Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Praktiski

Terase – no A līdz Z. Dizaineres Kristianas Kazarjanas ieteikumi

© Publicitātes foto

Vairums no mums piekritīs, ka cilvēki no dzīvokļa vēlas pārcelties uz privātmāju, galvenokārt, lai varētu atpūsties savā pagalmā. Un drīz vien seko arī lēmums par terases ierīkošanu. Lai gan liekas, ka tās izveidošana ir samērā vienkārša, tomēr dizainere Kristiana Kazarjana, kuru no 24. līdz 27. martam varēs satikt izstādē “Māja I 2022”, iesaka jau laikus rūpīgi izvērtēt visas nianses.

Novietojums

Pēc mājokļa plānojuma terase parasti tiek izvietota pie viesistabas. Ja arhitektūra ļauj un zemes gabals nav pārāk šaurs, tad terasi ieprojektē austrumu-dienvidu daļā, visbiežāk tieši dienvidu daļā. Tomēr vēlmes ir dažādas, tāpēc reizēm terases novietojums ļoti apzināti tiek izvēlēts ne tik saulainajā rietumu daļā. Savukārt, domājot par terases lielumu, vajadzētu ņemt vērā arī lietošanas mērķi.

Grīdas segums

Dizainere Kristiana Kazarjana stāsta, ka grīdas seguma izvēle visbiežāk notiek starp diviem materiāliem. Viens variants ir kompozītmateriāli, kas ir izturīgi pret dažādiem laikapstākļiem un ir gandrīz mūžīgi, neizbalē, nedeformējas kā dzīvais koks, nav jāpārkrāso. Kā lielāko no mīnusiem dizainere min šī materiāla sakaršanu saulē. Otrs variants, kam ir daudz senāka vēsture, ir dabīga koka terases dēļi. Tie vairumam šķitīs patīkamāki uz tausti, tomēr, kā jau dabīgs materiāls, tas prasīs lielāku uzmanību. Jārēķinās, ka laika gaitā dēļi būs jāatjauno, jāpārkrāso un var būt pat nedaudz “kustīgi”. Steidzīgiem un aizņemtiem cilvēkiem, iespējams, šis materiāls var nebūt tik piemērots.

Tie, kuri nevēlas dēļu grīdu, var likt bruģi vai akmens masas flīzes. Šajā variantā jārēķinās, ka tas nebūs tik mājīgs un silts risinājums, tomēr stilistiski dos citu kopskatu terasei. Lai atrastu savai gaumei un vēlmēm atbilstošākos materiālus terases grīdas segumam, apmeklē izstādi “Māja I 2022”, kur klātienē varēsi apskatīt “TOP DEX”, “ABIO”, “Evodeck”, “KOURASANIT”, “EUROFLĪZES.LV”, “MRS”, “PATA TIMBER”, “Terasei.lv”, “Norddeck” un vēl citu uzņēmumu piedāvātos apdares materiālus.

Saule un vējš

Publicitātes foto

Plānojot terasi, vairums domā par saules baudīšanu uz tās, aizmirstot par vēju. Dizainere piekrīt, ka bieži jaunceltnēs vai jaunajās dzīvesvietās mēdz būt grūti uzreiz izlemt par terases sienu ierīkošanas nepieciešamību. Nereti cilvēki nodzīvo mājā pirmo sezonu, izbauda atpūtu terasē un, kad ir iepazinuši valdošos vējus, nākamajā sezonā ierīko kādu stikla sienu aizvējam. Šī paša iemesla dēļ citi izvēlas pilnībā stiklotas terases ar bīdāmām vai atveramām sistēmām, tādējādi iegūstot iespēju pielāgot terasi dažādiem laikapstākļiem. Uzzināt vairāk par iespējamajiem terases sienu risinājumiem izstādē varēs uzņēmumu “EKO INVEST” un “Stikla serviss” stendos.

Jumts

Ja terasei nav plānots ierīkot jumtu, tad ir vērts padomāt par saules sargu vai markīzi, lai būtu iespēja patverties no saules. Savukārt, ja izvēlas terasei likt jumtu, tad ir dažādas iespējas, līdzīgi kā ar grīdas segumiem. Dizainere kā pirmo variantu jumtam min pergolas, kas ir praktisks un estētisks risinājums. Tāpat terasei var likt jumtu no polikarbonāta vai stikla. Savukārt, ja terasei jumts ir izbūvēts kopā ar mājas jumtu, tad segumu izmanto tādu pašu kā pārējam jumtam, bet te jārēķinās, ka jumts nebūs gaismu caurlaidīgs un šī zona vairāk būs kā veranda. Šobrīd arvien aktuālāki kļūs arī saules paneļi, kurus var novietot ne tikai uz mājas, bet arī uz terases jumta, turklāt stikla saules paneļi var pilnībā pildīt arī jumta funkciju.

