Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Eiropa piedzīvo seksuālo revolūciju "Greja 50 nokrāsu" dēļ

© Scanpix

Britu rakstnieces Ērikas Džeimsas (grāmatu draugiem labāk zināma kā E L Džeimsa) dzīve nedaudz līdzinās kolēģes, Harija Potera mammas Džoanas Roulingas biogrāfijai, kura arī bija parasta mājsaimniece, bet, uzrakstot veiksmīgu grāmatu, nākamajā rītā pamodās slavena. Ērika Džeimsa radījusi pasaules mēroga bestselleru «Greja piecdesmit nokrāsas» un, pateicoties savam erotiskajam romānam, kļuvusi par miljonāri. Valentīna dienas priekšvakarā pasaules pirmizrādi piedzīvo arī grāmatas ekranizācija, un ilgi gaidīto filmu būs iespējams vērot arī Latvijas kinoteātros.

Parasta hipiju meitene

Līdz 48 gadu vecumam Ērikas Džeimsas, tolaik Ērikas Mičelas, dzīve bija diezgan vienmuļa un garlaicīga. Viņa nāca pasaulē 1963. gada 7. martā Londonā, bet bērnību pavadīja klusajā Bekingemšīras grāfistē, kas atrodas Anglijas vidienē. Mācījās parastā skolā un ne ar ko neatšķīrās no saviem vienaudžiem. Viņas mamma bija čīliete, bet tētis skots, kurš raidsabiedrībā BBC strādāja par operatoru. 16 gadu vecumā Ērika, kā vairums pusaudžu, pievērsās hipiju kustībai un kļuva par «puķu bērnu», kas tērpās indiešu kleitās, vilka krelles un zābakus. Meitene nebija nekāda skaistule, taču par uzmanības trūkumu no puišu puses viņa nevarēja sūdzēties.

Pusaudzi visvairāk interesēja literatūra un vēsture, tāpēc viņa nolēma iestāties Kentas universitātes vēstures fakultātē, bet no studijām brīvajos brīžos rakstīja «fanfikšenus» – slavenu grāmatu pārveidotus un papildinātus stāstus, kuri bieži vien iegūst negaidītus, pat erotiskus turpinājumus. Tā bija absolūti nevainīga aizraušanās, kurai Ērika nepievērsa īpašu uzmanību, jo pabeidzot studijas, viņa iekārtojās darbā televīzijā par stažieri. Darba bija daudz, un tas aizņēma visu jaunās meitenes laiku.

Garlaicības mākta, saraksta bestselleru

Ērikas Džeimsas dzīve ritēja nesteidzīgi, un nekas neliecināja, ka varētu notikt kas ārkārtējs. Arī pēc apprecēšanās ar scenāriju autoru un režisoru Nailu Leonardu nekas būtiski nemainījās un turpinājās ikdienas rutīnas pilnā dzīve. Bet tad Ērika palika stāvoklī un dāvāja savam vīram divus dēlus. Atrodoties dekrēta atvaļinājumā un dzīvojot mājās, jaunajai māmiņai bija diezgan daudz brīvā laika, ko viņa īsināja, internetā lasot lubenes un mīlestības romānus. Īpaši viņai patika rakstnieces Stefānijas Maijeres jauniešiem domātā «vampīru sāga» «Krēsla», ko «fanfikšenu» cienītāja ar tolaik pieņemto pseidonīmu Snowqueen Icedragon nolēma paturpināt un papildināt ar dažādām intīmām detaļām un erotiskām epizodēm, kā, viņasprāt, tik ļoti pietrūka galveno varoņu attiecībās. Savu garadarbu ar nosaukumu «Pasaules saimnieks» Ērika publicēja internetā, un «Krēslas» fani tūdaļ kļuva arī par viņu iecienītās grāmatas erotiskā turpinājuma pielūdzējiem. Pēc grandiozajiem panākumiem jaunā rakstniece nolēma savu grāmatas versiju izņemt no interneta brīvās pieejas un to nopietni pārveidoja, lai jau vēlāk atgrieztos kā E L Džeimsa ar romānu «Greja piecdesmit nokrāsas», kas ir pirmā grāmata no iecerētās triloģijas. Tā vēsta par neparastajām un jutekliskajām seksuālajām attiecībām ar sadomazohistisku ievirzi starp nabadzīgu studenti Anastasiju Stīlu un miljonāru Kristiānu Greju.

Par triloģiju saņem 95 miljonus dolāru

Pēc romāna iznākšanas tas momentā kļuva par bestselleru ASV un Lielbritānijā. 37 pasaules valstīs tika pārdoti vairāk nekā 70 miljoni grāmatas eksemplāru. Sarunā ar »VZ« izdevniecības «Kontinents» reklāmas un sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Drozdova atklāj, ka arī Latvijā šī triloģija bija ļoti populāra un kaismīgi lasīta. Turklāt divus gadus pēc kārtas šī triloģija bijusi Latvijā lasītākās grāmatas statusā.

