Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Komercziņas

Kravu pārvadājumi pa autoceļiem. Kāds ir visefektīvākais preču pārvadāšanas veids?

© Publicitātes foto

Pēdējā laikā e-komercijas tirgus ir piedzīvojis milzu izaugsmi, kas neapšaubāmi ir ietekmējis atsevišķu nozaru darbību. Piemēram, lielais pieprasījums pēc precēm tiešsaistē ir palielinājis pieprasījumu pēc kravu pārvadājumu pakalpojumiem. Uzņēmumiem, kas piedāvā šos pakalpojumus, bija jāpielāgojas strauji mainīgajām biznesa vajadzībām un jāpiedāvā paši labākie risinājumi efektīvai preču pārvadāšanai. Tiem, kas kravu transportēšanā izmantoja jaunākās tehnoloģijas, process noritēja daudz efektīvāk.

Kas nosaka preču pārvadāšanas efektivitāti?

Lai gan veikali vairs nav slēgti, preču pasūtījumi tiešsaistē turpina pieaugt. Saskaņā ar jaunāko statistiku 2020. gadā tiešsaistē visvairāk pārdotās preces bija apģērbs, apavi un aksesuāri. E-komercijas pārdošanas apjomu pieaugums ir izdevīgs biznesam, taču ne tikai pašam biznesam, bet arī uzņēmumiem, kas nodrošina kravu pārvadāšanas pakalpojumus, ir jātiek galā ar pieaugošo pasūtījumu skaitu. Uzņēmumiem, kas piedāvā šos pakalpojumus, ir svarīgi ne tikai piegādāt preces galapunktā savlaicīgi, bet arī saglabāt preču labo kvalitāti. Tādējādi vietējie vai starptautiskie kravu pārvadājumi var būt veiksmīgi tikai tad, ja preču transportēšanas procesā tiek izmantotas pašas jaunākās tehnoloģijas un loģistikas procesus pārvalda speciālisti, kas perfekti pārzina savu darba jomu.

Tehnoloģiju nozīme kravu pārvadājumu nozarē

Gluži kā daudzās citās jomās, arī kravu pārvadāšanā ir mainījušās tehnoloģiskās inovācijas, un kravu pārvadājumu procesi ir kļuvuši digitalizēti un automatizēti. Lai gan sākumā tehnoloģiju ieviešana bija lēna, tagad loģistikas uzņēmumi ar pārliecību integrē dažādas tehnoloģijas loģistikas vadības procesos. Šobrīd kravu pārvadājumu procesos visbiežāk izmantotās tehnoloģijas ir elektroniskās reģistrēšanas ierīces (ELD), transporta vadības sistēmas (TMS) un reāllaika kravas izsekošanas lietotnes.

Elektroniskās reģistrēšanas ierīces (ELD)

ELD ir tehnoloģiska ierīce, kas automātiski reģistrē dzinēja iedarbināšanas un apturēšanas darbību, laiku un vietu. Šī tehnoloģija ir savienota ar kravas automašīnas dzinēju un parāda visus datus vadītāja kabīnē, izmantojot speciāli aprīkotu displeju. Kāpēc tas ir svarīgi preču pārvadāšanā? Elektroniskās reģistrēšanas ierīces ir paredzētas, lai autovadītāji brauktu noteiktajās stundās, ņemtu pārtraukumus un brauktu uzmanīgi. Šī tehnoloģija ļauj samazināt negadījumu skaitu, ko izraisa pārstrādājušies kravas automašīnu vadītāji.

Transporta vadības sistēmas (TMS)

Transporta vadības sistēma ir platforma, kas paredzēta, lai atvieglotu preču pārvadāšanu. TMS ļauj automatizēt notiekošos procesus, ietaupīt laiku un samazināt transportēšanas izmaksas. Viena no lielākajām šīs sistēmas priekšrocībām ir optimālākā kravas pārvadājumu maršruta izvēle. Tas tiek darīts atkarībā no kravas veida un izvēlētās valsts, uz kuru preces tiek pārvadātas, un tranzīta laika. Tas savukārt ļauj ietaupīt degvielu un savlaicīgi piegādāt preces galapunktā.

