Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sievietēm

Zaļie dārzeņi ādas skaistumam

© F64 Photo Agency

Atceros, kā vecāmamma, mizojot gurķus, sacīja – paņem miziņu un ieberzē seju, būsi skaista. Toreiz kā jau mazam bērnam skaistumkopšanas triki neinteresēja, tik nosmīnēju.

Taču nesen atcerējos vecmāmiņas sacīto un nolēmu pamēģināt. Ārā bija karsts, tāpēc gurķu mizu uzklāšana uz sejas patīkami atvēsināja. Skaistumkopšanā var izmantot gurķu, kabaču un citu zaļās krāsas dārzeņu sejas maskas, jo tās tonizē, balina un pabaro ādu ar vitamīniem.

Dārzeņu masku iedarbība

«Dārzeņu maskas ir viens no pašiem ērtākajiem, vasarā pieejamākajiem līdzekļiem, kā rūpēties par sejas un kakla ādu. Maskas var būt dažādas – mīkstinošas, attīrošas, tonizējošas, atsvaidzinošas, savelkošas, balinošas un barojošas. Tās palīdz ādai atgūt arī tvirtumu un uzlabo asinsriti, var arī nedaudz mazināt ādas kairinājumu un iekaisumu,» stāsta Lāzerplastikas klīnikas dermatoloģe Anita Ābelīte. Viņa paskaidro, ka masku labvēlīgā iedarbība izskaidrojama ar to, ka dārzeņu sastāvā ir bioloģiski aktīvas vielas, vitamīni un fitoncīdi, kas uzlabo ādas šūnu darbību – šūnas atjaunojas un kļūst spēcīgākas un veselīgākas.

Kosmetoloģe Rūta Vīksne uzskata, ka pašu gatavotās dārzeņu maskas nebūt nav neefektīvākas par sejas maskām, ko jau gatavas tūbiņās un burciņās ražo kopjošās kosmētikas ražotāji. «Tagad, kad iespējams izmantot augļus, dārzeņus un ogas no pašu dārza, tad šādas maskas un skrubji jāgatavo un jāizmanto pēc iespējas biežāk,» uzskata kosmetoloģe.

Priekšrocības

Sievietēm līdz 35 gadu vecumam nevajadzētu lietot kosmētiku, kuras sastāvā ir ķīmiskas vielas, kas paredzētas, piemēram, cīņai ar grumbām vai uzlabo ādas tvirtumu. Šajā vecumā jo īpaši ieteicams lietot dabisku kosmētiku, kas pagatavota pašu rokām – no augļiem, dārzeņiem, ogām un pļavas zālītēm. Protams, arī sievietes pēc 35 gadu vecuma var lietot šīs maskas, jo tās lutina ādu, taču pret grumbām cīnās pavisam nedaudz. «Pašu gatavotas sejas maskas un skrubji neprasa lielus finansiālus ieguldījumus. Tā ir lieliska iespēja, lai, piemēram, palutinātu saulē nogurušu ādu,» norāda dermatoloģe. Tiesa gan, šādu masku iedarbība ir īslaicīga – trīs līdz četras dienas, tāpēc tās ieteicams lietot periodisku kursu veidā no astoņām līdz 20 procedūrām, atkarībā no vēlamā rezultāta. Sistemātiska dārzeņu masku lietošana vismaz vienu līdz divas reizes nedēļā palīdz saglabāt labu sejas krāsu, padara to maigu, elastīgu un stingru.

Kāds efekts?

Arī ādai ir nepieciešami vitamīni, tādēļ, ja uz sejas tiek klāti dārzeņi, tie ādu pabaro ar tiem pašiem vitamīniem un minerālvielām, kas ir to sastāvā. Piemēram, avokado ir bagāts ar nepiesātinātajām taukskābēm, kuras gan ādai, gan organismam ir nepieciešamas gan ziemā, gan vasarā. «Ja sejas āda ir sausa un tiek dzerts pietiekami daudz ūdens, tad tas, iespējams, liecina par to, ka organismam trūkst omegas taukskābju. Seju šādā gadījumā palīdzēs mitrināt maska, kas pagatavota, saspiežot avokado un piemaisot pāris pilienu svaigi spiestas citrona sulas,» norāda kosmetoloģe Rūta Vīksne.

