Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Komercziņas

Kravu pārvadājumi - par ko Tu maksā?

© Publicitātes foto

Mūsdienās stabilitāte ir viena no svarīgākajām vērtībām. Taču, cenšoties ietaupīt, pirms pirkuma izdarīšanas nereti prātojam – “Vai tas tiešām ir vajadzīgs - vai tomēr var iztikt? Iespējams, var atrast lētāku variantu...” Būs reizes, kad izdosies, bet ir reizes, kad skopais maksā divreiz… vai pat piecreiz. Tādējādi mēs sevi pakļaujam riskam un neziņai, un pēc tam ciešam vēl lielākus zaudējumus.

Tāpat kā jebkuras citas preces un pakalpojumu, arī kravu pārvadājumu kvalitāte atšķiras. Tāpēc cenu nevajadzētu uzskatīt par vienīgo faktoru piegādes procesa plānošanā. Gadījumos, kad pievilcīgi mazā cena tiek uzskatīta par vienīgo kritēriju loģistikas partnera izvēlē, nereti klientiem nākas saskarties ar gadījumiem, kad plānotais kravu pārvadājums netiek izpildīts kā cerēts, netiek izpildīts pavisam, krava tiek bojāta, nozagta vai piegādes laiks tiek kavēts. Šādos gadījumos nākas patērēt vēl vairāk naudas un resursu, lai labotu radušos situāciju un risinātu problēmas.

SIA Vervo, transporta un loģistikas uzņēmums, kas darbojas jau kopš 2008. gada, apkopojis informāciju par to, kā veidojas kravu pārvadājumu cenas, kāpēc tās ir tieši šādas un kāpēc vienā un tajā pašā maršrutā cena mēdz atšķirties. Zinot nozares specifiku un to, kā veidojas kravas pārvadājuma cena par kilometru, jūs varat novērst nepatīkamas situācijas un spēt izvērtēt to, cik uzticams ir konkrētais loģistikas uzņēmums.

Kravas veids

Kravas veids ir viens no faktoriem, kas nosaka kravas pārvadājuma cenu. Starptautiskie kravu pārvadājumi specifiskām precēm, kuras prasa īpašu uzmanību, piemēram, trausla krava ar temperatūras režīmu (ķīmiskie reaģenti) - maksās vairāk nekā, piemēram, vedot koka paletes vai zāģmateriālus. Tāpat cenas atšķirsies bīstamai kravai (ADR) un lielgabarīta kravai, kur abās situācijās nepieciešamas specifiskas zināšanas, atšķirīgas prasības attiecībā uz maršrutu, papildus dokumentācija, kā arī, iespējams, vairāk iesaistīto kompetento personu. Lielgabarīta kravu pārvadājumi nereti tiek organizēti ar pavadošo transportu līdzdalību, tāpēc cena attiecīgi palielinās vēl vairāk.

Kravas izmērs un svars

Interesanti, ka ne vienmēr vieglāka krava nozīmē lētāku pārvadājumu, jo vērā tiek ņemts arī kravas garums, platums un augstums. Saliktas kravas gadījumā tiek mērīti arī kraušanās metri jeb LDM (loading meter), kas norāda kravas apjomu, ko iespējams iekraut vienā metrā piekabes. Ja kravai ir mazs svars, taču tā aizņem daudz vietas, kravas pārvadājuma cena var būt pat lielāka nekā pārvadājot smagāku un izmēros mazāku kravu. Lai samazinātu kravas pārvadājuma cenu, nepieciešams precīzs iepakojums efektīvākai vietas izmantošanai. To var panākt, pareizi pakojot kravu. Ir vairāki noteikumi, kurus vajadzētu ievērot, lai krava būtu iepakota kārtīgi - jaunu un izturīgu kastu un palešu izmantošana, priekšmeta fiksēšana, brīvās vietas aizpildīšana, kastes marķēšana, nostiprināšana un izturīgas līmlentes izmantošana - pretējā gadījumā kaste atlīmēsies un saturs izbirs.

Transporta veids

Tas, kādu transporta veidu jūs izvēlēsieties konkrētajam kravu pārvadājumam, spēlēs lielu lomu cenas noteikšanā. Taču cenu atšķirības dažādiem transporta veidiem ir daudz vieglāk nosakāmas un saprotamas - sauszemes kravu pārvadājumi ar autotransportu ir optimālākā izvēle, ja attālums starp iekraušanas un izkraušanas vietām ir neliels un izbraucams, piemēram, Eiropas robežās. Uz tālākiem galamērķiem, piemēram, ASV vai Ķīnu vairumā gadījumu izdevīgāki būs jūras konteineru pārvadājumi. Nedaudz dārgāks, bet ātrāks variants ir dzelzceļa kravu pārvadājumi. Tomēr tie ne vienmēr ir piemērota izvēle, jo dažādās valstīs dzelzceļa sliežu platumi var atšķirties. Vēl viens variants ir ekspress kravu pārvadājumi. Tos var nodrošināt avio kravu pārvadājumi vai sauszemes transports, ja galamērķis neatrodas tālu. Ekspress piegādes ar avio transportu visbiežāk būs dārgākās no visiem transportēšanas veidiem.

