Ventspilī elektroapgāde atjaunota

Otrdien, plkst. 11.00 Ventspils pilsētas domē notika sanāksme, kurā tika pārrunāta atbildīgo dienestu darbība vētras postījumu novēršanā.

Sanāksmē piedalījās Ventspils pilsētas pašvaldības vadība, Ventspils pašvaldības iestāžu un uzņēmumu vadība, Ventspils brīvostas pārvaldes vadība, Valsts policijas pārstāvji, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvis, kā arī A/S „Sadales tīkls” pārstāvji.

Jau ziņots, ka vētras postījumu rezultātā 28. oktobra vakarā – īsi pirms pusnakts – Ventspils pilsētā pilnībā tika pārtraukta elektroapgāde. Ņemot vērā, ka savlaicīgi tika saņemta informācija par gaidāmo vētru, visi dienesti situācijai bija gatavi.

AS „Sadales tīkls” valdes loceklis Signis Rīns informēja, ka elektroapgāde visā Ventspils pilsētā ir atjaunota. Rīns arī norādīja, ka naktī, nepietiekamas redzamības apstākļos, remontdarbus veikt nedrīkstēja, bet šajā laikā tika veiktas apgaitas, lai konstatētu bojājumus. Ap plkst. 9.00 tika pieslēgta augstsprieguma līnija no Grobiņas apakšstacijas, un pēc tam, pakāpeniski pieaudzējot slodzi, elektroapgāde tika atjaunota visā Ventspils pilsētā. Lai arī pilsētā elektroapgāde ir atjaunota, tomēr Rīns atzina, ka darba vētras postījumu seku likvidēšanā vēl ir daudz, īpaši lauku rajonos.

Rīns arī akcentēja pašreiz realizācijā esošā projekta «Kurzemes loka 110 kV elektropārvades līniju rekonstrukcijas posmā Grobiņa-Ventspils, pastiprinot ar 330 kV līniju» nozīmību, kas nodrošinās, pirmkārt, elektroapgādes drošību, kā arī atrisinās jautājumu par nepietiekamu elektroenerģijas jaudu.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Kurzemes reģiona brigādes Ventspils daļas komandieris Genādijs Pavlovsnorādīja, ka situācija noritējusi mierīgi, un visi dienesti, iestādes un uzņēmumi savu darbību savas kompetences ietvaros ir veiksmīgi nodrošinājuši un reaģējuši operatīvi.

Pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs norādīja, ka valsts un pašvaldības policijai ir ļoti laba sadarbība, kas pierādījās arī situācijas kontrolē vētras un elektroapgādes traucējumu laikā. Sabiedriskās kārtības nodrošināšanai un īpašumu aizsardzībai pašvaldības un valsts policija strādāja pastiprinātā režīmā. Papildus tika veidotas arī kājnieku patruļas. Pilsētā visu nakti bijusi liela kustība – gan gājēju, gan autovadītāju, tomēr nav konstatēti īpaši vandālisma vai zādzību gadījumi, kas nozīmē, ka policijas darbs bijis veiksmīgs.

Līdz 30. oktobrim pašvaldības iestādes un uzņēmumi plāno apzināt vētras radītos zaudējumus. Uz šo brīdi konstatēti vairāki pašvaldības iestāžu un uzņēmumu objektu bojājumi – vairākām ēkām bojātas jumta konstrukcijas, bojāti informatīvie plakāti, infrastruktūras objekti, ceļa zīmes u.tml. Jau naktī pašvaldības komunālie dienesti – p/i „Komunālā pārvalde” sadarbībā ar pašvaldības SIA „Ventspils labiekārtošanas kombināts” atbrīvoja ielas no kritušiem kokiem un koku zariem, kopumā vētras laikā nolauzti 67 koki.

Ventspils brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis informēja, ka ostā situācija ir mierīga, drošu ostas uzņēmumu darbību nodrošinājuši ģeneratori. Sarmulis norādīja, ka spēcīgākā vētra bijusi pirms plkst. 2 naktī, kad vēja brāzmas sasniegušas 34,5 m/s.

Drošu pašvaldības un ostas uzņēmumu darbību vētras un elektroapgādes traucējumu laikā nodrošināja ģeneratori, kuru darbība, gatavojoties gaidāmajai vētrai, sadarbībā ar VUGD tika jau iepriekš pārbaudīta.

Visas pašvaldības iestādes un uzņēmumi šobrīd strādā normālā režīmā. Darbojas arī pirmsskolas izglītības iestādes.