Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sievietēm

Draudzību var atjaunot

Katrīna, izskrējusi no lielveikala, uztriecās virsū pretimnācējai. Izrādās – tā bija viņas draudzene no skolas laikiem. Kopš Katrīna kļuva par ģimenes cilvēku, abas draudzenes tik bieži vairs netikās, un lielā draudzība, kurā kādreiz tika izrunāti lielākie noslēpumi, bija izplēnējusi.

Pēc nejaušās satikšanās Katrīna nodomāja – nez vai ir iespējams atgriezt draudzību tādu, kāda tā reiz bija. Kas būtu jāņem vērā, atjaunojot attiecības ar draugiem, radiem vai mīļoto cilvēku, stāsta psihoterapeite Vija Aleidzāne un psiholoģe Maruta Ludāne.

Nemānīt sevi

Ja divi cilvēki ir izšķīrušies, jo sapratuši, ka nespēj būt kopā raksturu nesaderības un nesaskaņu dēļ, tad visdrīzāk abi nespēs saprasties arī tad, ja mēģinās atjaunot savas attiecības. Nav vērts mānīt sevi, ka pagājušais atšķirtības laiks ir cilvēku mainījis. «Ja iepriekšējā attiecību posmā ir bijušas bedres, kurās visu laiku krists iekšā, tad tās diez vai ir aizraktas, ja vien abi nav gājuši uz terapijas kursu pie psihoterapeita. Ir ļoti maz tādu gadījumu, kad cilvēks patiešām mainās,» uzskata psihologu konsultāciju centra Intellego psiholoģe Maruta Ludāne. Iespējams, tas notiek tādos gadījumos, ja dzīvē atgadījies kas dramatisks un tas mainījis dzīves uzskatus, bet ir īpašības, kuras nevar tik viegli izskaust, piemēram, greizsirdību. Psiholoģe norāda: «Ja esi iemīlējies šajā cilvēkā vienreiz, tad nav brīnums, ka iemīlēsies viņā arī otrreiz, bet agri vai vēlu pāris ieiet tajā pašā apburtajā lokā, kādā bija iepriekš. Atjaunojot attiecības, ir liels risks uzkāpt uz tiem pašiem grābekļiem.»

Izrunāt pāridarījumu

Ja partnera attiecības vai divu cilvēku draudzība izjukusi nodevības vai kāda cita pāridarījuma dēļ, nav viegli atkal būt kopā, ja nodarījums pagātnē paliek neizrunāts. Psiholoģe uzskata, ka tas ir tāpat kā «būvēt jaunu māju uz šķībiem pamatiem – agri vai vēlu tā sabruks». Jāizrunājas, lai būtu skaidrs, kā otrs cilvēks toreiz juties un kā atkal nepieļaut tās pašas kļūdas. Vajadzētu ieklausīties otrā, kā viņš uztvēris šķiršanās iemeslu, jo katram noteikti ir sava versija par to. «Pat ja attiecības tomēr neizdodas atjaunot, būs laba sajūta, ka esi izrunājies, jo tādējādi būsi atbrīvojies no negatīvām jūtām,» ir pārliecināta psihoterapeite Vija Aleidzāne.

Neidealizēt

Attiecības var izjaukt arī attālums, ja dzīvesbiedrs vai draugs devies, piemēram, peļņā uz ārzemēm. Tādā gadījumā satikšanās brīdi nevajadzētu pārlieku romantizēt – savā prātā jau izkalt plānus, ko darīsiet un kā jutīsieties. Ielīst otra cilvēka idealizētajā vīzijā ir gandrīz neiespējami, jo arī viņam noteikti ir savi priekšstati, kādu dzīvi viņš redz pēc atgriešanās. Tāpēc pēc ilgas neredzēšanās diezgan ātri divu cilvēku starpā var rasties konflikts, jo realitāte saduras ar iedomāto un iecerēto. Arī šajā gadījumā no konfliktiem palīdzēs izvairīties izrunāšanās – kas ir tas, ko vēlies, un kas no otra tiek gaidīts.

Vajag kopīgas intereses

Ja šķiršanās notikusi jaunībā un ir vēlēšanās atjaunot attiecības jau nobriedušā vecumā, tad jārēķinās, ka pieredze, ko katrs ieguvis atšķirtības laikā, katram var būt citāda. Nevar spriest pēc sevis – ja manā dzīvē nekas īpaši nav mainījies, tad arī draugam viss pa vecam. «Pirmkārt, iespējams, draugs atšķirtības laikā ir guvis kādu traumatisku pieredzi un tas mainījis viņa dzīves uztveri, tāpēc, atjaunojot attiecības, jārēķinās, ka abu viedokļi var vairs nesaskanēt. Otrkārt, laikam ejot, varbūt viens ir kāpis pa karjeras kāpnēm un tagad dzīvo atšķirīgākā vidē nekā otrs. Viens vēl dzīvo ar tādiem pašiem uzskatiem kā jaunībā, bet otrs ir krietni nobriedušāks. Var sanākt, ka šie cilvēki kādā brīdī runās divās dažādās valodās,» uzskata psiholoģe. Ir vajadzīga kopīga pasaules aina un intereses, kas bijušos draugus atkal var vienot. Labs līdzeklis sarunu veidošanai ir atmiņas par reiz kopā pavadīto laiku. To pieminēšana var radīt izjūtu, ka atkal esat uz viena viļņa, bet, ja attiecību veidošana balstās tikai uz pagātnes pieredzes cilāšanu, tad agri vai vēlu tās kļūst tukšas. Lai tās būtu dzīvas, ir jāiegūst jauna pieredze – kaut kas jādara kopā un pēc iespējas biežāk.

Būt pacietīgam

Jābūt gatavam, ka otrs, iespējams, nemaz nevēlas vai nespēj tik vienkārši atjaunot izgaisušo draudzību. «Ir jāatgūst uzticība un tad attiecības rūpīgi jākopj,» teic psihoterapeite Vija Aleidzāne. Lai tas notiktu, ir vajadzīga liela pacietība, jo attiecību veidošana var prasīt laiku, kad otrs pārbaudīs, vai atkal viņu nenodosi un neaiziesi prom. «Satiekoties ar bijušo draugu, nebrīnies, ka viņš ir vēss, bet, ja tā iemesla dēļ atmetīsi visam ar roku un atkal laidīsies prom, drauga uzliktajā pārbaudījumā būsi izkritis. Trešās iespējas nebūs,» brīdina psiholoģe Maruta Ludāne.

***

DER ZINĀT!

• Vēlēšanās atjaunot attiecības, kas reiz izjukušas, var būt tāpēc, ka cilvēks komfortablāk jūtas pie zināmā un pazīstamā, bet attiecības ar vēl neiepazītu cilvēku var biedēt

• Draudzība ir īsta tad, kad šajās attiecībās neko neuzspēlē, netēlo, bet esi patiess

• Kļūstot vecākam, cilvēks, iespējams, iemācījies ieklausīties otrā un pieņemt otra vājības, tāpēc izdodas būt atkal kopā ar cilvēku, ar kuru reiz šķīries

• Ja divu cilvēku attiecību veidošana balstās tikai uz abu kopīgās pagātnes pieredzes cilāšanu, tad agri vai vēlu tās kļūst tukšas

• Atjaunojot attiecības, jāpārrunā, kāpēc tās izjukušas, lai būtu skaidrs, kā otrs cilvēks toreiz juties un kā atkal nepieļaut tās pašas kļūdas