baņis ir kreilis, māla speciālists, kuram ir uz šī seguma nepieciešamais daudzpusīgais teniss. Serve nav īpaši laba, taču izspēlēs Fakundo nav ar pliku roku ņemams. Tāpat viņa arsenālā ir labi "dropšoti", Baņis arī labprāt dodas pie tīkla.

Tiktāl par spēles stilu, bet pats galvenais jautājums tomēr ir, cik daudz spēka argentīnietim ir palicis – nogurums noteikti ir iespaidīgs un ne tikai fiziskais. Uzvaru pār Beneto Fakundo atzīmēja patiešām iespaidīgi. Vai viņš spēs pēc karjeras lielākā panākuma savākties spēlei pret Top 20 spēlētāju (kādu viņš ne reizi nav uzveicis), ir dienas galvenais jautājums. Arī Gulbim pēdējo septiņu dienu laikā daudz noskrietu kilometru, tomēr pats Ernests atzīst, ka jūtas labi. Gulbis otrā simta tenisistiem nav zaudējis gandrīz gadu – pēdējā neveiksme jūlijā Hamburgā pret Janu Hajeku.

Gulbja otrais mačs turnīrā paredzēts 2. kortā un sāksies plkst. 12:00. Spēli video tiešraidē varēs redzēt šeit vai šeit. Šī mača uzvarētājs 3. kārtā sacentīsies ar Mihailu Južniju vai Radeku Štepāneku. Arī viņi spēlēs pusdienlaikā.