Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Fetels Indijā kļūst par četrkārtējo F1 čempionu

© AP

Šodien notikušajā Indijas GP par četrkārtējo F1 čempionu kļuva vācietis Sebastians Fetels, kurš pārstāv ''Red Bull'' vienību. Fetela komandas biedrs Vēbers no cīņas par uzvaru izstājās sabojājušās ātrumkārbas dēļ. Otro vietu izcīnīja Niko Rosbergs no ''Mercedes'', bet uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena kāpa ''Lotus'' pilots Romēns Grožāns, kurš startēja no 17. pozīcijas.

Sestdien aizvadītajos kvalifikācijas braucienos pārliecinoši ātrākais bija čempionāta līderis Sebastians Fetels no „Red Bull”, bet otro un trešo ātrāko apli uzstādīja „Mercedes” piloti Niko Rosbergs un Lūiss Hamiltons. Ceturto pozīciju startā nodrošināja Fetela komandas biedrs Marks Vēbers, kurš savu ātrāko apli uzstādīja ar vidēji cietajām riepām. Aiz austrālieša startā sekoja Masa un Raikonens, Hulkenbergs un Alonso, savukārt pēdējās divas vietas pirmajā desmitniekā ieņēma abi „McLaren” piloti Peress un Batons. Tikai 17. starta vieta šoreiz Romēnam Grožānam, kurš pēdējos posmus aizvadīja ļoti veiksmīgi.

Startā lielisks bija Masa, paceļoties uz no piektās uz otro pozīciju, savukārt Vēbers zaudēja trīs pozīcijas, kā rezultātā augstāk tika Raikonens, Hulkenbergs. Fetels mierīgi saglabāja pirmo vietu, taču otrajā aplī devās boksos, un sacīkstes vadību pārņēma Masa. Ap devīto apli boksos devās Masa un citi vadošie piloti, kā rezultātā pirmajā vietā nonāca Vēbers. Tikmēr Fetels turpināja cīnīties ar citiem pilotiem, bet 16. aplī no Vēbera atpalika par nepilnām 13 sekundēm, kas nozīmēja, ka vācieša agrais pitstops nav licis viņam zaudēt daudz laika.

Interesanta cīņa norisinājās par trešo vietu, kurā Rosbergs centās maksimāli pietuvoties potenciālajam trešās vietas īpašniekam Masam, bet aiz viņiem tikai divu sekunžu attālumā atradās arī Hamiltons. 27. aplī visi trīs piloti bija nepilnas sekundes atstatumā, bet interesanto cīņu izbojāja Rosbergs, kurš devās boksos. Apli vēlāk pirmoreiz pēc mīkstākā sastāva riepām iebrauca Vēbers, atļaujot Fetelam pārņemt sacīkšu vadību. Dažus apļus vēlāk abi „Red Bull” devās boksos vēlreiz, jo austrālieša mīkstās riepas bija nodilušas, bet vācietim bija pienācis laiks tikt pie jaunām vidēji mīkstājam sastāva riepām. Fetels saglabāja pārliecinošu 12 sekunžu pārsvaru un tobrīd šķita, ka nekas viņu neatturēs no uzvaras.

Tikmēr Rosbergs ar nedaudz agrāku pitstopu nekā Hamiltonam un Masam bija ieguvis vairākas sekundes un kļuva par galveno pretendentu uz pjedestāla zemāko pakāpienu. 39. aplī problēmas ar ātrumkārbu radās Vēberam, kā rezultātā austrālieša cerības uz pirmo vai otro vietu izdzisa, jo nācās izstāties.

Pēc austrālieša izstāšanās Fetels ar vairāk nekā 25 sekunžu pārsvaru par tobrīd otrajā vietā esošo Raikonenu varēja mierīgi braukt līdz finišam, apzinoties, ka pavisam drīz oficiāli kļūs par četrkārtējo pasaules čempionu, jo viņa vienīgais konkurents Alonso neatradās pat braucēju tabulas pirmajā desmitniekā.

Brīdi vēlāk Rosbergs noķēra un apsteidza otrajā vietā esošo Raikonenu, kurš sacīkstes beigu daļu aizvadīja ar nodilušām riepām. Jo tuvāk bija melnbalti rūtotais karogs, jo lēnāks kļuva Kimi, un somam uz papēžiem sāka mīt arī Grožāns un Masa. Trīs apļus pirms beigām Romēns un Felipe noķēra Kimi un apsteidza viņu. Jāpiemin, ka Raikonena neapdomība cīņā ar savu komandas biedru gandrīz beidzās ar abu pilotu izstāšanos, tomēr viss beidzās labi.

Atlikušajos trijos apļos Raikonenu apdzina arī Peress un Hamiltons, bet Fetels ar 30 sekunžu pārsvaru par otrajā vietā esošo Rosbergu pārliecinoši izcīnīja sesto uzvaru pēc kārtas, 37. savā karjerā un kļuva par četrkārtējo F1 pasaules čempionu.