Uzdod FM pārrēķināt valsts iestāžu atalgojuma fondus un izvērtēt piemaksu aizliegšanu

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) uzdevis finanšu ministram Einaram Repšem (JL) nodrošināt, ka tiek pārrēķināti valsts tiešās pārvaldes iestāžu atalgojuma fondi, kā arī izvērtēt piemaksu maksāšanas aizliegšanu.

Dombrovskis šodien parakstījis rezolūciju Repšem un uzdevis nodrošināt, ka Finanšu ministrija kā atbildīgā iestāde darba samaksas jautājumos veic valsts tiešās pārvaldes iestāžu atalgojuma fonda pārrēķināšanu par 2009.gada pēdējo ceturksni, iekļaujot datus gan ar piemaksām, gan bez tām, aģentūru LETA informēja valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne.

Tas darīts, ievērojot darba samaksas jautājumu valsts pārvaldē aktualitāti un atsevišķu valsts tiešās pārvaldes iestāžu vadītāju neētisko rīcību, joprojām paaugstinot atsevišķu amatpersonu mēnešalgas, tādējādi ignorējot līdz šim veiktos pasākumus valsts budžeta izdevumu samazināšanai, kā arī paužot atklātu cinismu pret citām valsts sektorā nodarbināto grupām, kurām būtiski tika samazināts atalgojums,

"Lai izvairītos no līdz šim nepamatotajām atšķirībām valsts pārvalžu iestāžu atalgojumu fondos, lūdzu izvērtēt iespēju veikt grozījumus likumā "Par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzību 2009.gadā", aizliedzot turpmāk maksāt piemaksas, kā arī izvērtēt iespēju izveidot centralizētu sociālo pabalstu piešķiršanas sistēmu visā valsts pārvaldē," teikts premjera parakstītajā rezolūcijā.

Vienlaicīgi Dombrovskis lūdzis informēt Valsts kanceleju par likumprojekta "Par vienotu valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības sistēmu" virzības gaitu, kā arī veiktajiem un plānotajiem pasākumiem vienotas darba samaksas sistēmas ieviešanā valsts un pašvaldību institūcijās no 2010.gada.

Rezolūcijā dotie uzdevumi jāizpilda līdz 7.septembra plkst.12.

LETA jau ziņoja, ka, lai gan jau kopš pagājušā gada nogales valsts pārvaldē tiek īstenots atalgojuma fonda samazinājums, pēdējā pusgada laikā daudzu ministriju un iestāžu vadības atalgojums nav samazinājies, dažviet tas pat ir palielinājies, liecina aģentūras LETA rīcībā esošs kopsavilkums par ierēdņu algām.

Kopsavilkumā salīdzināts atalgojums valsts pārvaldes vadībai šā gada 31.janvārī un 30.jūnijā. Tomēr informācija liecina arī par tendenci, ka valsts pārvaldē atalgojuma pieaugums sācies jau pērnā gada vidū, brīdī, kad vēl toreizējais premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) aizvien skaļāk sāka runāt par krīzi tautsaimniecībā un nepieciešamo izdevumu samazināšanu.