Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sievietēm

Diētiska maltīte Līgo svētkos

© F64 Photo Agency

Kas var iedomāties Jāņus bez siera, alus un speķa pīrāgiem. Kāda būtu alternatīva Jāņu tradicionālajiem ēdieniem tad, ja gribas ievērot slaido līniju un arī panašķoties, stāsta uztura speciāliste Gundega Rudzīte un diētas ārste, homeopāte un aromterapeite Inga Fuksa.

Paša gatavots

Tā vietā, lai ilgi prātotu, kuram ražotājam Jāņu siers visliesākais, uztura speciāliste Gundega Rudzīte iesaka sieru siet pašam. Tas neesot grūti, un pats redzi, ko sierā liec iekšā, līdz ar to arī zini, cik tas būs diētisks vai nē. «Pēc tradicionālās receptes Jāņu sieriem liek klāt sviestu, bet, domājot par slaido līniju, to var arī nedarīt. Tā vietā pieliek par vienu olu vairāk,» norāda Rudzīte.

Vienu kausiņu var

Kausiņš alus vai pašdarināta kvasa Līgo vakarā nevarētu būt iemesls lieko kilogramu pieaugumam. Tas pat ir labāks par saldinātām limonādēm. Lietojot alkoholu, galvenais – ievērot mēru un neaizmirst dzert daudz ūdens, lai veicinātu gremošanu un neuzpūstos vēders. Ūdenim var pievienot piparmētru lapas, zemeni vai citrona šķēli patīkamai garšai.

Trekna gaļa

Lai nepārēstos un vēderā nebūtu smaguma sajūtas, ir arī jāēd svaigi dārzeņi un zaļumi. Turklāt dārzeņos ir šķiedrvielas, tās neļauj organismā uzsūkties taukiem.

Uz iesmiņa dārzeņi

Grilēti dārzeņi, protams, būs veselīgāki par treknu cūku. Ja gribas, lai to garša ir pikantāka, tos var iemarinēt, piemēram, sarīvēta ingvera, čili piparu un olīveļļas marinādē. Uz grila iesmiem var uzlikt kartupeļus, sīpolus, papriku, baklažānus vai šampinjonus. Sēnes dod sāta sajūtu, bet ne tik lielu smaguma sajūtu kā gaļa.

Lapu salāti, ne rasols

Domājot par slaido līniju, diez vai būtu prātīgi svētku galdā likt rasolu vai citus salātus, kuros bagātīgi iespiesta majonēze. Tā vietā labāk pagatavot lapu salātus, piemēram, spinātus ar svaigiem gurķiem un olīveļļu, un nedaudz piespiest apelsīna vai citrona sulu. Lai salāti būtu sātīgāki, tad var pielikt siera gabaliņus vai sēklu maizes vai rupjmaizes grauzdiņus.

Veģetārie pīrāgi

Tradicionāli svētku galdā tiek celti speķa pīrāgi, taču, var izcept pīrāgus ar liesāku gaļu vai labāk – ar dārzeņiem, piemēram, ar kāpostiem, kartupeļiem vai ar spinātiem un lociņiem. Gatavojot mīklu, uzmanība būtu jāpievērš tam, kādus miltus tai pievieno. Diētiskāki ir rudzu un kviešu klijas milti, no kuriem arī sanāk garda pīrāgu un raušu mīkla. Ja kārojas plātsmaize, tai mīklu var pagatavot nevis uz piena un sviesta, bet uz kefīra vai paniņu bāzes.

Saldajā ananass

Lai remdētu apetīti uz saldumiem, diētas ārste Inga Fuksa iesaka citos ēdienos kā garšvielu izmantot kanēli, jo tas palīdz līdzsvarot vēlmi pēc saldā. Ja vēlme ir neapturama, tad konfekšu vietā ieteicams ēst augļus. Grilēts ananass remdē smaguma sajūtu vēderā. Gundega Rudzīte piebilst: «Uz svētkiem drīkst palaist grožus vaļīgāk. Ja nākamajā dienā organisma atslodzei uztaisa auksto zupu no paniņām, tad nav jāraizējas – pa vienu dienu kilogrami nenāks klāt.» n

***

Receptes

BEZ MAJONĒZES

Zaļumu mērcīte. Ņem vienādā daudzumā kinzu un pētersīļus, sablenderē, pievieno sīki sakapātu papriku, mazlietiņ olīveļļas un piespiež nedaudz citrona sulas, un samaisa.

Pikantā mērcīte. Uz smalkas rīves sarīvē svaigu ingveru un viena apelsīna miziņu, masai pievieno svaigi spiestu apelsīna sulu, nedaudz olīveļļas un samaisa.

PIPARMĒTRU KVASS

Ņem sauju piparmētru

lapu, aplej ar trīs litriem verdoša ūdens un ļauj tējai ievilkties. Pēc tam pievieno piecas ēdamkarotes cukura un piecus gramus sausā rauga, uzliek dzērienam vāciņu. Kad tas uzrūdzis, pilda pudelēs un glabā ledusskapī. Atspirdzinošo dzērienu var pagatavot, piparmētru vietā liekot rabarberus.

DIĒTISKA PLĀTSMAIZE

Ņem vienu litru paniņu, paciņu cepamā pulvera, divas paciņas vaniļas cukura un to visu samaisa. Pievieno miltus tik daudz, lai mīkla izveidojas skāba krējuma konsistencē, un tad masu klāj uz pannas. Uzber smalki sagrieztus ābolus vai rabarberus, pārkaisa ar nelielu daudzumu cukura un kanēļa un cep cepeškrāsnī 180 grādos.