Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sievietēm

Masāžas – palīgs tievēšanā

© F64 Photo Agency

«Svara samazināšana un regulēšana vienmēr ir komplekss pasākums,» atgādina fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste Inese Kokare. Viens no papildu līdzekļiem, lai ziemā uzkrātie tauciņi ātrāk pazustu un veiksmīgāk sagatavotos vasaras sezonai, ir masāžas.

Uzlabo asinsriti

Lai liekie kilogrami zustu, ir jāievēro divi nosacījumi – daudz jākustas un jāievēro sabalansēts uzturs, kā arī jābūt labai zemādas audu asins caurtecei, taču, ja tauku sabiezējumi zemādā nospiež sīkos limfvadus un vēnas, normāla asins cirkulācija ir ļoti apgrūtināta, tad palīdzēt var masāžas. «Tās uzlabo asinsriti zemādas taukos un mazina tūsku, un līdz ar to uzlabojas arī tauku vielmaiņa, kas palīdz ātrāk sadedzināt kalorijas,» paskaidro Veselības centrā 4 praktizējošā ārste uzturspeciāliste Guna Havensone.

Liposāža

Kursa ilgums: 10–15 reizes (2 reizes nedēļā)

Rezultāts: svars samazinās par 2–5 kg

Tā šobrīd ir viena no vispieprasītākajām figūras koriģējošām masāžām. To veic ar rokām, izmantojot diezgan agresīvas tehnikas – ādas dziļu mīcīšanu, velšanu un klapēšanu. «Tikai ar spēcīgu masāžu vislabāk var sašķelt taukus. Tie kļūst šķidri un, dzerot attīrošās tējas un daudz ūdens, tiek savākti un izvadīti laukā,» stāsta skaistuma klīnikas 4. Dimensija ķermeņa estētikas speciāliste un masiere Marita Šilinska. Pēc aptuveni 12 līdz 15 procedūrām, atkarībā no cilvēka vecuma, ķermeņa svara un apjoma, ievērojami samazinās problemātisko ķermeņa zonu apjoms. Masiere uzskata, ka rezultātus vislabāk mērīt nevis nomestajos kilogramos, bet zaudētajos centimetros – gurnos, viduklī, augšstilbos un augšdelmos, jo «bieži vien ir tā, ka masāžas iedarbībā ķermeņa apjoms problēmzonās samazinās, bet svars ne tik ļoti, jo šīs zonas tiek pastiprināti masētas un tajās tauku sašķelšana notiek daudz aktīvāk».

Pēc liposāžas uz ķermeņa var parādīties arī nelieli zilumi, atkarībā no tā, cik tuvu ādai ir asinsvadi. Pirmajās trīs reizēs masāža var būt sāpīga, pēc tam āda pierod, un masiere var veikt vēl dziļāku masēšanu.

Skulpturālā masāža

Kursa ilgums: 15–20 reizes (2 reizes nedēļā)

Rezultāts: samazina atsevišķu ķermeņa daļu apmērus par 3–4 cm

Arī ar to var veiksmīgi koriģēt auguma nepilnības, uzlabot asinsriti, izlīdzināt celulītu un veicināt limfas atteci, taču salīdzinājumā ar liposāžu tai vajadzīgā rezultāta sasniegšanai ir nepieciešams ilgāks laiks: ar liposāžas masāžu – viens mēnesis, bet ar skulpturālo – trīs. Taču tā ir mazāk agresīva. Masiere Marita Šilinska paskaidro: «Liposāža ir uzmundrinoša, tā dod enerģiju, jo ir ļoti aktīva un dzirkstoša rīta masāža. Pēc tās jūtams spēka pieplūdums. Skulpturālā masāža arī tiek veikta ar dziļām, tomēr vairāk ar glāstošām kustībām, līdz ar to tā ir nomierinoša.»

Vājēšanas lielākā problēma ir tā, ka apjoms vispirms zūd no ķermeņa augšdaļas, pēc tam no muskuļiem, un ne jau to sievietes parasti vēlas. «Ja gribam, lai gurni kļūst mazāki, bet vaigi un krūtis paliek, tad skulpturālā un liposāžas masāža, kas tiek veikta nevis visam ķermenim, bet tieši problemātiskajām zonām, ir tas, kas vajadzīgs,» uzskata Guna Havensone.

Verto masāža

Kursa ilgums: 12–18 reizes (2–3 reizes nedēļā)

Rezultāts: samazina atsevišķu ķermeņa daļu apmērus par 2–3 cm

Tā ir atvasinājums no skulpturālās masāžas. Figūras korekcijai un ādas tvirtuma atjaunošanai tiek izmantota tā pati tehnika, taču masējošās kustības ir daudz saudzējošākas – vairāk glāstu un vispārēju pieskārienu, tāpēc šo masāžu piedāvā sievietēm menopauzes laikā un pēc dzemdībām, kad organismam jau tā bijis liels stress, tāpēc nevajadzētu lieki to tramdīt ar spēcīgām masāžām. Ķermeņa estētikas speciāliste norāda, ka jebkura masāža stimulē vielmaiņu un veicina tauku šķelšanos, jo «tās būtība ir pieskāriens ādai – tas var būt dziļāks vai seklāks, taču jebkurā gadījumā ādas reflekss nostrādā – masieris stiepj ādu, bet tā turas pretī un atkal saraujas, līdz ar to notiek pasīvā ādas fizkultūra, un tas veicina iekšējo sulu kustī

bu – uzlabo asinsriti, limfātisko sistēmu un vielmaiņu».

