Latvijas basketbola izlase pēc puslaika ar 13 punktiem uzvar Maķedoniju

© Scanpix

Latvijas vīriešu basketbola izlase Slovēnijā notiekošā Eiropas čempionāta finālturnīra apakšgrupu turnīra noslēdzošajā mačā pēc pirmā puslaika ar rezultātu 49:36 pārliecinoši uzvar Maķedonijas valstsvienību.

Uzvara šajā mačā Latvijas izlasei nodrošinās iekļūšanu turnīra labāko 12 komandu pulkā, taču der arī zaudējums ar vairāku punktu starpību, ja labvēlīgi būs vēlāk paredzēto pārējo apakšgrupas spēļu iznākumi.

Ja Latvijas valstsvienība piekāpsies Maķedonijai ar deviņu vai mazāk punktu starpību, jācer, ka Lietuva izcīnīs uzvaru pār Bosniju un Hercegovinu. Savukārt, ja maķedonieši tomēr būs pārāki ar vairāk nekā desmit punktu starpību, tad ne tikai būs vajadzīgs lietuviešu panākums, bet arī jāgaida Melnkalnes triumfs pār Serbiju.

Tikmēr Maķedonijai jau pirms šīs spēles ir zudušas cerības sasniegt čempionāta otro posmu.

Pirmajā puslaikā Latvijas izlases pa desmit punktiem guvuši Kaspars Bērziņš un Kristaps Janičenoks.

Savukārt Maķedonijas rindās ar 12 punktiem izcēlies Pero Antičs.

Rezultātu mačā ar trīspunktu metienu atklāja Kaspars Bērziņš, brīdi vēlāk divus punktus pievienojas Dairis Bertāns, bet Maķedonija pirmos punktus guva vien tad, ka Latvijas izlase jau atradās vadībā ar rezultātu 12:0. Pēc vairākām spēlētāju maiņām Maķedonija guva septiņus punktus pēc kārtas un pietuvojās līdz 10:16. Tomēr ceturtdaļas beigās Latvijas izlase neapstājās un pēc desmit spēlētām minūtēm bija vadībā ar 27:16.

Otrā ceturtdaļa sākās ar diviem Rolanda Freimaņa gūtajiem punktiem un Latvija atjaunoja 13 punktu pārsvaru, ko reizi sasniedza arī cīņas sākumā. Latvijas izlasei arī otrajā ceturtdaļā bumba turpināja krist grozā ar ļoti augstu precizitāti. Ar diviem tālmetieniem īsā brīdī Maķedonija vēl pietuvojās līdz 26:37, tomēr nākamos sešus punktus guva Armands Šķēle, kurš sestajā minūtē ātrajā pretuzbrukumā savu valstsvienību jau izvirzīja vadībā ar 43:26.

Latvijas izlase pievāca piezīmju normu un Maķedonijai izdevās atbildēt ar astoņiem punktiem pēc kārtas. Turpinājumā gan tālmetienu realizēja Janičenoks un līdz ar puslaika pēdējām sekundēm divus punktus ar sodu guva Jānis Strēlnieks, panākot 49:36.

B apakšgrupas spēli no Jesenices pilsētas tiešraidē iespējams vērot kanālā TV6.

Kā ziņots, pirmajā čempionāta mačā Latvijas valstsvienība ar rezultātu 86:75 trešdien pārspēja Bosnijas un Hercegovinas basketbolistus, bet otrajā mačā ceturtdien ar 73:72 uzvarēja Melnkalnes valstsvienību.

Tik veiksmīgs starts Eiropas čempionātā latviešiem izdevies tikai vienreiz - 1935.gadā -, bet divas uzvaras finālturnīrā kopš neatkarības atjaunošanas izcīnītas tikai divos turnīros - 1993. un 2001.gadā.

Savukārt pēc tam trešajā mačā Latvija ar 59:67 atzina Lietuvas pārākumu, bet ceturtajā spēlē ar 71:80 piekāpās Serbijai.

Tikmēr Maķedonija čempionātā četrās aizvadītajās spēlēs ir izcīnījusi vienu uzvaru. Vispirms tā ar 80:81 piekāpās Melnkalnei, otrajā spēlē ar 67:75 zaudēja Lietuvai, tad ar 89:75 pieveica B grupas līderi Serbiju, bet svētdien ar 54:62 atzina Bosnijas un Hercegovinas pārākumu.

B apakšgrupā pēc četrām kārtām pa trim uzvarām ir Lietuvai un Serbijai, Latvijai un Bosnijai un Hercogovinai ir pa diviem panākumiem, bet Maķedonijai un Melnkalnei ir pa vienai uzvarai.

Citās B grupas ceturtās kārtas cīņās šodien Bosnija un Hercegovina tiksies ar Lietuvu, bet Melnkalne spēkosies ar Serbiju.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalās jau devīto reizi pēc neatkarības atgūšanas. Līdz šim labākais sasniegums bijis 2001.gada turnīrā, kad tika izcīnīta augstā astotā vieta. Tomēr pēdējos piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nav spējusi izkļūt no apakšgrupas.

Pirms Eiropas čempionāta Latvijas Basketbola savienība (LBS) neizvirzīja valstsvienībai konkrētu uzdevumu.

Eiropas čempionāts Slovēnijā ilgs līdz 22.septembrim.

Latvijas vīriešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Jānis Strēlnieks (Kijevas "Budiveļņik", Ukraina), Armands Šķēle (Tallinas "Kalev"/"Cramo", Igaunija), Jānis Blūms ("Astana", Kazahstāna), Dairis Bertāns, (Bilbao "Uxue", Spānija), Kristaps Janičenoks, Kaspars Bērziņš, Jānis Bērziņš (visi - "VEF Rīga"), Mārtiņš Meiers (Veisenfelsas "Mitteldeutscher", Vācija), Mareks Mejeris ("Fuenlabrada", Spānija), Rolands Freimanis (Južnijas "Himik", Ukraina), Andrejs Šeļakovs, Rihards Kuksiks (abi - bez kluba).

Svarīgākais