Olimpiskā cerība – Rastorgujevs

© f64

Rīt ar startu sprintā biatlona sacensības Soču olimpiskajās spēlēs uzsāks vīrieši, bet dienu vēlāk – sievietes. Latviju Sočos pārstāvēs tikai pa vienam sportistam – Andrejs Rastorgujevs vīriešu konkurencē, bet Žannna Juškāne – sieviešu. Pirmo reizi kopš 2006. gada ceram uz ko vairāk...

Sočos Rastorgujevs kopā ar izlases vecāko treneri Intaru Berkuli ieradās trešdien. Vakar viņiem ar čārterreisu pievienojās Juškāne un treneris Aivars Bogdanovs. Divas treniņu dienas, un sestdien jau jādodas cīņā par olimpiskajām godalgām.

«Esam izdarījuši gandrīz visu, ko plānojām,» pirms vakardienas treniņa ar pirmssacensību noskaņu dalījās Berkulis. «Varbūt nedaudz par maz bija laika, lai izdarītu pilnīgi visu sīkumos, ko esam gribējuši un ko ir plānojis Andrejs, taču kopumā ir labi.»

Šī sezona Rastorgujevam ir bijusi tāda kā eksperimentāla, jo iepriekšējo gadu gatavošanās plāns ir ticis koriģēts tā, lai labāko kondīciju sasniegtu tieši sezonas svarīgākajās sacensībās un izvairītos no slimošanas un pārāk agras sportiskās formas sasniegšanas. «Šo sezonu pilnā mērā par eksperimentiem es tomēr nesauktu, jo tiem bija pamatojums,» skaidro treneris. «Pasaules kausos pārliecinājāmies, ka esam darījuši pareizi. Citādi būtu bijušas kļūdas, tas būtu bijis redzams jau iepriekš. Protams, cilvēks nav mašīna, kurai var pievilkt skrūvītes vai pamainīt detaļas, ir sportiskās formas kritumi un kāpumi. Varbūt ir valstis, kurās sportisko formu var noregulēt uz vajadzīgo dienu. Mēs darām tā, kā varam. Startam Andrejs ir gatavs. Forma viņam ir laba, viss ir kārtībā, un Eiropas čempionātā par to jau varējām pārliecināties. Zinājām, ka tur skriesim klasiku, bet par sprintu domājām. Tā kā pēdējais starts iedzīšanā pirms tam bija 12. janvārī Rūpoldingā, bet nākamais tikai 30. janvārī, tā ir ilga pauze, un izlēmām par startu arī sprintā.»

Patīkami, ka šosezon Andrejs ir izvairījies no lielākām veselības problēmām un infekcijām, savas otrās olimpiskās spēles sagaidot labā garastāvoklī. Savā debijā Vankūverā viņš ieņēma 50. vietu sprintā un 58. vietu iedzīšanā, 4x7,5 kilometru stafetē palīdzot komandai būt deviņpadsmitajai. Šogad mērķi jau ir krietni augstāki. Kaut arī par medaļām skaļi neviens nerunā, ja Pasaules kausa sacensībās augstākā vieta Andrejam ir ceturtā, kāpēc lai nemērķētu uz vēl kādu vietu augstāk Sočos? «Darīsim visu, kam esam gatavi un cik esam sagatavojušies,» saka Berkulis. «Domāju, ka rezultāts neizpaliks. Galvenais, lai viss sakrīt – slēpes slīd, veselība ir laba un izdodas iešaut. Tad arī mērķis nevar izpalikt.»

Liela nozīme būs arī veiksmei, turklāt vajadzīgajā brīdī. Tieši sestdien derētu būt pēc iespējas augstākā vietā, jo tā būs laba starta pozīcija arī iedzīšanā, kā arī nosacījums startam pēdējā individuālajā distancē masu startā, kuram kvalificēsies 15 labākie kopvērtējumā Pasaules kausā un 15 vairāk punktu savākušie trijās disciplīnās Sočos. Par skaitu bijušas diskusijas, bet Berkulis uzskata, ka godīgāk būtu ļaut startēt tiem 30, kas ir bijuši labākie tieši Sočos.

Gatavošanās plāns sestdienas sprintam trenerim jau gatavs: «Tūlīt iesim uz trasi, un šodien (vakar – D. Ā.) Andrejs mēģinās sadraudzēties ar trasi un šautuvi, mierīgi pabrauks un paskatīsies, kādas kopš iepriekšējās sezonas ir izmaiņas. Rīt saliksim kādus akcentus, palielināsim ātrumu, lai muskuļi saņem informāciju, ka tūlīt būs jāsāk skriet.» Arī sadzīves apstākļi ir labi: «Dzīvojam gandrīz pie trases. Desmit minūšu jāpaiet pret kalnu. Varam aizbraukt ar autobusu, bet šorīt (vakar – D. Ā.) mūs uzveda augšā ar sniega motociklu. Man tās ir pirmās olimpiskās spēles, tāpēc varbūt grūtāk novērtēt, taču esmu ļoti apmierināts. Vakar sagaidīšana, atbraukšana līdz olimpiskajam ciematam, dzīvošana, ēšana, mājas – viss ir labi.»

Arī Juškānei, kurai starts sprintā svētdien, šīs ir jau otrās spēles. Vankūverā viņa ierindojās 85. vietā 15 kilometru klasikā. Tomēr galvenā uzmanība būs pievērsta Rastorgujeva startiem – vai viņam izdosies tas, kas līdz šim nav sanācis Ilmāram Bricim, Oļegam Maļuhinam, Jēkabam Nākumam, Gundaram Upeniekam un citiem Latvijas biatlonistiem olimpiskajās spēlēs? Mēs visi zinām, kas ar to tiek domāts...