Vakuummasāža

Kursa ilgums: 8–10 reizes (3 reizes nedēļā)

Rezultāts: samazina atsevišķu ķermeņa daļu apmērus par 4–5 cm

Arī tā ir diezgan agresīva un iedarbīga metode, kā izmasēt zemādas taukus. Tā tiek veikta ar vakuummasāžas aparātu: āda tiek iesūkta un masēta ar spiedienu. Vakuums ir tik spēcīgs, ka saplēš saistaudu starpsienas, kas norobežo stingro tauku uzkrājumus, un rezultātā – tauki tiek sašķīdināti, tie pakāpeniski aizplūst limfātiskajā sistēmā un ar šķidruma palīdzību tiek izvadīti no organisma.

Ķermeņa estētikas speciāliste un masiere Marita Šilinska norāda, ka masāžas var kombinēt, piemēram, divas nedēļas tiek veikta liposāža, pēc tam divas – vakuummasāža: «Organisms pierod pie kaut kā viena, tāpēc veiksmīgākai tievēšanai masāžas procedūras ieteicams dažādot.»

Šarko duša

Kursa ilgums: 10–15 procedūras (katru dienu)

Rezultāts: svars samazinās par 500 g – 1 kg nedēļā (kompleksas terapijas rezultātā)

Iedarboties uz cilvēka svaru regulējošām sistēmām var arī ar dažādām ūdens procedūrām, kas iedarbojas gan uz nervu, gan endokrīno sistēmu, gan regulē dažādas vielmaiņas sistēmas: tauku, minerālu, olbaltumvielu, ogļhidrātu, palielina organisma adaptācijas spējas. Fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste Inese Kokare norāda – visefektīvāk svara samazināšanā darbojas strūklu jeb Šarko duša. Procedūras laikā cilvēks stāv kājās, turas pie stieņa, un īpaši apmācīta ūdensdziedniecības māsa ar spēcīgu ūdens strūklu masē ķermeni no galvas līdz kājām, izmantojot masāžas paņēmienus. «Ūdens strūklas un temperatūras kairinājums stimulē ādas receptorus, aktivizē veģetatīvās nervu sistēmas centrus, uzlabojot audu barošanos un mikrocirkulāciju, tiek arī dziļi masēti zemādas audi un tauku šūnas, un notiek vielmaiņas darbības regulācija,» paskaidro Inese Kokare.

Vielmaiņu regulējoša ir arī zemūdens dušas masāža, kad pacients guļ vannā un tiek masēts ar spēcīgu ūdens strūklu. Taču to izmanto vairāk nervu, locītavu un muskuļu slimību ārstēšanai, jo tā ir vairāk nomierinoša un relaksējoša.

Kuru izvēlēties?

Masāžu piedāvājums figūras koriģēšanai ir liels. Kā no tā izvēlēties sev piemērotāko? Ārste uzturspeciāliste Guna Havensone norāda, ka cilvēkiem ar ļoti lielu lieko svaru būtu jāizvēlas saudzīgākas masāžas, jo tauku sabiezējumi jau tā ir nospieduši asinsvadus un tie ir jāatbrīvo lēnām. Tad laba būs skulpturālā vai vienkārša klasiskā masāža. Agresīvākas metodes, kas tomēr iedarbojas ātrāk, ieteicamas sievietēm zem 40, jo viņām ir labāks ādas tonuss un āda atjaunojas ātrāk, bet pēc 40 ādu ar agresīvajām metodēm var viegli traumēt, un tās atjaunošanās notiek krietni lēnāk.

Stimulējošās masāžas var paaugstināt asinsspiedienu, tāpēc pirms došanās uz šāda veida procedūrām noteikti jākonsultējas ar ģimenes ārstu. Jābūt uzmanīgiem arī tiem, kam ir mugurkaula problēmas un varikozas vēnas.

***

ATCERIES!

• Svaru var samazināt ļoti lēnām, pakāpeniski mainot dzīvesveidu

• Pēc figūru koriģējošajām masāžām jādzer attīrošas tējas un ūdens, lai no organisma tiktu izvadīti procedūras laikā sašķīdinātie tauki un toksīni

• Masāža nerada tiešu svara zudumu, tā stimulē asinsriti, uzlabo vielmaiņu, un, ja tiek ievērots pareizs uzturs un kustīgs dzīvesveids, tā rezultātā svars var samazināties

• Jebkuras masāžas kursa laikā ieteicams vienu reizi nedēļā apmeklēt pirti, jo svīstot no organisma toksīni tiek izvadīti daudz ātrāk

• Zaudējot svaru, āda zaudē arī savu elastību un pievilcību, bet masāžas to atjauno