Uzvarēja pieredze Pļaviņa duetam ļauj uzvarēt Sorokinu/Buividu

© fivb.org

Grand Slam pludmales volejbola turnīrā Šanhajā kvalifikācijas barjera par augstu bija abiem Latvijas duetiem, bet savstarpējā cīņā pārāks izrādījās Mārtiņš Pļaviņš ar Aleksandru Soloveju. Šodien pamatturnīrā cīņas uzsāks Jānis Šmēdiņš ar Aleksandru Samoilovu.

Izlozei bija labpaticies Šanhajas Grand Slam turnīra kvalifikācijas pirmajā kārtā kopā savest abus Latvijas pārus. Pirms mača nedaudz augstāk kotējās Pļaviņš ar Soloveju. Ne tikai tāpēc, ka viņi kvalifikācijā bija izlikti ar augstāku numuru un iepriekšējā posmā Fudžou bija tikuši par astoņām vietām augstāk. Pļaviņš pludmales smiltis profesionālā līmenī rok jau kopš 2005. gada, kamēr Ruslans Sorokins to sāka četrus gadus vēlāk. Arī Solovejs jau ir nedaudz apburzīts starptautiskajā apritē, kamēr Edvartam Buividam šī sezona ir debija pasaules spēcīgāko aprindās. Tas atspoguļojās arī rezultātā – par kripatiņu labāks abos setos bija, var teikt, šā brīža Latvijas otrais spēcīgākais duets Pļaviņš/Solovejs un varēja sākt gatavoties otrās kārtas spēlei ar ļoti pieredzējušajiem norvēģiem.

37 gadus vecais Ivers Andreass Horems un 34 gadus vecais Geirs Eituns savulaik mācīja spēlēt bīču Samoilovam un Pļaviņam (bilance – 41 norvēģu labā). Pēc tam gan dažādos turnīros un dažādos pāru salikumos pārliecinoši labāki bija latvieši – 51. Arī pirms šī mača bija nojausma par mača iznākumu, kuru varētu noformulēt kā «viegli mūsējiem neies», tomēr pirmais zaudētais sets (13:21) lika meklēt citus apzīmējumus. Otrajā no 6:10 Latvijas duets vairāk par 20:20 panākt nespēja. Līdz ar to Buividam ar Sorokinu posmā dalīta 41. vieta, bet Pļaviņam ar Soloveju – dalīta 33. vieta.

No citiem rezultātiem jāatzīmē jaunizcepto katariešu De Ž Santuša un Santuša Pereiras divas ļoti pārliecinošas uzvaras un iekļūšana pamatturnīrā. To, ka izbijušie brazīlieši abos setos uz 13 atstās venecuēliešus Faņji un Ernandesu, varēja gaidīt, bet otrajā kārtā līdzīgs liktenis (15:21, 12:21) sagaidīja arī šveiciešus – Ševaljē un Pravdziču. Un pamatturnīrā atkal ar 32. numuru izsētie katarieši nebūs nekāda dieva dāvana pat amerikāņiem Dalhauseram un Rozentālam.

Savukārt Samoilovs ar Šmēdiņu Šanhajā izlikti ar trešo numuru, un C grupā pasaules grandi pretī nestāsies. Pirmajā cīņā šodien pretī stāsies mazpazīstami mājinieki. Dziaņs Bao šoreiz spēlēs pārī ar Likedzianu Ha (Fudžou kopā ar Conu Janu Bao grupā zaudēja Pļaviņam ar Samoilovu – 0:2 (12, 25)). Pēc tam darba kārtībā vācieši Bekermans un Urbačka, kuriem šādā salikumā divos mačos Samoilovs ne ar Šmēdiņu, ne Sorokinu zaudējis nav.

Visspēcīgākais pretinieks patrāpījies pēdējā apakšgrupas mačā pret krieviem Semjonovu un Krasiļņikovu. 2,08 metrus garā torņa Semjonova kvalitātes pie tīkla ir labi zināmas. Šo sezonu Konstantīns uzsācis kopā ar Vjačeslavu Krasiļņikovu, ar kuru iepriekšējā sezonā abi jau paspējuši izcīnīt otro vietu Berlīnes Grand Slam turnīrā, un Maskavas grandslamā abi bija piektie.

***

Pludmales volejbols

Grand Slam Šanhaja (Ķīna)

29. aprīlis

Kvalifikācija

1. kārta

Pļaviņš/Solovejs (Latvija, 11.) – Sorokins/Buivids (22.) 2:0 (18, 21)

2. kārta

Pļaviņš/Solovejs – Horems/Eituns (Norvēģija, 6.) 0:2 (13, 20)

 

Svarīgākais