Piegādes maršruts

Maldīgs ir uzskats, ka starptautiskie kravu pārvadājumi abos virzienos maksās vienādi. Cena no viena galapunkta uz otru būs citādāka katrā virzienā. To ietekmē maršruta popularitāte, virziens, attālums, pārvadājuma sarežģītības pakāpe, laikapstākļi, sezona, ģeogrāfiskā atrašanās vieta un citi aspekti. Tomēr - jo tālāks būs galamērķis, jo, visticamāk, pārvadājuma cena būs augstāka - automašīnai būs jāveic garāks ceļš, jāpatērē vairāk degvielas, jāpalielina ceļā pavadītais laiks, kas nozīmē lielāku šofera algu, kā arī palielināsies transporta nolietojums. Jāņem vērā arī tiltu kravnesība, tuneļu esamība, kā arī maksas ceļu iespējamība, plānojot katru kravu pārvadājumu. Tāpēc ir ļoti svarīgi pēc iespējas vairāk optimizēt pārvadājumu - izvēlēties īsāko, taču tajā pašā laikā piemērotāko ceļu, kā arī izmantot kravas automašīnas pilnu kapacitāti.

Citi faktori

Kravas pārvadājuma cenu ietekmē arī citi maksājumi, piemēram, licences, atļaujas un muitas formalitātes, ja tās nepieciešamas. Tāpat iespējams iegādāties arī papildu pakalpojumus pēc izvēles: kravas apdrošināšanu, kravas izsekošanu un noliktavu pakalpojumus. Un, protams, tāpat kā jūs saņemat samaksu par savu darbu, šajā sadaļā ietilpst arī atalgojums kravas auto šoferiem un loģistikas menedžeriem, kuri ir uzkrājuši daudzu gadu pieredzi un zināšanas, tāpēc spēj noorganizēt jebkāda veida kravu pārvadājumus uzņēmumiem vai privātpersonām nepieciešamajā termiņā.

Kravu pārvadājumu cenas ir atkarīgas arī no sezonas. Periodos, kad pieprasījums pēc kravu pārvadājumiem palielinās, pieaug arī pārvadājumu cena.

Tas, cik izmaksās kravu pārvadājumi, būs tiešā veidā atkarīgs arī no degvielas cenas, kura ir nepieciešama visa veida transportam - gan jūras, gan sauszemes, gan gaisa transportam. Tiklīdz degvielas cenas samazinās, jūras konteinerus un sauszemes kravas automašīnas paliek lētāk uzturēt, tāpēc pārvadājumu cenas samazinās.

Kamēr līdz automatizētajām kravas automašīnām vēl neesam tikuši, neatņemama pārvadājumu sastāvdaļa ir kravas automašīnu šoferi. Ja vecākie šoferi dodas pensijā, uzņēmumiem ir jāmeklē jauni darbinieki. Viņu apmācīšana ir sarežģīts process, kā arī kravas automašīnu šoferiem ir nepieciešama atbilstošās klases autovadītāja apliecība.



Lai gan precīzu kravas pārvadājumu cenu ir gandrīz neiespējami noteikt, vadoties pēc šiem faktoriem, var saprast un aptuveni aprēķināt, kas to ietekmēs. Lai uzzinātu precīzu cenu un nodrošinātu drošu un izdevīgu pārvadājumu, vērsieties pie nozares profesionāļiem - SIA Vervo.

Transporta un loģistikas uzņēmums SIA Vervo ir pierādījis sevi kā uzticamu loģistikas partneri - gan uzņēmumiem, gan arī privātpersonām, nodrošinot augstas kvalitātes vietējos un starptautiskos kravu pārvadājumus kopš 2008. gada. SIA Vervo loģistikas menedžeri ir zinoši visos jautājumos un spēj tikt galā ar dažādām situācijām. Tiks piemeklēts atbilstošākais transporta veids, noliktava un citi loģistikas risinājumi, ņemot vērā klienta individuālo situāciju. Klienti var fokusēties uz savu uzņēmumu, to attīstīt un veicināt sadarbības ar jauniem importa un eksporta partneriem, kamēr krava droši sasniedz savu galamērķi.

Izvēlēties SIA Vervo kā savu loģistikas partneri - tas ir ieguldījums nākotnē, jo Vervo nodrošina pilna spektra transporta un loģistikas pakalpojumus.