Savukārt gurķis satur aptuveni 95 procentus ūdens, tādēļ skaistumkopšanā to var izmantot kā ādas mitrinātāju. Aktrise Akvelīna Līvmane arī savulaik paklausījusi vecmāmiņas ieteikumam un laikā, kad viņas mammai bijis dārzs un tajā auguši gurķi, ik vakaru notīrījusi seju ar gurķa miziņu. Kāds efekts? «Nekādi brīnumi jau nenotiek, gurķu miziņa darbojas tāpat kā ūdens – notīra seju no netīrumiem, kas dienas laikā uz tās uzkrājušies, un atvēsina to. Tikai gurķītim, kas audzis pašu dārzā, piemīt vēl saules enerģija, kas ādai piešķir īpašu mirdzumu,» teic aktrise. «Man ir pietiekami gara dzīves pieredze, lai teiktu, ka ādai jau neko īpašu nevajag, tai vajag tikai tīrību.»

Lai nebūtu alerģija

Dermatoloģe Anita Ābelīte atgādina: lai pašu gatavotais skaistumkopšanas līdzeklis tomēr neizraisītu alerģisku reakciju, jāievēro, lai dārzeņi, kurus izmanto, būtu tīri, svaigi, gatavi, bez neviena bojājuma. Skaistumkopšanā ieteicams lietot tikai tos dārzeņus, kas nav ķīmiski apstrādāti, kā arī nav izmantojami tie, kas jau sākuši bojāties. Tiem ir jābūt skaistiem, veseliem – bez redzamām kroplībām, izaugumiem un citādām slimības izpausmēm, tikai tad āda saņems pareizo informāciju, ko daba var sniegt. Svarīgi atcerēties, ja zināms, ka ir kāda alerģija pret konkrētu dārzeni, tad to nebūtu ieteicams izmantot sejas maskām, jo, visticamāk, tas nepatiks arī ādai un var parādīties pumpas vai citi izsitumi.

***

GURĶI

Iedarbība: noņem iekaisumu, mitrina, atsvaidzina un balina ādu.

• Gurķi sarīvē uz rīves, samaisa ar uzputotu olas baltumu un uzklāj uz sejas. Šāda maska ir ļoti noderīga sausai, nogurušai, vīstošai ādai.

• Sajauc 50 ml zemeņu sulas, 50 ml gurķu sulas, 0,6 g salicilskābes, 10 ml 70% spirta, 50 ml ūdens. Ar šo maisījumu noskalo seju, bet vēl efektīvāka iedarbība ir tad, ja to uzklāj uz sejas un patur 5–10 minūtes. Ja āda ir taukaina – izmanto spirtu, bet, ja āda ir sausa, ūdeni ar vīnu.

• Tīrot svaigus gurķus, mizai atstāj vairāk mīkstuma un liek to uz sejas. Pēc tam var nomazgāt sejas ādu ar zaļā tējā samērcētu vates tamponiņu. Tā palīdzēs nogurušai ādai un poru samazināšanai.

• Labs sejas toniks – gurķi sagriež ripiņās un aplej ar degvīnu, un divas nedēļas tur saulē, pēc tam ar maisījumu ierīvē seju.

• Ar svaigu gurķu sulu var notīrīt taukainu, porainu, piņņainu un vasarraibumiem klātu seju. Sejas ādas norīvēšana ar gurķu sulu palīdzēs arī, ja āda svīst un sāk spīdēt.