Reālā laika dati

Iespēja reālā laikā izsekot kravas atrašanās vietu ļauj efektīvi veikt visus loģistikas procesus - paredzēt šķēršļus uz ceļa, kravas aizkavēšanos, precīzi noteikt preču iekraušanu un izkraušanu. Labāka kravu pārvadājumu procesu vadība palīdz uzņēmumiem iegūt konkurences priekšrocības, palielināt produktivitāti, pārredzamību, samazināt transporta izmaksas un veicināt labāku klientu apkalpošanu.

Transports ar temperatūras kontroli

Uzņēmumiem ir jānodrošina piemēroti pārvadāšanas apstākļi, lai preces un produkti galapunktā nonāktu svaigi un nebojātā komerciālā izskatā. Pateicoties tehnoloģiju attīstībai, dažādus produktus un īpašas preces tagad var pārvadāt vajadzīgajā temperatūrā. Nepieciešamā temperatūra kravas iekšpusē tiek sasniegta ar mitruma un temperatūras kontroles tehnoloģiju, kas spēj uzturēt temperatūru no -18 līdz +22 grādiem. Iespēja izvēlēties dažādus temperatūras režīmus ļauj kravu droši pārvadāt neatkarīgi no attāluma starp iekraušanas vietu un transportēšanas galapunktu. Konkrētas temperatūras uzturēšana nepieciešama vairākām produktu grupām, no kurām dažas vissvarīgākās ir minētas tālāk.

Pārtikas produkti

Gandrīz katram dzīvnieku izcelsmes produktam, sākot no olām līdz gaļai un sviestam, ir nepieciešama īpaša temperatūra. Tomēr katram no tiem var būt nepieciešami dažādi temperatūras režīmi, tādēļ iepriekš ir jāzina, kāda temperatūra ir labākā preču pārvadāšanai. Zinošs pārvadātājs vai loģistikas partneris var palīdzēt izvairīties no kravu pārvadāšanas neveiksmēm, radot pareizo vidi produktu pārvadāšanai, izmantojot jaunākās tehnoloģijas.

Farmācijas līdzekļi

Lai medikamenti saglabātu savas ārstnieciskās īpašības, kravas transporta iekšienē ir jāuztur pareiza temperatūra. Daudzām zālēm nepieciešama īpaša temperatūra. Ja temperatūra ir pārāk augsta vai pārāk zema, zāles var zaudēt sastāvā esošās būtiskās vielas vai pat iztvaikot. Tādējādi loģistikas speciālistiem, ņemot vērā speciālistu ieteikumus, ir jāizvēlas temperatūra, kas saglabā zāļu kvalitāti.

Ziedi

Tāpat kā pārtikas produkti, arī ziedi ir jutīgi pret temperatūras izmaiņām. Ziedus nedrīkst sasaldēt, jo tas sabojā ziedlapiņas. Savukārt ziedu atstāšana neregulārā vidē, kur temperatūra jebkurā brīdī var pazemināties vai paaugstināties, var nodarīt lielu kaitējumu ziedu izskatam. Neatkarīgi no tā, vai tie ir griezti ziedi vai puķu podos, transportēšanas laikā ir svarīgi saglabāt pietiekami zemu temperatūru.

Pieaugošais pieprasījums pēc kravu pārvadājumu pakalpojumiem

Līdz ar jaunu uzņēmumu parādīšanos un tiešsaistes tirdzniecības paplašināšanos pieaug arī pieprasījums pēc loģistikas un kravu pārvadājumu pakalpojumu sniedzējiem. Lai apmierinātu pieaugošās uzņēmumu vajadzības, parādās arvien vairāk loģistikas uzņēmumu, un trešās puses loģistika kļūst arvien populārāka. Neskatoties uz to, sniegto pakalpojumu panākumus galvenokārt ietekmē procesos izmantotās jaunākās tehnoloģijas. Bez tām ātra un efektīva preču pārvietošana no vienas vietas uz otru būtu sarežģīta, laikietilpīga un dārga. Savukārt mūsdienās uzlabotās pārvadātāja tehnoloģijas, digitalizētie dati un kravas izsekošanas programmatūra ļauj optimizēt kravas iekraušanas un piegādes laiku, izplānot visefektīvākos maršrutus un uzlabot klientu apkalpošanas pieredzi.