Konsultējies par dažādu jumtu segumu plusiem, mīnusiem un iespējām, kā arī par saules paneļiem “TOODE”, “EROOF”, “JB SunPower”, “INTREX SERVISS”, “Solarstone” un citu uzņēmumu stendos.

Apgaismojums

Arī apgaismojums terasē nav mazsvarīgs. To var iestrādāt ne tikai pie sienas vai jumta daļā, bet arī sienā, puķupodos vai grīdā, turklāt ļoti plašā klāstā ir pieejami gaismekļi ar saules baterijām. Noskaņas radīšanai dizainere iesaka variēt ar apgaismojumu un varbūt pat ierīkot kamīnu vai citus apsildes elementus. Piemērotākos ikdienas apgaismojuma risinājumus izstādē “Māja I” meklē uzņēmumu “Silmani Elekter” un “Jung” stendos, kā arī Latvijas Dizaineru savienības ekspozīcijā, savukārt “ADAMLIGHTS” stendā varēsi uzzināt, kā ar apgaismojumu radīt svētku atmosfēru!

Iekārtojums

Un, protams, noslēgumā jādomā arī par mēbelēm un augiem. Kristiana Kazarjana uzsver, ka šobrīd āra terašu mēbeļu piedāvājums ir ļoti plašs un sen vairs nav jāaprobežojas ar cietām un neērtām mēbelēm. Lai gan āra mēbeles ir veidotas tā, lai tās iztur laikapstākļu radīto slodzi, tomēr dizainere iesaka ziemas sezonā nevienu mēbeli ārā tomēr neatstāt.

Kopā ar Latvijas Dizaineru savienības valdes priekšsēdētāju un interjera dizaineri Kristianu Kazarjanu izstādē “Māja I 2022” Latvijas Dizaineru savienības ekspozīcijā četras dienas - no 24. līdz 27. martam - konsultācijas sniegs arī Vīva Ieviņa, Barbara Freiberga, Dace Zeltiņa, Jeļena Ivanova un Anita Grase. Sertificēti interjera dizaineri apmeklētājus konsultēs individuāli, turklāt katrs ir aicināts doties uz izstādi ar savu dzīvojamās platības plānu, lai uzzinātu jau konkrētus ieteikumus mājokļa iekārtošanai. Dizaineri sniegs padomus arī tiem, kuriem mājokļa projekta izveide vēl ir tikai priekšā. Latvijas Dizaineru savienības ekspozīcijā varēs atrast gan savu dizaineri, gan iepazīt vairākus māksliniekus un oriģinālu dizaina priekšmetu veidotājus.

Māja I” ir vadošā būvniecības industrijas izstāde Baltijas valstīs, kuru rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1. Vairāk informācijas: www.izstademaja.lv. Seko līdzi arī: www.facebook.com/izstademaja/ un www.instagram.com/izstademaja1/

Izstādes darba laiks:

24.-26.03. 10.00-18.00

27.03. 10.00-17.00

Epidemioloģiskie drošības pasākumi

Izstādi “Māja I 2022” var apmeklēt gan pieaugušie, gan bērni un nav nepieciešams uzrādīt sadarbspējīgu sertifikātu. Sejas masku lietošana ir obligāta. Uzzini vairāk par ieejas noteikumiem: www.bt1.lv/maja1/news.php

Ieejas biļešu cenas:

Ieejas biļete - 3 EUR. Ģimenes biļete (2 pieaugušie un 2 bērni līdz 18 gadu vecumam) - 8 EUR. Bērniem un skolēniem līdz 15 gadiem (ieskaitot) ieeja - bez maksas (uzrādot skolēna apliecību). Skolēniem no 16 gadiem - 2.00 EUR. Biļetes var iegādāties arī internetā: www.bt1.lv/maja1/buytickets.php.

Autostāvvieta:

24.-26. martā 10.00-15.00 - 5 EUR

15.00-18.00 - 3 EUR

27. martā 10.00-14.00 - 5 EUR

14.00-17.00 - 3 EUR