Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Komercziņas

5 loģistikas tendences 2023. gadam

© Publicitātes foto

Globālās loģistikas ķēdes un kravu pārvadājumi jau pēdējos gadus saskārās ar dažādiem izaicinājumiem – darba spēka trūkumu un vispasaules pandēmiju. Šī gada februārī jau esošajām problēmām pievienojās arī Krievijas iebrukums Ukrainā.

Pasaule joprojām ir lielu pārmaiņu priekšā, sākot ar klimatneitralitātes pasākumiem, beidzot ar saspringto un neprognozējamo kravu pārvadājumu nozari. 2023. gadā veiksmīgāk manevrēt loģistikas pasaulē būs tiem uzņēmumiem, kuri spēs pēc iespējas ātrāk pielāgoties dažādām situācijām.

Elastīgi kravu pārvadājumi palīdzēs ietaupīt ne tikai finansiālos līdzekļus, bet arī izvairīties no neplānotiem kavējumiem.

Esam sagatavojuši galvenās tendences 2023. gadam, lai loģistikas procesi noritētu pēc iespējas veiksmīgāk!

Automatizācija un mākslīgais intelekts

Automatizācija un mākslīgais intelekts jau vairākus gadus ir viena no nozīmīgākajām loģistikas tendencēm, kas ievērojami var palīdzēt gan samazināt kravu pārvadājumu izmaksas, gan atvieglot un vienkāršot loģistikas procesus. Automatizācija un mākslīgais intelekts būtībā ir process, kuras galvenais uzdevums ir taupīt laiku un resursus. Mākslīgā intelekta mērķis ir atdarināt darbinieka elementus - tas, analizējot dažādus datus, mācās pats un spēj veikt dažādus sarežģītus un vienveidīgus darbus. Galvenais uzdevums - spēt pieņemt lēmumu bez tiešas cilvēka iesaistes. Šīs tehnoloģijas lieliski palīdzēs uzņēmumiem preču krājumu pārvaldīšanā, optimizēt transportēšanas maršrutus un pārvaldīt kopējās piegādes ķēdes. Svarīgi saprast, kur automatizācija var palīdzēt iegūt vislabāko rezultātu. Laikietilpīgu un sarežģītus darbu automatizācija ļauj uzņēmumiem vairāk koncentrēties uz citiem svarīgiem darbiem, piemēram, finansēm un attīstību.

Digitalizācija

Informācijas konvertēšana digitālā formātā ir svarīga, lai garantētu piegādes ķēdes nākotni. Pēc ekspertu domām, veiksmīga digitalizācija var racionalizēt, mobilizēt un stiprināt piegādes ķēdi, lai palīdzētu uzņēmumam gūt peļņu. Elektroniska piegādes ķēdes pārvaldība nozīmē attīstību! Ja pirms pāris gadiem digitalizācija lielāko tiesu palika otrajā plānā, tad tagad tā ieņem arvien nozīmīgāku lomu ikdienā. Gan pārvadātāji, gan valsts iestādes aizvien vairāk sāk pieprasīt elektroniskus dokumentus. Kravu pārvadājumu nozares aktuālās tendences liecina, ka pavisam drīz papīrs no loģistikas pasaules varētu izgaist, prioritāti piešķirot digitālajai darbībai. Pāreja uz digitālo vidi varētu šķist sarežģīta, taču jāatceras, ka ilgtermiņā tas atvieglos dažādus grāmatvedības un pārraudzības procesus uzņēmumā.

Kiberdrošība un ģeopolitika

Tāpat kā lielākajā daļā nozaru, arī loģistikā un kravu pārvadājumos kiberdrošība aizvien ir viena no būtiskākajiem elementiem procesu pārvaldībā. Uzbrukums piegādes ķēdēm 2021. gadā pieauga par vairāk nekā 300%, tāpēc katram uzņēmumam vajadzētu pievērst uzmanību savai kiberaizsardzībai. Konfidenciālas informācijas nokļūšana nepareizās rokās var nozīmēt finansiālus zaudējumus vai pat uzņēmuma darbības pārtraukšanu. Lai gan kiberuzbrukumi nenotiek bieži, vislabākā prakse būtu sagatavoties laikus iespējamam uzbrukumam.

Kā zināms, tad 2022. gadā būtiski tika ietekmētas ģeopolitiskās attiecības starp Austrumiem un Rietumiem. Ieguvēju šajā situācija nav, taču vislabāk atsevišķu virzienu slēgšanu pārcieta tie uzņēmumi, kuriem izejvielas vai produkcija tika sūtīta no dažādām valstīm. Tā ir viena no 2023. gada loģistikas tendencēm - pārskatīt un paplašināt savu sadarbības partneru loku. Vislabākais veids ir pārstāt koncentrēties uz kādu atsevišķu piegādātāju, bet regulāri apzināt kopēju tirgus situāciju un jau laicīgi piemeklēt alternatīvu.

Ilgtspējība

Mūsdienās aizvien aktuālāka kļūst ilgtspējīgāka uzņēmuma darbība. Patērētāji aizvien vairāk pieprasa “zaļāku” domāšanu tieši no uzņēmumu puses. “Zaļāka” uzņēmuma darbība ilgtermiņā var palielināt peļņu. Bieži vien cilvēki savā dzīves ritmā neiekļauj “eko domāšanu”, taču vēlās to piekopt. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc liels vairums cilvēku pieprasa ilgtspējīgāku produktu, tajā pašā laikā ir gatavs piemaksāt. Sagaidāms, ka nākamajos gados patērētāji iegādāsies vairāk pārstrādātu un atjaunotu preču. 2023. gads ir lielisks brīdis, lai virzītos uz ilgtspējības procesu veicināšanu uzņēmumā.

Uzticams kravu pārvadātājs

Pats svarīgākais - atrast tādu kravu pārvadātāju uz kuru var paļauties. Loģistikas nozare ir sarežģīts un apjomīgs process, tāpēc uzticams kravu pārvadātājs būs kā papildus drošības garantija brīžos, kad nepieciešams ātrs atbalsts un skaidra rīcība. Uzticamam kravu pārvadātājam būs sava kontroles sistēma, tāpēc variet būt pārliecināts, ka sūtījums ir drošās rokās un tiks piegādāts atbilstoši visiem norādījumiem. Tāpat vairāk laiku iespējams veltīt citām svarīgākām lietām, loģistikas procesus atstājot profesionāļu rokās!

Ursus Forwarding uzkrājis 15 gadu pieredzi gan Latvijā, gan visā pasaulē. Ikdienā palīdz klientiem atrast piemērotākos loģistikas risinājumus, nodrošinot kā jūras un gaisa, tā sauszemes un lielgabarīta pārvadājumus. Tāpat nodrošinām visdažādākos noliktavas un uzglabāšanas pakalpojumus. Mūsu speciālisti atradīs vispiemērotāko risinājumu katram sūtījumam. Mērosim ceļu kopā!

APMAKSĀTA REKLĀMA