• Uz smalkās rīves sarīvē kartupeli un gurķi, samaisa un uzklāj uz sejas un kakla, patur 20 minūšu. Nomazgā ar ūdeni, pievienojot tam nedaudz citrona sulas, ādu mazliet apžāvē un uzklāj olīveļļu, un to pamasē. Maska palīdz nelielu grumbiņu likvidēšanai.

• 3–4 cm biezu gurķa šķēlīti saberž putriņā un samaisa ar baltajiem māliem. Masu ar otiņu vienmērīgi uzklāj uz sejas un pēc 15 minūtēm nomazgā ar ūdeni. Āda kļūs sārta un svaiga.

• Ļoti efektīvs pīlings sejai – uz smalkas rīves sarīvē nomizotu gurķi bez sēklām. Ēdamkaroti iegūtās masas sajauc ar ēdamkaroti samaltu auzu pārslu un 20 minūšu ļauj nostāvēties. Tad vieglām masējošām kustībām uzziež vispirms pierei, tad vaigiem, zodam un degunam. Pēc 15 minūtēm nomazgā ar siltu, tad ar aukstu ūdeni un nosusina ar salveti.

KABAČI

Iedarbība: mitrina sausu, iekaisušu ādu, kabaču maskas pabaro ādu ar vitamīniem.

• Kabačus sagriež plānās ripiņās vai garās plānās strēmelēs un uzklāj uz sejas uz 20 minūtēm, pēc tam seju nomazgā ar vēsu ūdeni vai pienu. Maska ieteicama ne tikai sausai, bet arī raupjai sejas ādai, tā kavē jaunu grumbiņu veidošanos.

• Sīki sarīvē kabaci, gurķi un burkānu un sajauc vienādās daļās. Pusporcijai pievieno pa vienai tējkarotei kviešu kliju, samaltu olas čaumalu, medus un auzu pārslu. Pielej kefīru un sajauc, līdz masa iegūst krējuma konsistenci. Šo maisījumu liek uz notīrītas sejas un kakla. Kad maska apžūst, tai pievieno atlikušo daļu. Pēc pusstundas nomazgā ar siltu tēju.

• Diviem olu dzeltenumiem pievieno tējkaroti sulas, ko iegūst no svaigiem kabačiem. Masku uzklāj uz sejas, pēc 15–20 minūtēm noņem ar vates tamponu, kas samitrināts vispirms siltā, pēc tam aukstā pienā.

PĒTERSĪĻI

Iedarbība: mitrina sausu, iekaisušu ādu un balina to.

• Lai uzlabotu sejas krāsu, ādu no rīta un vakarā var mazgāt ar pētersīļu un nātru uzlējumu: pētersīļu sēklas, nātru lakstus un samaltus persiku kodoliņus (no katra pa ēdamkarotei) aplej ar divām glāzēm ūdens, uzkarsē līdz viršanai, piecas minūtes nostādina, tad izkāš.

• Maska, kas balina nevēlamus vasarraibumus: divas karotes smalki sagrieztu vai sarīvētu pētersīļu sajauc ar divām tējkarotēm medus un pieliek dažas pilītes citrona sulas. Iegūto masu 15 minūšu tur uz sejas, pēc tam to noskalo ar vēsu ūdeni.

• Sīki sagrieztus pētersīļus sajauc ar pienu. Šo masku lieto pēc saules apdegumiem, ilgas uzturēšanās saulē vai sejas ādai ar vasarraibumiem.

• Maska acu plakstiņiem, noņem nogurumu, nedaudz mazina tūsku zem acīm: vienu tējkaroti smalki sagrieztu pētersīļu sajauc ar divām tējkarotēm krējuma. Pēc procedūras vēlama sasaldēta pētersīļu novārījuma ledus kubiciņu masāža.

• 2–3 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu lapu vāra 200 g ūdens uz lēnas uguns 10 minūšu. Atdzesē, izkāš, novārījumam var pievienot viena citrona sulu. Lieto kā losjonu rītos un vakaros. Palīdz atsvaidzināt sejas ādu un mazina pigmentācijas plankumus.

