Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sievietēm

Sākusies vietējo zemeņu sezona

© F64 Photo Agency

Beidzot Rīgas tirgos var iegādāties Latvijā uz lauka audzētās zemenes, informē Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Tā kā šogad pavasaris bija ieildzis un aukstāks kā parasti, zemeņu sezonas sākums ir iekavējies. Pirmie nopietnie Latvijas zemeņu apjomi Rīgas centrāltirgū parādījās tikai 12.jūnijā. Zemenes tirgoja vairāk kā desmit vietējie audzētāji un to cena bija 5Ls/kg., tomēr nedēļas beigās bija jau vairāk nekā 30 tirgotāji ar cenu 3Ls/kg.

Ingūna Gulbe portālam nra.lv skaidro, ka zemenes šobrīd tirgū vēl nav daudz, tāpēc cenas sākumā ir tik augstas un manāmi pazemināsies tikai zemeņu pilnbriedā, kas visticamāk būs pēc Līgo svētkiem. Tad cenas gaidāmas zem 2Ls/kg. Tomēr, ja ir vēlme pēc zemenēm, ir arī citi varianti par lētāku cenu. Gulbe norāda, ka vēl pagājušajā nedēļā tirgū bija pieejamas gardas Polijas zemenes, kuras maksāja 1,50Ls/kg., un cilvēku atsaucība tām bija liela.

„Zemeņu laikā zemenes jāēd!” portālam nra.lv uzsver Andis Brēmanis, Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs. Zemenēs ir ievērojama deva C vitamīna, ja ziemā cilvēki izvēlās apelsīnu kā C vitamīna avotu, tad vasarā tām noteikti jābūt zemenēm, „zemenes sit pušu apelsīnu,” apgalvo Brēmanis. Saldajās ogās ir daudz ūdens, tādējādi tās ļoti labi attīra organismu. Arī folskābes un minerālvielas ir zemeņu sastāvā, kā arī dzelzs, protams, ne tik daudz kā gaļā vai zivīs, bet ir –100g. zemeņu ir 1mg. dzelzs. Dietologs iesaka izmantot brīdi, kamēr Latvijā ir zemeņu laiks un nebaidīties lietot zemens uzturā, kopā ar auzu pārslu putru, saldējumu u.t.t.

Gulbe norāda, ka šis pavasaris nav bijis silts, tomēr nav bijis arī ļoti auksts, un zemeņu sezona arī citus gadus ir iesākusies vēlāk kā parasti. Arī 2010.gadā pirmās uz lauka audzētās zemenes parādījās tikai 11.jūnijā un sākumā arī maksāja 5Ls/kg. Ļoti agrs un silts pavasaris bija 2002.gadā, kad zemenes parādījās jau 27.maijā un maksāja 1,70Ls/kg. Parasti Latvijā zemeņu sezona sākās līdz 10.jūnijam.

Visdrošāk zemenes ir pirkt no tiem tirgotājiem, kuri norādījuši novadu un zemeņu audzēšanas saimniecību, jo tad ir iespējams pārbaudīt vai šāda saimniecība eksistē un ar ko tā nodarbojas, apgalvo Ingūna Gulbe.