RECEPTE: Mafini, cupcake jeb tases kūka vai kēksiņš

Banānu mafini ar šokolādes gabaliņiem © Leonīds Gusevs

Ja mums pazīstamos kēksiņus kāds pēkšņi sadomā par mafiniem nosaukt, tiem pirma­jiem, manuprāt, apvainoties nevajadzētu. Un otrādi – mafins, par kēksiņu godāts, kā bi­jis, labs arī paliks.

Kur tad at­šķi­rī­ba, var ras­ties jau­tā­jums?! Ne­kā­das di­žās at­šķi­rī­bas šo abu ku­li­nā­ro gar­du­mu iz­cel­smē un sa­stā­vā nav, ir ti­kai da­žas ni­an­ses, kas vie­na un ot­ra ga­ta­vo­ša­nas pro­ce­sā jā­ie­vē­ro. Tad arī ta­jās si­tu­āci­jās, kad «mā­jā un le­dus­ska­pī gan­drīz ne­kā nav», ne­ie­ro­be­žo­ta daudz­vei­dī­ba sal­du un dū­šu pie­sie­no­šu gar­du­mu pa­ga­ta­vo­ša­nā ir ga­ran­tē­ta.

Kēk­siņš, cup­ca­ke jeb ta­ses kū­ka

Tā nu ie­gā­jies, ka lat­vie­ši ma­zos kon­di­to­re­jas gar­du­mus sauc par kēk­si­ņiem, ka­mēr an­gļi un ame­ri­kā­ņi tos dē­vē par cup­ca­ke, kas tul­ko­ju­mā no­zī­mē «ta­sī­tes kū­ka». Pat pa­sau­les kon­di­to­re­jas Me­kā Fran­ci­jā šī kon­di­to­re­jas iz­strā­dā­ju­ma no­sau­ku­mu ne­tul­ko, di­vos va­ri­an­tos pa­skaid­ro­jot, kā­pēc. Pirm­ā ver­si­ja: kād­reiz šīs ma­zās kū­ci­ņas ti­ku­šas cep­tas mā­la ta­sī­tēs, jo me­tā­la vai si­li­ko­na for­mi­ņas to­laik vien­kār­ši ne­ek­sis­tē­ja. Ot­rā ver­si­ja: gan sā­kot­nē­ji, gan vēl jo­pro­jām kla­sis­kās cup­ca­ke re­cep­tē vis­i pa­ma­ta pro­duk­ti tiek ņem­ti lī­dzī­gā dau­dzu­mā un mē­rī­ti ta­sēs – ta­se mil­tu, ta­se cu­ku­ra, ta­se svies­ta. Ma­zās kū­ci­ņas, ko mēs esam pa­sā­ku­ši go­dāt par kēk­si­ņiem, pa­sau­lē ir ļo­ti po­pu­lā­ras: tās ir ēr­ti pa­ņe­ma­mas un ser­vē­ja­mas, tās nav ne­pie­cie­šams griezt ga­ba­los un uz­trauk­ties par drup­ša­nu, ro­tā­ju­ma sa­bo­jā­ša­nu un tam­lī­dzī­gu sī­ku, bet ga­na sva­rī­gu de­ta­ļu uz­ma­nī­ša­nu. Un kēk­si­ņu ro­tā­ša­nai ir ne­ie­ro­be­žo­ti pla­šas un daudz­vei­dī­gas ie­spē­jas, jo kat­ru ma­zo kū­ci­ņu var vei­dot kā in­di­vi­du­ālu ku­li­nā­rās māk­slas dar­bu.

Kas ir ma­fins?