BROKOĻI

• Ledus kubiciņos sasaldēts brokoļu novārījums palīdzēs saglabāt ādas jaunību, pateicoties tajos esošajiem antioksidantiem – beta karotīnam, B, C, A un K grupas vitamīniem, omega3 taukskābēm, aminoskābei un folskābei.

ZIRŅI

• Vārītus zaļos zirnīšus samīca, pievieno saldo krējumu, uzklāj uz sejas un kakla. Maska izlīdzina un mitrina ādu.

• Svaigus zirņus samaļ kafijas dzirnaviņās, pievieno piena sūkalas vai kefīru, līdz izveidojas bieza, krējumam līdzīga masa. Uzklāj uz ādas, līdz maska ir pilnībā izžuvusi. Maskai piemīt savelkošas, attīrošas un balinošas īpašības.

SALĀTI

Iedarbība: salātu lapu maskas ir barojošas, jo satur vērtīgas minerālvielas, olbaltumvielas un vitamīnu C.

• Sarīvē salātu lapas un sajauc ar divām tējkarotēm skāba krējuma. Skāba krējuma vietā var ņemt dažus olīvu eļļas un citrona pilienus. Uzklāj masku uz sejas un nomazgā pēc 15–20 minūtēm ar siltu ūdeni.

• Sīki sadala zaļos salātus un pētersīļa lapas, pievieno tējkaroti citrona sulas (ja izmanto skābenes, citrona sula nav vajadzīga) un divas ēdamkarotes augu eļļas. Šāda zaļā maska tonizē un balina ādu. Vasaras mēnešos to var izmantot katru rītu sausas ādas kopšanai.

***

ATCERIES!

• Pēc dārzeņu masku lietošanas vēlams 30 minūšu atpūsties un atslābināties. Nevajadzētu ne ēst, ne dzert, ne lasīt. Sejas ķermeņa muskuļiem jābūt atslābinātiem, var apgulties, bet nav vēlams aizmigt. Ieteicams pusotru, divas stundas pēc maskas noņemšanas nelietot pūderi un dekoratīvo kosmētiku, lai dārzeņu vērtīgās vielas ilgāk un labvēlīgāk iedarbojas uz ādu.

• Masku gatavo tieši pirms tās izmantošanas un katru reizi no jauna. Dārzeņi ir smalki jāsagriež vai jāsaberž putriņā, var arī samalt gaļas mašīnā vai sablenderēt.

• Ja ir alerģija pret kādu dārzeni, jāizmanto maskas, kuru sastāvā nav šo sastāvdaļu.

***

Marikas Ģedertes recepte

Piesardzīga dārzeņu izvēlē ir arī uzņēmēja, Latvijas Blondīņu asociācijas Go Blonde prezidente un Kosmetoloģijas koledžas vadītāja Marika Ģederte, jo reiz viņas draudzene esot aizmigusi ar gurķu šķēlītēm uz sejas un guvusi vieglus apdegumus. Kopš tā laika Marika Ģederte sejas ādas lutināšanai izmanto tikai tos dārzeņus, kas aug pašas dārzā. «Esmu izmantojusi masku, kur biezpiens sajaukts ar sarīvētu gurķi, atstājot to uz 20 minūtēm un pēc tam ar vēsu ūdeni noskalojot. Kā masku var izmantot arī tikai sarīvētu gurķi, jo tas lieliski mitrina ādu. Vasarā aktuāla varētu būt ātrā palīdzība pēc sauļošanās, ja ir gūti saules apdegumi – gan sejai, gan ķermenim palīdzēs sarīvēts gurķis ar alvejas želeju. To var atstāt uz ādas 20–25 minūtes. Ideāli, ja gurķis pāris stundas ir bijis ledusskapī, efekts būs atsvaidzinošs un tonizējošs,» savos skaistumkopšanas noslēpumos dalās uzņēmēja.