Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Komercziņas

Kā atgūt nodokļa pārmaksu, atgriežoties no strādāšanas ārzemēs?

© Publicitātes foto

Populārākie darba meklētāju galamērķi - Norvēģija, Anglija, Vācija un Nīderlande - piesaista tautiešus ar izdevīgiem darba piedāvājumiem. Lieki piebilst, ka pašreizējā pandēmija liek emigrantiem atgriezties mājās un uz laiku atlikt savus plānus doties atpakaļ un turpināt strādāt ārvalstīs. Tāpēc tieši šo laiku var izmantot ļoti efektīvi – tagad ir īstais laiks sākt nodokļu atgūšanas procesu un papildināt savus uzkrājumus.

Ne visi to zina, taču katram pilsonim, kurš ir strādājis ārzemēs un atgriezies dzimtenē, ir tiesības atgūt ārvalstīs pārmaksātos nodokļus vai pat visu samaksāto ienākuma nodokli. Gluži tāpat kā Latvijā, arī ārvalstīs ir līdzīga nodokļu sistēma, kas ļauj darbiniekiem, kuri ir atstājuši valsti, atgūt nodokļos pārmaksāto naudu. Tomēr šī iespēja nav mūžīga. Ja jūs neiesniedzat pieteikumu noteiktajā termiņā, jūsu pārmaksātie nodokļi nonāk valsts īpašumā, tāpēc nav vērts gaidīt īsto laiku, bet rīkoties nekavējoties. Ja pēdējos gadus esat strādājis ārvalstīs, nodokļu atmaksa būs lielisks veids, kā papildināt savu bankas kontu.

Nekādas dubultās nodokļu uzlikšanas

Viens no iemesliem, kāpēc liela daļa cilvēku, kas atgriezušies no strādāšanas ārzemēs, joprojām baidās deklarēt ārvalstīs gūtos ienākumus un atgūt nodokļu pārmaksas, ir bailes maksāt ienākuma nodokli divreiz. Tāpēc ir svarīgi atzīmēt, ka lielākā daļa valstu, kas pie sevis darbā aicina viesstrādniekus, savā starpā ir parakstījušas konvenciju par dubultās nodokļu uzlikšanas novēršanu, lai pasargātu savus pilsoņus no dubultās nodokļu uzlikšanas. Lai pārliecinātos, ka valsts, kurā jūs strādājāt, ir parakstījusi šādu vienošanos ar Latviju, varat pārbaudīt pilnu sarakstu, kur uzskaitītas visas valstis, kas parakstījušas konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu.

Kā uzsākt nodokļu atmaksu?

Lai procedūru padarītu saprotamāku, aplūkosim vienu piemēru. Vācija ir viens no iecienītākajiem darba meklētāju galamērķiem ārzemēs, tāpēc ir tikai loģiski, ka arvien vairāk cilvēku no turienes atgriežas mājās. Tātad, kam būtu jāpievērš uzmanība un ar ko sākt, lai nodokļu atmaksa no Vācijas noritētu pēc iespējas raitāk?

Pārbaudiet noilguma termiņu

Viena no biežākajām kļūdām, kuru vēlāk vairs nav iespējams labot, ir pārāk ilga kavēšanās. Tāpat kā katrai valstij, arī Vācijai ir savi termiņi. Nodokļu atmaksa no šīs valsts ir pieejama par pēdējiem 4 gadiem. Ja nolemjat šogad iesniegt savu nodokļu deklarāciju, jūs varēsiet saņemt nodokļu atmaksu arī par 2017. gadu. Ja esat strādājis Vācijā vēl ilgāk, nauda, kuru jūs varējāt atgūt par senākajiem gadiem, jau pieder valstij. Tāpēc vienmēr ir ieteicams sākt procesu pēc iespējas ātrāk - tādā veidā jūs saņemsiet nodokļu atgriešanu par visiem valstī nostrādātajiem gadiem, un jūs arī priecāsieties saņemt maksimālo naudas summu, kas jums pienākas.

