Koķe rosina iedzīvotājus brīvprātīgi iesaistīties bērnu pieskatīšanā pēc stundām

© Mārtiņš Cīrulis

Ņemot vērā to, ka līdzekļu trūkuma dēļ ar šo septembri daudzās skolās tiek likvidētas pagarinātās dienas grupas, izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) rosina iedzīvotājus brīvprātīgi iesaistīties bērnu pieskatīšanā pēc stundām.

Koķe atsevišķu skolu vecāku ideju pašiem maksāt pagarinātās dienas skolotājai atbalsta tikai tādā gadījumā, ja tas tiek darīts tiesiskā veidā, proti, dibinot fondu, uzskaitot līdzekļus un maksājot nodokļus.

Taču vienlaikus ministre uzskata, ka daudz ko skolās ir iespējams panākt uz brīvprātības principa. "Kāpēc pie mums nav attīstīta brīvprātība, kur jauna vecmāmiņa vai vectētiņš ir gatavs pavadīt laiku pēc stundām klasē, kaut vai tikai uzraugot, kā bērni pilda mājasdarbus, vai organizējot nodarbības?" vaicā ministre, piebilstot, ka ir dzirdējusi, ka cilvēki būtu gatavi arī bez atlīdzības pabūt skolās.

"Pasaulē uz brīvprātības līdzekļiem brīnumu lietas ir izdarītas. Ar ko mēs esam tik savdabīgi, ka mums tas nebūs raksturīgi?!" viņa norāda, vienlaikus piebilstot, ka Latvijas skolotāji jau savā darbā daudz ko ir darījuši uz brīvprātības principiem.

Kopumā pret vecāku līdzmaksājumiem skolai Koķes attieksme nav noraidoša. "Ja vecāki ir spējīgi ieguldīt sava bērna attīstībā un tas nāk par labu iestādei, kas to piedāvā, tad kādi tam varētu būt ierobežojumi?" saka ministre, "esmu vairākkārt uzsvērusi, ka izglītībai nevar būt tikai viens finansēšanas avots, kur nu vēl tikai valsts vai pašvaldības finansējums."

Tomēr ministre kategoriski iebilst pret obligātu ziedojumu ieviešanu.

Svarīgākais