Igauņu ārsts krievu pacienta pasi izmet atkritumos

Ārsts - ortortopēds Eiki Strauss © http://rus.postimees.ee

Svētdien Igaunijā centrālās Ida Virumā slimnīcas traumpunktā pēc palīdzības vērsies pusaudzis ar kājas traumu.

Slimnīcas ortopēds Eiki Strauss igauniski jautājis, kas noticis. Tā kā pacients nav varējis izskaidrot problēmu valsts valodā, bet runājis krieviski, ārsts paņēmis puiša Igaunijas pilsoņa pasi un izmetis atkritumu urnā, sakot, ka pusaudzim, kas neprotot valsts valodu, tāda pase neesot vajadzīga.

Slimnīcas galvenais ārsts Kalju Mits ortopēdu atbrīvojis no amata, raksta portāls postimees.ee

Eiki Strauss savā paskaidrojumā atsaucies uz Valsts valodas likumu, tā skaidrojot savu rīcību. Nepieciešamo medicīnisko palīdzību pacientam viņš tomēr sniedzis.

“Diemžēl slimnīca nav spējīga pilnībā novērst dažu ārstu, medicīnas darbinieku un cita slimnīcas personāla tamlīdzīgu rīcību. Mēs atvainojamies pacientam, vecākiem un citiem, kurus skārusi ortopēda Strausa uzvedība,” paudis galvenais ārsts savā paziņojumā. Ortopēds nesen beidzis rezidentūru, viņa pamatdarbavieta ir klīnika un līdz šim nekādu problēmu ar Strausu neesot bijis, skaidro Kalju Mits.

Pacients, pēc ārsta vārdiem, nav spējis izteikties valsts valodā, jo bijis krievvalodīgais, kā vairums Ida Virumā apriņķī dzīvojošo cilvēku.

Pacienta vecāki vērsušies policijā, ziņojot par neatbilstošu ārsta uzvedību un pases apgānīšanu.

“Ja urnā izmestais dokuments nav guvis bojājumus, tad šāda rīcība neparedz sodāmību Kriminālkodeksa ietvaros. Iespējams, šī rīcība aizskāra pases īpašnieka cieņu un viņam ir tiesības pieprasīt morālu kompensāciju, ceļot prasību tiesā,” komentē policijas preses sekretāre Nellija Pello.

Ārsta rīcība izraisījusi plašas diskusijas, Sociālo lietu ministrija nosoda ārsta rīcību, savukārt Sociāldemokrātu partijas vadītājs Juri Pihls norāda, ka būt Igaunijas valsts pilsonim ir gods un lepnums. Igaunijas pases apkaunošanu var pielīdzināt Igaunijas Republikas apkaunošanai, neviens Igauniju un sevi cienošs pilsonis nekādā veidā neapkaunos pilsoņa pasi.

Igaunijas Konstitucionālās komisijas pārstāvis Marts Nutts pauž viedokli, ka pase ir valsts īpašums un nevajag notikušo uztvert tik sakāpināti. Šis gadījums nav vienkāršs, jo pret ko ārsts paudis savu nepatiku - pret cilvēku vai valsti, jautā Nutts, norādot, ka viņaprāt pret cilvēku.

Sākums

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais