Vienojas par 2010.gada sporta budžeta sadali apakšprogrammās

Šodien Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) notikušajā finanšu piešķiršanas sportam komisijas sēdē panāktas vienošanās par 2010.gada sporta budžeta sadali apakšprogrammās, aģentūru LETA informēja IZM Komunikācijas nodaļā.

Sēdē piedalījās arī pārstāvji, kas iesnieguši finansējuma pieprasījumus 2010.gadam - kopumā ap 80 sporta federāciju, kā arī privāto, pašvaldības un valsts sporta bāžu pārstāvji.

Komisija atbalstīja priekšlikumu no apakšprogrammā "Sporta būves" 2010.gadā paredzētā kopējā finansējuma 579 000 latu apmērā, daļu piešķirt tām nacionālajām sporta bāzēm, kuru dibinātājs ir valsts un kurām nav nodokļu parādu, un pašvaldību dibinātajām nacionālajām sporta bāzēm.

Komisija rosinās izvērtēt iespēju 10% no sporta būvēm paredzētā finansējuma novirzīt privātajām sporta būvēm, kurām ir nacionālās sporta bāzes statuss un kurām nav parādsaistību, vērtējot sporta bāzes intensitātes rādītājus.

No apakšprogrammā "Sporta federācijas un pasākumi" paredzētā finansējuma 1,2 miljonu latu apmērā 414 000 latu paredzēts piešķirt sporta federācijām treneru atalgojumam, lai nodrošinātu iespēju reorganizēto valsts aģentūru audzēkņiem turpināt treniņu darbu attiecīgajā sporta veidā un turpinātu sniegt metodisko un organizatorisko atbalstu attiecīgo sporta veidu treneriem, sportistiem un sporta speciālistiem.

200 000 latu no šīs apakšprogrammas plānots novirzīt ar valsts sporta aģentūru likvidāciju saistīto izdevumu segšanai, 492 000 latu - Latvijas Sporta federāciju padomei, kas administrēs šo līdzekļu tālāku pārdali federācijām, atbilstoši šodienas sanāksmē atbalstītajiem kritērijiem, turklāt no šīs programmas tiks finansēti arī starptautiski sporta pasākumi, kas saskaņoti Latvijas Nacionālajā sporta padomē.

Ņemot vērā, kā 2010.gadā notiks ziemas olimpiskās spēles, Latvijas Olimpiskās vienības finansējumu komisija rosinās saglabāt 2009.gada līmenī - 1,4 miljonu latu apmērā no finansējuma, kas paredzēts apakšprogrammā "Augstas klases sasniegumu sports".

Vēl no šīs apakšprogrammas tiks finansētas Latvijas Olimpiskās komitejas programmas miljona latu apmērā. Tāpat tiks rosināts segt izdevumus par Siguldas bobsleja un kamaniņu trases estakādes būvniecību 189 000 latu apmērā, kā arī 630 000 latus piešķirs, lai nodrošinātu valsts izlases komandu sporta spēlēs sagatavošanos un piedalīšanos Eiropas un pasaules čempionātu un olimpisko spēļu atlases turnīros un finālsacensībās.

IZM tuvākajā laikā atbilstoši sanāksmē lemtajam sagatavos priekšlikumus sporta finansējuma sadalei šajās apakšprogrammās, kas pēc saskaņošanas ar komisijas locekļiem tiks iesniegti izskatīšanai Latvijas Nacionālajā sporta padomē.

Bez IZM minētajā komisijā ir Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Bobsleja federācijas, Latvijas Sporta federāciju padomes, Latvijas Olimpiskās vienības, Latvijas Hokeja federācijas, Latvijas Vieglatlētikas savienības, Latvijas Olimpiskās komitejas un Latvijas Sporta izglītības iestāžu direktora padomes pārstāvji.

Izstrādājot priekšlikums, piesaistīti arī finansējuma pieprasījuma iesniedzēji no sporta bāzēm un sporta federācijām, lai paustu viedokli un izteiktu priekšlikumus par finansējuma sadali, kā arī atbildētu uz komisijas pārstāvju jautājumiem, lai vajadzības gadījumā precizētu informāciju, norāda IZM.

Kā ziņots, kopumā sportam IZM budžetā nākamajā gadā atvēlēti 13 999 825 lati, no kuriem sporta būvēm paredzēti 579 234 lati, balvām par izciliem sasniegumiem sportā - 50 000 latu, sporta federācijām un sporta pasākumiem - 1 217 023 lati, Murjāņu sporta ģimnāzijai - 1 161 625 lati, Latvijas Sporta muzejam - 52 000 latu, augstas klases sasniegumu sportam - 3 677 755 lati.

3 220 677 latus paredzēts izmaksāt mērķdotācijās pašvaldību izglītības iestāžu profesionālās ievirzes sporta izglītības programmu pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. Bet 4 041 511 lats paredzēts valsts galvoto aizdevumu atmaksai.

Svarīgākais