Rozentāle ar baušķeniekiem tomēr tiksies

Rīt, 3.septembrī, veselības ministre Baiba Rozentāle (TP), dodoties uz Bausku, tomēr nolēmusi tikties arī ar vietējiem iedzīvotājiem.

Noliedzot jebkādus pārmetumus par nevēlēšanos to darīt, Rozentāle uzsver, ka ir gatava runāt ar ikvienu iedzīvotāju gan kā sociāli aktīvu sabiedrības pārstāvi, gan kā potenciālo pacientu, skaidrojot turpmākās medicīniskās palīdzības nodrošināšanu Bauskas iedzīvotājiem, jo tikai sarunās un diskusijās dzimst patiesība un tiek likvidēti nevajadzīgi pārpratumi.

Jau ziņots, ka ministre rīt dosies uz Bausku, lai tiktos ar Bauskas novada domes priekšsēdētāju Valdi Veipu un Bauskas slimnīcas valdes priekšsēdētāju Uģi Zeltiņu.

Tikšanās laikā ar pašvaldības un slimnīcas vadību veselības ministre skaidros pašreizējo situāciju veselības aprūpē, pārrunājot pēdējās izmaiņas veselības aprūpes finansēšanas un organizēšanas kārtībā. Tikšanās mērķis ir pārrunāt Bauskas slimnīcas turpmāko darbību veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanā iedzīvotājiem.

Kā norāda Rozentāle, ar Bauskas slimnīcas valdes priekšsēdētāju slimnīcas nākotne jau tikusi pārrunāta, kā arī tika runāts par to medicīnisko palīdzības apjomu, kāds iedzīvotājiem tiks nodrošināts. Tā būs ambulatorā palīdzība, izmeklējumi, konsultācijas, slimnīcā darbosies traumpunkts un neatliekamās palīdzības brigādes punkts.

Ministre uzskata, ka, iespējams, iepriekšējā tikšanās reizē palikušas neskaidrības, tādēļ viņa gatava tikties un skaidrot atkārtoti.

Turpretī Latvijas Ārstu biedrība uzskata, ka VM būtu nekavējoties jāsniedz adekvāta publiska informācija par slimnīcu reformu, tostarp par slimnīcu statusu maiņu, lai neveicinātu vēl lielāku apjukumu iedzīvotāju vidū. Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis skaidro, ka ne visiem Latvijas iedzīvotājiem zināmas ministrijas dokumentu apritē virzītās māsterplāna nianses, taču katram savas lokālās slimnīcas statuss ir ļoti nozīmīgs.

Šī iemesla dēļ ministrijas pārstāvjiem būtu jābrauc uz tiem reģioniem, kur slimnīcas tiks transformētas, jāanalizē visi dokumenti un vispusīgi jāapskata reālā situācija, jāapkopo esošā informācija un pie vienota lēmuma būtu jānonāk vienoti ar pašvaldībām un vietējiem iedzīvotājiem.

Ārstu biedrība arī norāda uz VM pilnīgo bezdarbību un bezatbildību likvidācijai pakļauto medicīnas iestāžu ārstu nodarbināšanas jautājumā, jo ārsti un medicīnas māsas jūtas bezpalīdzīgi un pazemoti.

Vienlaikus biedrība piekrīt VM viedoklim, ka veselības nozares finansējums šobrīd ir nepietiekams un reāls finanšu trūkums rada nopietnus draudus Latvijas iedzīvotāju veselības aprūpei.

Apinis turklāt pateicas baušķeniekiem par aktīvu pilsonisko nostāju, risinot sava novada veselības aprūpes problēmas. Ārstu biedrība kategoriski iebilst pret ierosināto kriminālvajāšanu pret Bauskas piketa organizatoriem un dalībniekiem, jo uzskata, ka katram iedzīvotājam ir tiesības paust savu viedokli. Vienlaikus Latvijas Ārstu biedrības valde aicina VM uz konstruktīvu dialogu ar Bauskas iedzīvotājiem.

Kā ziņots, pirmdien ap plkst.12, bruņojušies ar plakātiem, Bauskas iedzīvotāji savā nepieteiktajā protesta akcijā bloķēja abus pilsētas tiltus - Mēmeles tiltu virzienā no Rīgas un Mūsas tiltu pie Elejas šosejas virzienā uz Rundāli un Jelgavu.

Protestējot pret Bauskas slimnīcas reorganizāciju par aprūpes slimnīcu, iedzīvotāji sākumā bija bloķējuši Mēmeles tiltu, pār kuru Bauskā iebrauc transports no Rīgas, bet vēlāk vēl citi protestētāji sapulcējušies arī uz Mūsas tilta, pār kuru varēja izbraukt no pilsētas un kas ved Rundāles novada un Jelgavas virzienā.

Saskaņā ar Bauskas pilsētas teritorijas plānojumu Bauskas centrālā daļa sadalīta ar valsts nozīmes autoceļiem un diviem tiltiem pāri Mēmeles un Mūsas upēm, bez kuru šķērsošanas nav iespējama nokļūšana pilsētas centrā. Šo ceļu izmanto arī tranzīta transports, kas šķērso valsts robežu Grenctālē.

Ar specvienības "Alfa", kas bija ieradusies no Rīgas, palīdzību piketētāji tika izgaiņāti, tādējādi atbrīvojot ceļus transportam.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka ministrei jau pirmdien bija jādodas uz Bausku, lai tiktos ar iedzīvotājiem, bet premjers Valdis Dombrovskis (JL) pēc notikumiem Bauskā norādīja, ka veselības nozares vadība esot bezatbildīga.

Svarīgākais