Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Komercziņas

Kā rīkoties, ja notikusi auto sadursme ar dzīvnieku?

© Publicitātes foto

Katru gadu uz Latvijas ceļiem notiek vairāki simti avāriju, kurās iesaistīti dzīvnieki. Lai arī šādas situācijas nav iespējams paredzēt, ir vairākas lietas, kas katram šoferim būtu jāzina, lai ne tikai pasargātu sevi gadījumā, ja uz ceļa izskrien dzīvnieks, bet arī zinātu, kā rīkoties, ja sadursme tomēr notikusi.

Pirmajā vietā - noteikumu ievērošana un piesardzība

Pirms ķeramies pie rīcības pēc sadursmes, jāatgādina, ka risku uzbraukt meža dzīvniekam ievērojami var samazināt, ja persona ievēro ceļa zīmes. Pievērs uzmanību zīmēm, uz kurām attēlots lecošs briedis. Tās liecina par bīstamību, ka uz brauktuves var izskriet meža dzīvnieks. Ieraugot šādu zīmi, nekavējoties samazini braukšanas ātrumu un esi vērīgs.

Īpaši uzmanīgiem jābūt vietās, kur ceļa tuvumā ir krūmi un mežs, kā arī aizauguši grāvji. Savukārt par to, ka tuvumā var būt mājdzīvnieki vai lauksaimniecības dzīvnieki, liecina ceļa zīme ar govs attēlu.

Kā rīkoties, ja notikusi sadursme ar meža dzīvnieku?

Pirmkārt, kā jau jebkurā ceļu satiksmes negadījumā, vispirms ir jāpārliecinās par savu auto pasažieru drošību un veselības stāvokli. Nepieciešamības gadījumā sniedz pirmo palīdzību.

  • Ja dzīvnieks ir dzīvs, bet ievainots

Šajā situācijā neej tuvumā dzīvniekam un to neaiztiec, jo pastāv risks inficēties ar dažādām slimībām, kā arī tikt ievainotam. Norobežo avārijas vietu, novietojot brīdinājuma zīmi, lai pasargātu pārējos satiksmes dalībniekus.

  • Ja dzīvnieks ir miris

Kad skaidri apstiprinās dzīvnieka nāve, ieteicams tā līķi novākt no ceļa (ja tas iespējams) un norobežot avārijas vietu.

  • Sazinies ar attiecīgajiem dienestiem

Vispirms jāzvana 112, lai par avāriju informētu ceļu policiju vai glābšanas dienestu. Tev būs jāsniedz sekojoša informācija - atrašanās vieta, situācija, auto nodarītie bojājumi, atbildes uz dispečera jautājumiem, savu uzvārdu, telefona numuru. Atceries, ka Tu nedrīksti pirmais beigt zvanu!

Notriecot dzīvnieku uz valsts nozīmes ceļa, Tev jāsazinās ar Latvijas Valsts ceļiem, zvanot 65025555.

Tāpat, kad notikusi sadursme ar savvaļas zvēru, par to jāziņo Valsts meža dienestam. Ja nezini, kur vērsties, ar attiecīgo mežniecības pārstāvi sazināsies policija. Šī persona savukārt sastādīs aktu, un izlems, ko darīt ar beigto dzīvnieku. Valsts meža dienesta pārstāvi parasti pavada arī Pārtikas un veterinārā dienesta darbinieks, kas novērtē dzīvnieka stāvokli un izlemj, vai to var izmantot pārtikā (atdot autovadītājam vai nodot gaļas pārstrādei), vai arī tas jāutilizē. Dzīvnieka mirstīgo atlieku savākšana ir attiecīgās vietējās pašvaldības pārziņā.

Ja Tava auto bojājumi ir nelieli, vari turpināt ceļu, taču, ja sadursme bijusi ar lielāku dzīvnieku, iespējams, būs nepieciešams izsaukt autoevakuatoru. Kas attiecas uz automašīnas bojājumiem, OCTA polise tos diemžēl neatlīdzina, un šim mērķim vajadzēs KASKO apdrošināšanu. Taču, ja Tevis izraisīta negadījuma rezultātā būs cietusi trešā persona vai tās manta, obligātā apdrošināšana šos zaudējumus atlīdzinās. Atceries pārbaudīt OCTA, lai piedalīšanās satiksmē vienmēr būtu droša.

Ko darīt, ja notikusi sadursme ar īpašnieka dzīvnieku?

  • Ja dzīvnieks ir ievainots

Iespēju robežās centies dzīvniekam sniegt palīdzību. Šādos gadījumos dzīvniekam visdrīzāk būs nepieciešama veterinārārsta palīdzība. Tāpat mēģini sazināties ar tā saimnieku, lai paziņotu par negadījumu, apzinot tuvumā esošās mājas vai sazinoties ar vietējo dzīvnieku patversmi.

  • Ja dzīvnieks ir miris

Ja iespējams, novāc tā līķi no ceļa, vai norobežo zonu ar brīdinājuma zīmēm. Sazinies ar vietējo pašvaldību, kas norīkos attiecīgo dienestu, lai parūpētos par līķa savākšanu. Centies noskaidrot, kam pieder dzīvnieks, lai informētu saimnieku par notikušo. To vari darīt, apzinot vietējās mājas, interesējoties vietējā pašvaldībā, izvietojot sludinājumus vai piezvanot vietējai dzīvnieku patversmei.

Dzīvnieku notriekšana vienmēr ir nepatīkams notikums, taču diemžēl Latvijā šādu negadījumu netrūkst. Atcerieties vienmēr braukt uzmanīgi, ievērojot ceļu satiksmes noteikumus, kā arī ņemiet vērā, ka vienmēr jābūt aktīvai obligātajai apdrošināšanai. OCTA polise internetā ir vien dažu klikšķu attālumā.