Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

"Brīvības ielas kultūras kilometrā" mēģinās sasniegt Ginesa rekordu

© F64

Šodien "Nordea" Rīgas maratona laikā "Brīvības ielas kultūras kilometrā" pie Brīvības pieminekļa, sveicot Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu, plānots sasniegt jaunu Ginesa rekordu - izpildīt kopdeju ar visvairāk trejdekšņu.

Kā aģentūru LETA informēja nodibinājuma "Rīga 2014" sabiedrisko attiecību programmas vadītājs Mārtiņš Drēģeris, plkst.13 pie Brīvības pieminekļa Ginesa rekordam aicināts pievienoties ikviens rīdzinieks, pilsētas viesis un deju kolektīvu dalībnieks, kam līdzi būs trejdeksnis.

Trejdeksnis ir unikāls latviešu sitamais instruments, kuram līdzīga nav pat mums tuvākajām valstīm. Šis instruments arī simboliski uzsvērs Latvijas kultūras mantojuma unikalitāti, kā arī palīdzēs demonstrēt mūsu dejotāju kustības prieku.

Par rekorda dejas skaņdarbu izvēlēta topošā deju uzveduma "Lec, saulīte!" dziesma "Saulītes peldināšana", kas horeogrāfa Jāņa Ērgļa vadībā 18.maijā piedzīvos savu pirmatskaņojumu.

Mēģinājums sasniegt Ginesa rekordu ir tikai viens no "Brīvības ielas kultūras kilometra" notikumiem. "Brīvības ielas kultūras kilometrs" būs īpaša kultūras, mūzikas un sadziedāšanās programma, kas galvaspilsētas centrālo ielu skrējiena dalībniekiem un atbalstītājiem pasākumu ļaus izbaudīt no kultūrvēsturiska un izklaidējoša skatpunkta.

Elizabetes un Brīvības ielas krustojumā skrējējus un līdzjutējus izklaidēs kultūras kilometra "Nordea" skatuves programma, kurā atzītākie Latvijas skatuves mākslinieki atskaņos hitus, kas bijuši populāri no 1914.gada līdz 2014.gadam. Mūzikas punkti trasē plānoti gan 11.novembra krastmalā, kur saimniekos DJ Toms Grēviņš, gan vēl 15 vietās trasē. Katra mūzikas punkta vadmotīvs pieskaņots kādai no "Top 15" valstīm, no kurām skrējēji Rīgā ierodas viskuplākajā skaitā. Par godu Latvijas dalības NATO desmitgadei skrējiena dalībniekus pie Aizsardzības ministrijas Valdemāra un Elizabetes ielas stūrī iepriecinās Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris.

"Brīvības ielas kultūras kilometru" simboliski ievadīs "Kultūras goda sardze" - aleja no Zigfrīda Annas Meierovica bulvāra līdz Brīvības piemineklim, kas būs atvēlēta simtiem koristu un dejotāju, kas sveiks maratona dalībniekus.

Pieminot Jāņa Cimzes 200.dzimšanas dienu, ikviens, kam tuvas latviešu tautasdziesmas, aicināts pie Brīvības pieminekļa pievienoties sadziedāšanās koncertiem un izdziedāt Cimzes dziesmu krājumu "Dziesmu rota" - dziesmas, kas ir neatņemama sastāvdaļa ikvienos Dziesmusvētkos. Dziesmas no visām piecām "Dziesmu rotas lauku puķu burtnīcām" varēs dziedāt trīs sadziedāšanās koncertos plkst.9, 11.30 un 13. Sadziedāšanās programmas muzikālais vadītājs būs Juris Vaivods.

Ņemot vērā, ka pasākumu laikā iespējami dažādi satiksmes ierobežojumi, dalībnieki un apmeklētāji aicināti ierasties ar velosipēdiem.

Jau ziņots, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumu programmā visās "Nordea" Rīgas maratona distancēs šogad iekļausies jauns trases posms no Brīvības pieminekļa līdz Stabu ielai - "Brīvības ielas kultūras kilometrs".