«Greja piecdesmit nokrāsas» kļuva par rekordisti visātrāk izpārdoto grāmatu sarakstā, apsteidzot romānu sēriju par burvju zēnu Hariju Poteru un vampīru mīlas stāstu «Krēsla». 2012. gadā Ērikas Džeimsas romāns kļuva par pirmo darbu, kas elektroniskās grāmatas veidolā tika pārdots miljons kopijās. Tajā pašā gadā žurnāls «Time Magazin» rakstnieci iekļāva ikgadējā reitingā «100 ietekmīgākie cilvēki pasaulē». Savukārt biznesa žurnāls «Forbes» 2013. gada reitingā «Vislabāk apmaksātie rakstnieki pasaulē» Ēriku Džeimsu ar 95 miljonu dolāru lielu peļņu ierindojis pirmajā vietā. Pēc tik fenomenāliem panākumiem rakstniece atzinās, ka viņai ir pārsteigums un pat šoks, jo visdrosmīgākajās cerībās nebija iedomājusies, ka pār viņu velsies tik liela popularitātes lavīna.

Miljoniem sieviešu lasa superpopulāro stāstu

Neraugoties uz to, ka «Greja piecdesmit nokrāsas» nemitīgi atradās pasaules grāmatu tirgus topu virsotnēs, kritiķi Ēriku Džeimsu tā arī atklāti nepaslavēja, apgalvodami, ka romāns nekad nekļūtu tik populārs, ja tas nebūtu pieejams elektroniskā formātā, ko, nekautrējoties no citiem, iespējams lasīt paslepus pat mobilajos telefonos. Atklāti erotisko aprakstu dēļ daudzi kritiķi romānu nodēvēja par «pornogrāfiju mājsaimniecēm», bet Amerikas bibliotēku asociācijas ikgadējā pētījumā tas kļuva par aizvainojošāko grāmatu Amerikas bibliotēku plauktos.

Profesionālie literatūras kritiķi bija diezgan neapmierināti. Viņi uzskatīja, ka Ērikas Džeimsas valoda ir ļoti primitīva, bet sižetiskā līnija banāla un tipiska mīlas stāstam. Taču dažu simtu inteliģentu kritiķu viedoklis nespēja ietekmēt grāmatas popularitāti – miljoniem sieviešu visā pasaulē lasīja erotisko romānu, savukārt režisore Sema Teilore Džonsone tūdaļ nolēma, ka superpopulāro stāstu pēc iespējas ātrāk nepieciešams ekranizēt. Filma «Greja piecdesmit nokrāsas» pie skatītājiem nonāks visu mīlētāju dienas priekšvakarā, un galvenās lomas tajā atveidos aktieri Dakota Džonsone un Džeimijs Dornans.

Bagātība nemaina rakstnieces dzīvi

Ērika Džeimsa nekad nebija tiekusies pēc slavas. Taču gandrīz 50 gadu vecumā visa viņas dzīve sagriezās kājām gaisā – pie rakstnieces mājas augu dienu dežurēja paparaci, bet preses pārstāvjus sāka interesēt viņas privātā dzīve, attiecības ar vīru un dēli. Džeimsa nav pieradusi pie tik milzīgas sabiedrības uzmanības, tāpēc, neraugoties uz pasakaini lielajiem honorāriem, viņu ne īpaši apmierina pašreizējā situācija un superzvaigznes statuss. Vienā no intervijām rakstniece atzinās, ka ļoti ilgojas pēc savas agrākās dzīves, kad viņa varēja pastaigāties pa Londonas ielām neviena nepazīta. Ērika atklāj, ka viņai bija ļoti veiksmīga karjera televīzijā, kas sniedza patiesu prieku un gandarījumu. Pārmaiņas, kas ar viņu notika pusmūžā, protams, ir patīkamas, bet viņai šķiet, ka tas viss noticis ar kādu citu.

Džeimsa, kura dažu gadu laikā no vidusslāņa mājsaimnieces kļuvusi par daudzu miljonu īpašnieci, nav mainījusi pat savu dzīves vietu. Tā vietā, lai iegādātos greznu savrupmāju bagātnieku rajonā, viņa kopā ar vīru un dēliem turpina dzīvot savā vecajā mājā Londonā, izvairīdamās no publicitātes, saviesīgiem pasākumiem un komunikācijas ar žurnālistiem.

Paaugstina dzimstību Eiropā

Ērika Džeimsa atklājusi, ka grāmata «Greja piecdesmit nokrāsas» tapusi viņas pusmūža krīzes rezultātā un šādā veidā rakstniece vēlējusies satvert aiz astes projām slīdošo jaunību. Citas sievietes pusmūža krīzes pārvarēšanai nopērk ātru sporta automašīnu vai uzsāk mīlas dēku, bet Džeimsa nolēma nesekot klišejām un sarakstīja romānu. Bija nepieciešami 18 mēneši, lai sarakstītu triloģiju, kas palīdzēja pārvarēt krīzi.

Rakstniecei bieži jautā, vai Kristiāns Grejs ir viņas vīra Naila Leonarda prototips dzīvē, uz ko Ērika atbild noliedzoši, paskaidrojot, ka Grejs ir tikai viņas erotisko fantāziju auglis, kaut arī nenoliedz, ka šo to no grāmatā aprakstītā viņa ar vīru izmēģinājusi arī praksē.

Daudzas sievietes ir ļoti pateicīgas Ērikai Džeimsai un atklāti pateikušas paldies par grāmatu, kuras iespaidā ir uzlabojusies vai atjaunojusies viņu intīmā dzīve un sievietes ir kļuvušas par mammām. Nesen tika veikts pētījums, kas atklāja, ka grāmata «Greja piecdesmit nokrāsas», kas ir piesātināta ar seksuāla rakstura ainām, ir paaugstinājusi dzimstību Eiropā.