Dokumentu vākšana un iesniegšana

Viss sākas ar dokumentu apkopošanu, aizpildīšanu un iesniegšanu nodokļu iestādē tajā valstī, kurā strādājāt. To varat izdarīt gan pats, gan ar šīs jomas speciālistu palīdzību. Galvenais ir lieki negaidīt, jo, kā jau tas tika minēts iepriekš, nodokļu pārmaksu iespējams atgūt tikai par ierobežotu laiku. Savukārt, ja jūs nolemjat rīkoties un pieteikties nodokļu atgriešanai, jums būs nepieciešami sekojoši dokumenti:

  • Personu apliecinošu dokumentu kopijas. Derīga ir gan pase, gan personas apliecība, vissvarīgākais ir tas, ka dokumentiem nav beidzies derīguma termiņš.

  • Pēdējās algas aprēķina izdrukas, kas saņemtas no visām darbavietām Vācijā. Šie dokumenti apstiprina, ka esat dotajā valstī strādājis likumīgi, kā arī norāda jūsu ienākumus un valstij samaksāto nodokļu apmēru. Naudas summa, kuru jūs varat atgūt, ir pilnībā atkarīga no šiem elementiem.

  • Izziņa par Latvijā gūtajiem ienākumiem. Šo izziņu izsniedz Valsts ieņēmumu dienests. Tas ir vēl viens apstiprinājums tam, ka valstī strādājāt likumīgi un maksājāt obligāti noteiktos nodokļus.

  • Reģistrācijas un reģistrācijas anulēšanas dokumenti, kas apliecina jūsu dzīvesvietu Vācijā. Tie arī apstiprina, ka jūs esat likumīgi dzīvojis un strādājis valstī. Šie dokumenti nav obligāti nepieciešami, lai uzsāktu nodokļu atmaksu no Vācijas, taču, ja jūsu rīcībā ir šādi dokumenti, turiet tos ērti pa rokai.

  • Noderīgs būs arī īres līgums Vācijā un īres rēķinu apmaksas apliecinājumi, ja jums tādi ir.

Nodokļu atgūšanas procesu var sākt arī bez visiem iepriekš minētajiem dokumentiem. Ja jums nav iespējas sazināties ar savu darba devēju un iegūt trūkstošo informāciju, tādā gadījumā var palīdzēt nodokļu atmaksas profesionāļi, kuri uzņemsies uz saviem pleciem visas procesā iesaistītās darbības, parūpējoties, ka jūs gala rezultātā atgūstat maksimāli iespējamo naudas summu.

Kas nosaka atgūstamās naudas summu?

Ienākuma nodokli valstij bez izņēmuma maksā visi darbinieki, kas likumīgi ir nodarbināti valstī. Tomēr atgūtās naudas summas ir ļoti dažādas. Statistika liecina, ka vidēji latvieši, kas strādājuši Vācijā, atgūst aptuveni 748 eiro. Taču atcerieties, ka vidējā summa katrā gadījumā var ievērojami atšķirties. Šie skaitļi ir atkarīgi no vairākiem faktoriem. Noteicošie rādītāji ir šādi: nostrādātais laiks valstī, gūtie ienākumi un samaksāto nodokļu summa. Ja jūsu gada laikā gūtie ienākumi nepārsniedz ar nodokli neapliekamo daļu, jūs varēsiet atgūt ne tikai pārmaksātos nodokļus, bet gan pilnu Vācijā samaksāto ienākuma nodokļa summu.

Lielākas summas tiem, kam ir bērni

Nodokļu atmaksa ir īpaši izdevīga ģimenēm. Ne visi par to ir informēti, bet Vācijā strādājošajiem vecākiem pienākas nodokļu atlaides. Tas nozīmē, ka viņu ienākuma nodoklis ir zemāks, kā rezultātā palielinās arī nodokļu pārmaksa. Lai apstiprinātu savu ģimenes stāvokli un piemērotu nodokļu atvieglojumus, ir svarīgi iesniegt dokumentus, kas saistīti ar ģimenes stāvokli: bērnu dzimšanas apliecību un pārējo ģimenes locekļu personas dokumentu kopijas, kā arī laulības apliecības tulkoto kopiju. Var būt nepieciešami arī sertifikāti no skolas vai universitātes.

Ienākumu nodokļa atgūšanai no valsts, lai papildinātu ģimenes uzkrājumus, šobrīd ir pats piemērotākais laiks. Tāpēc negaidiet īsto laiku ar skatu nākotnē, jo dažkārt vislabākā diena dažādu lietu uzsākšanai ir tieši šodiena. Jo ātrāk jūs sāksiet, jo ātrāk varēsiet izbaudīt lieku naudu savā maciņā.

APMAKSĀTA PUBLIKĀCIJA