Latvija varētu palīdzēt Ukrainai rīkot 2015.gada Eiropas čempionātu basketbolā

Latvijas puse joprojām ar cerībām raugās uz iespēju 2017.gadā kopīgi ar vienu vai abām pārējām Baltijas valstīm uzņemt Eiropas čempionāta finālturnīru basketbolā vīriešiem un pašlaik neizslēdz iespēju pieteikties kā palīgs Ukrainai 2015.gada finālturnīra uzņemšanā, ja radīsies tāda vajadzība un iespēja.

Pēc diviem gadiem Eiropas čempionāts notiks Ukrainā, kur gan pašlaik valda nestabila politiskā situācija, bet vēl nav zināms, kas uzņemsies 2017.gada turnīra rīkošanu. Jau ilgāku laiku runāts, ka Latvija kopīgi ar Igauniju un, iespējams, arī Lietuvu pieteiksies 2017.gada turnīra uzņemšanai, bet Ukrainas problēmu dēļ par aktuālu var kļūt iespēja spēles uzņemt arī 2015.gadā.

"Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļa ("FIBA Europe") ir iekavējusi ar pieteikšanās noteikumu izstrādi, bet pašlaik ir doma martā nākt klajā ar ideju, ka viena valsts var pieteikties viena grupu turnīra organizēšanai - ja nu nepietiek naudas tālāku posmu rīkošanai," aģentūrai LETA atklāja Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Edgars Šneps. "Līdz ar to varēs pieteikties pat individuāli, nevis kopā ar vēl citām valstīm. Ja martā kas tāds tiks pieņemts, pieteikšanās noteikumi būs izstrādāti līdz maijam."

"Tomēr Latvijas puse par to nedomā, jo koncentrējas uz sadarbību ar Igauniju un Lietuvu. Igaunija joprojām aktīvi grib rīkot Eiropas čempionātu. Lietuva savukārt šobrīd ir mazāk izsalkusi, taču tas neko nenozīmē. Ja maijā noteikumi mainīsies, tad arī skatīsimies," piebilda Šneps. "Bumba šobrīd ir "FIBA Europe" pusē, taču Eiropas apcirkņos ar mums rēķinās."

"Taču "FIBA Europe" šobrīd galvenā sāpe ir par Ukrainu, jo tur norisināsies 2015.gada Eiropas čempionāts. Kā ierasts, gadu pirms tam valstī jānotiek kādam jauniešu čempionātam, lai pārbaudītu, kā tur strādā atbildīgās puses. Šobrīd tas viss ir ar lielu jautājuma zīmi nemieru dēļ," atklāja Šneps. "Šobrīd atvēlētā nauda haļļu celtniecībai ir iesaldēta, turklāt federācijas esot pakļāvušās jauniešu vecāku spiedienam un savas izlases nevēlas sūtīt uz Ukrainu."

Šogad Ukrainā plānots rīkot Eiropas U-18 čempionāta B divīzijas turnīru puišiem.

"Līdz ar to pastāv iespēja, ka teorētiski Ukrainai var pietrūkt laika, lai sarīkotu 2015.gada čempionātu pilnībā. Tāpēc domājam par pieteikšanos kā līdzorganizatoriem," atklāja Šneps. "Turam ausis un acis vaļā."

Jāizceļ, ka 2015.gada Eiropas čempionātā paralēli risināsies atlase uz 2016.gada olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro.

Svarīgākais