Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sievietēm

Veselas un skaistas pēdas vasarā

© Flickr.com

Gadalaikā, kad laikapstākļi mēdz mūs lutināt, labprāt izvēlamies staigāt ar basām kājām un vaļējiem apaviem. Tieši šis ir laiks, kad kāju izskatam, līdz ar to arī veselībai nepieciešams pievērst īpašu uzmanību.

Vasarā pēdas pastāvīgi tiek pakļautas dažādiem ārējiem faktoriem – saulei, lietum, vējam. Ja tās netiek pienācīgi koptas, tad visi šie faktori būtiski ietekmē pēdu veselību un izskatu, tādējādi var veidoties plaisas, tulznas, varžacis, kā arī uzstaigājumi, portālu nra.lv informē Iveta Skadmane – Šūmākere, Veselības centra 4 podiatrijas speciāliste.

Pēdu speciāliste iesaka katru dienu pēdas ieziest ar krēmu, kurš jāizvēlas atbilstoši pēdu stāvoklim. Visbiežāk pēdu krēms tiek lietots vakarā pirms gulētiešanas, kad kājas ir beidzot atpūtā no ikdienas staigāšanas, tomēr jāpatur prātā, ka pēdas ir regulāri jāmazgā un pēc tam jāuzziež krēms. Lai sasniegtu vēlamo rezultātu šāda procedūra jāveic katru dienu divas reizes – no rīta un vakarā. Ja radusies kāda nopietnāka problēma, podometri iesaka konsultēties ar speciālistu, lai to noteiktu un uzzinātu, kāds krēms ir jālieto. „Pieredze rāda, ka, veicot nepareizas procedūras, bieži vien tiek panākts pretējs efekts, nezināšana noved pie ādas bojājumiem un savainojumiem. Aptiekārs neprasīs parādīt pēdu, lai diagnosticētu problēmu un, izvēloties nepareizu ārstēšanas procedūtu, tiek bojāti audi un problēma netiek risināta,” uzsver Iveta Skadmane – Šūmākere.

Attiecībā uz pēdu „skrubēšanu”, speciāliste neiesaka lietot tautā izplatītās pēdu vīles. Nereti tās var radīt vēl lielākus bojājumus, jo bieži pēdas tiek vīlētas pretējā virzienā, neievērojot ādas slāņus, rezultātā tās iegūst viļņainu reljefu, kas pastiprina plaisu un iekaisumu iespējamību. Lai atbrīvotos no atmirušajām šūnām uz papēžiem, nav nepieciešams skriet uz veikalu pēc vēl dārgākiem līdzekļiem, veselības procedūras var veikt ar mājās atrodamiem produktiem. Piemēram, reizi nedēļā ierīvēt pēdas ar kafijas biezumiem vai rupjajām auzu pārslām. „Ja pēdas tiek vīlētas, tad pareizāk tās novīlēt pirms vannošanās nevis pēc, kā visi to dara,” uzsver pēdu speciāliste.

Pēdu visproblemātiskākā zona visbiežāk ir papēži, tomēr plaisām un iekaisumiem ir pakļauts arī pēdu spilventiņš. Ja radušās plaisas, speciālisti iesaka izmantot „Bepanten” krēmu. Šādā gadījumā būtu svarīgi apmeklēt speciālistu, lai noskaidrotu vai pacientam nav pēdu sēne. Ja tāda ir, tad „Bepanten” krēms situāciju neuzlabos, bet var tikai paaugstināt iekaisuma risku. Jāatcerās, ka arī šī pēdu zona ir regulāri jākopj, visa uzmanība nav jāvērš tikai papēžiem.

Ne mazāk svarīgi būtu pievērst uzmanību pēdu anatomiskajai uzbūvei – vai nav kāda deformācija, kuras rezultātā regulāri veidojās, piemēram, varžacis. Tādējādi nepieciešams izvēlēties pareizus apavus. Parasti piemērotus apavus, kas mazina gan berzi, gan spiedienu, atrast ir grūti. Taču standarta papēža augstums, kāds būtu vajadzīgs, lai pēdas justos labi dienas garumā, ir 3 – 4cm.

Ja pēdām ir izteikta svīšana, speciālisti neiesaka valkāt pašreiz populāros „crocs” apavus, jo tie ir no gumijas, līdzīgi vajadzētu izvairīties arī no gumijas zābaku valkāšanas. Šādā gadījumā noteikti būtu jāveic vizīte pie speciālista, lai identificētu svīšanas iemeslu un noteiktu vajadzīgo krēmu, kā arī zeķes, kādas būtu ieteicams nēsāt. Tad, ja pēdas ir veselas un sūdzību nav, var nēsāt jebkāda veida apavus, tomēr jāpatur prātā, ka tiem jābūt dažādiem, kā arī, ja gadījušies mitrumā, tiem kārtīgi jāizšūst. Lai pēda nebūtu ilglaicīgi noslogota nevajadzētu staigāt tikai ar 11cm augstiem papēžiem vai tikai apaviem bež papēža, jo abos gadījumos uz pēdām tiek izdarīts liels spiediens, norāda podometre.

Protams, lai izvairītos no problēmām un padarītu pēdu kopšanu vienkāršāku, tās ir nepieciešams kopt visu gadu, nevis tikai vasaras mēnešos. Regulāra pēdu mazgāšana, ieziešana ar krēmu, pareizo apavu izvēle ir pamatdarbības veselām un skaistām pēdām. Veicot šīs procedūras visu gadu, iesākoties vasarai, nebūs jāuztraucas par pēdu izskatu vaļējos apavos.