Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Praktiski

Vērst izmēģināt! Izmēzt māju

© depositphotos.com

Ne tikai īpašais stāvoklis valstī, kura blaknes ir piespiedu uzturēšanās mājās un neierasti daudz brīva laika, bet arī pavasaris un Lieldienu tuvošanās sekmē pievēršanos savas fiziskās telpas sakārtošanai. Iespējams, ka neziņa par nākotni kacina zemapziņu un mudina būt īpaši taupīgiem un piesardzīgiem, gatavoties visdažādākajiem iespējamiem scenārijiem nākotnē, tomēr Visuma likums paredz – tikai tukšumā var ienākt jaunais, bet pārblīvētā telpā nav vietas jaunajam, un nevajadzīgas lietas mājokli pārvērš par krāmu noliktavu. Labā ziņa ir tā, ka mantu pāršķirošana var atnest arī kādu labu pārsteigumu jeb atradumu.

  1. Bezcerīgi bojāti apģērbi. Ar caurumiem, ar neizmazgājamiem traipiem, izstaipījušies un kožu saēsti džemperi, krekliņi, svārki.... Kāpēc glabāt to, ko diez vai kaut reizi vēl uzvilksiet, ja nu vienīgi kādā mēslu talkā laukos, bet kad tāda izdevība pienāks?

  2. Apģērbi, kas vai nu par lielu, vai par mazu, respektīvi - neatbilst jūsu izmēram.

  3. Veci un nonēsāti apavi, kas, iespējams, pat nav cauri. Ir divas iespējas - vai nu tos reanimēt pieklājīgā izskatā, vai nu sūtīt uz atkritumu tvertni.

  4. Saplēsti apģērbi ir vai nu jāsalāpa, vai nu jāsaka atvadas. Līdzīgs atlases princips jāpiemēro dvieļiem, gultas veļai...

  5. Īpaša uzmanība jāpievērš svinību apģērbam - vai nu tas «jālaiž apgrozībā», vai nu jāizvāc no sava skapja. Protams, ar daudziem šādiem apģērbiem cilvēkam saistās patīkamas asociācijas, bet ir jāiemācās atvadīties arī no tādas pagātnes.

  6. Mazliet, daudz un pavisam daudz nonēsātas somas, jo īpaši tādas, kas gatavotas no laba materiāla, maksājušas lielu naudu.

  7. Veca kosmētika - ja tā līdz šim nav lietota, diez vai to lietosiet, turklāt arī kosmētikai ir derīguma termiņš. Šajā kategorijā ietilpst arī neskaitāmi kosmētikas paraudziņi, kas iegūluši plauktā ar tālredzīgu piesardzības moto.

  8. Var jau atrast saimnieces, kas nepērk jaunu sadzīves ķīmiju, pirms esošā nav pilnībā izlietota, tomēr ik pa laikam vajadzētu tikt skaidrībā ar gandrīz izlietoto sadzīves ķīmiju (arī kosmētiku).

  9. Lielo ģenerāltīrīšanu vēlams veikt arī virtuvē, īpašu uzmanību pievēršot ilgāk glabājamu produktu derīguma termiņam. Noteikti nevajadzētu aizmirst par garšvielām, kuras plauktos mēdz iegult uz ļoti ilgu laiku.

  10. Nenāktu par sliktu izšķirot arī trauku skapi, īpašu uzmanību pievēršot plaisām un robiem - tādiem traukiem vēlams teikt ardievas. To pašu vajadzētu darīt ar sen neizmantotiem katliem, pannām...

  11. Var jau būt, ka pēc nedēļas ievajadzēsies tieši to burku vai burciņu, kas šoreiz izlidos atkritumu tvertnē, bet ticiet - pavisam drīz uzradīsies jauna.

  12. Pārbaudījums raksturam varētu būt dažādu mīļu nieku, suvenīru un no ceļojumiem atvestu krāmiņu izmešana. Atstājiet tikai tos, kas rada prieku un no kuriem pāris reizes gadā nenoslaukāt putekļus.

  13. Šis, protams, ir elektronikas laikmets, bet tas nenozīmē, ka mājoklim jāpārvēršas par visas jūsu dzīvē izmantotās elektronikas krātuvi. Veci telefoni, vadi, akumulatori, arī slikti funkcionējošas kafijas dzirnaviņas, sulu spiedes vai cita veida sadzīves tehnika ir pelnījusi nokļūt pārstrādē.

  14. Emocionāli sarežģīti varētu būt šķirot grāmatu plauktus, bet arī tos ik pa laikam vajadzētu pārskatīt, un ticiet - kādam tās grāmatas būs daudz noderīgākas.

  15. Es to noteikti izlasīšu - ar šādu apņemšanos parasti aug žurnālu un avīžu kaudzes, bet - nekas nevar izplesties bezgalīgi.

  16. Dažādas instrukcijas un ceļveži, kas sen vairs nav aktuāli, ir pelnījuši sākt jaunu dzīvi makulatūras pārstrādē.

  17. Derīguma termiņš ir arī zālēm - to vajadzētu sev ik pa laikam atgādināt.

  18. Netīkamas dāvanas nav jāglabā tikai pienākuma pēc.

  19. Bērnu un mājdzīvnieku rotaļlietas, kas vairs nav aktuālas. Jo īpaši tādas, kas salūzušas, saplēstas, kurām trūkst kādas detaļas (piemēram, spēlēm).

  20. Psihologi apgalvo - kārtība mājās nozīmē kārtību galvā, tāpēc ģenerāltīrīšana ir nepieciešama pat tiem, kas nemēslo, bet vienalga reizi nedēļā uzkopj mājokli.