Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Leonardo Di Kaprio būvē ekokūrortu

© Scanpix

Holivudas kinozvaigzne Leonardo Di Kaprio uz sev piederošās salas, kas atrodas nelielās Centrālamerikas valsts Belizas piekrastē, uzsācis ekoloģiskā kūrorta būvniecību. Drīzumā uz salas būs 68 villas, kuras varēs īrēt, un 48 savrupmājas, kas maksās no 5 līdz 15 miljoniem dolāru.

Leonardo Di Kaprio 2005. gadā pirmo reizi apmeklēja Belizu, kur viņš aktīvi nodarbojās ar daivingu jeb niršanu zem ūdens. Mazā valstiņa, tās ūdens pasaule un senie tempļi uzreiz iekaroja aktiera sirdi, un drīz vien viņš par 1,75 miljoniem dolāru iegādājās neapdzīvotu salu Blekadoru Ki, kuras platība ir 42 hektāri. No Belizas starptautiskās lidostas līdz salai ar laivu jāpeld 45 minūtes, savukārt no tuvākās lielākās pilsētas Sanpedro – 20 minūšu.

Kopā ar Leonardo Di Kaprio ar ekokūrorta celtniecību nodarbojas nekustamo īpašumu attīstītājs no Ņujorkas Pols Scialla. Turklāt aktieris ir noalgojis dizainerus, zinātniekus, inženierus un vides un ainavu arhitektus. Iecerēts, ka elitārais dzīvojamais komplekss durvis vērs 2018. gadā.

Aktieris atzīmējis, ka viņa plānos ietilpst ne tikai elitāra kūrorta izveide, bet arī salas atjaunošana, jo tā ir stipri cietusi no masveidīgas zivju izķeršanas un mežu izciršanas. Līdz katastrofālam stāvoklim salu noveduši Belizas zvejnieki, kuri gadsimtiem ilgi to izmantojuši par pārkraušanas punktu ceļā uz Meksiku.

Leonardo Di Kaprio plāno uzbūvēt villas uz milzīgas platformas, kas būs virs ūdens, bet zem tās tiks izveidoti mākslīgie rifi un patvērumi zivīm. Aptuveni 45% salas teritorijas tiks pasludināta par aizsargājamu dabas zonu. Kūrorta viesus laikus brīdinās par to, ko aizliegts ievest uz salas Blekadora Ki. Piemēram, aizliegto lietu sarakstā iekļautas arī plastikāta pudeles. Turklāt visi, kas ieradīsies, būs spiesti iziet īpašu «ekoloģisko treniņu».