Ga­ta­vo­jot ma­fi­nus, jā­ie­vē­ro ci­ti prin­ci­pi. Pirm­kārt: mīk­lu ga­ta­vo­jot, ne­pu­to svies­tu ko­pā ar cu­ku­ru. Otr­kārt: at­se­viš­ķi jauc sau­sās un slap­jās sa­stāv­da­ļas. Treš­kārt: lie­kot abas da­ļas ko­pā, ne­drīkst aiz­rau­ties ar mīk­las kul­ša­nu. Lai ma­fi­ni bū­tu mīk­sti un pu­fī­gi, tik­līdz mil­tu mai­sī­jums ir sa­mir­cis, mai­sī­ša­nu pār­trauc (ja pa­liek kāds kun­ku­lis, ne­kas!). No pā­rāk cen­tī­gi iz­mai­sī­tas mīk­las iz­nāks ne­vis ma­fins, bet ciets plā­ce­nis. Ma­fi­ni pa­ras­ti nav tik sal­di kā kēk­si­ņi un ir ve­se­lī­gā­ki, jo ne­sa­tur daudz tauk­vie­lu. Ma­fi­ni ir an­gļu iz­cel­smes kā­ru­mi un ir ļo­ti po­pu­lārs bro­kas­tu ēdiens. Tiem pie­vie­no auzu pār­slas vai mus­li mai­sī­ju­mus, žā­vē­tus aug­ļus, dru­pi­nā­tus riek­stus, svai­gas vai sald­ētas ogas, šo­ko­lā­des ga­ba­li­ņus. Ma­fi­niem pa­ras­ti ne­liek gla­zū­ru.

Abiem ko­pī­gais

Mūs­die­nās ne kēk­si­ņi, ne ma­fi­ni mā­la ta­sī­tēs vairs nav jā­cep. Vis­po­pu­lā­rā­kā ir tā sau­ktā ma­fi­nu pan­na – plāts ar 12 for­mi­ņām. Ja tā ir no me­tā­la, pirms mīk­las ie­lik­ša­nas for­mi­ņas jā­ie­tau­ko. Ļo­ti ēr­ti ir iz­man­tot pa­pī­ra for­mi­ņas, ko sa­liek ie­do­bu­mos un pie­pil­da ar mīk­lu. No ga­ta­va­jiem kēk­si­ņiem pa­pī­ri­ņus katrs ēdājs no­lo­ba pats. Vie­na no jaun­āka­jām teh­no­lo­ģi­jām ir si­li­ko­na for­mi­ņas, ko ie­priekš nav ne­pie­cie­šams ie­tau­kot. Si­li­kons ir ma­te­ri­āls ar ļo­ti augs­tu ku­ša­nas tem­pe­ra­tū­ru, tā ka nav jā­bai­dās to sa­de­dzi­nāt.

Ba­nā­nu ma­fi­ni ar šo­ko­lā­des ga­ba­li­ņiem

Vie­ni no tiem re­ta­jiem ma­fi­niem, kas ie­vē­ro­ja­mi gar­šī­gā­ki šķiet at­dzi­su­ši, ne­vis tik­ko cep­ti.

Sastāvdaļas: (12 ma­fi­niem)

liels, ga­tavs ba­nāns, 250 ml pie­na, 175 g mil­tu, 125 g cu­ku­ra, 100 g pie­na šo­ko­lā­des, ola, 50 g kau­sē­ta svies­ta, pus­tēj­ka­ro­tes ce­pa­mā pul­ve­ra,

Pagatavošana: Bļo­dā ie­si­jā mil­tus, pie­vie­no un ie­mai­sa ce­pa­mo pul­ve­ri un cu­ku­ru. At­se­viš­ķā trau­kā sa­blen­de­rē ba­nā­nu, pie­vie­no pie­nu, kau­sē­tu svies­tu un vi­su la­bi sa­mai­sa. Mīk­las slap­ja­jām sa­stāv­da­ļām pie­vie­no sau­sās un, mai­gi mai­sot, iz­vei­do vien­da­bī­gu ma­su, ku­rā ie­jauc ka­pā­tus šo­ko­lā­des ga­ba­li­ņus. Mīk­lu sa­da­la pa for­mas veid­nī­tēm un liek ie­priekš uz­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā, cep ap­tu­ve­ni 20–25 mi­nū­tes.

PA­DOMS

Ja iz­man­to tum­šo šo­ko­lā­di, šo­ko­lā­des gar­ša būs iz­teik­tā­ka.

Ba­nā­nu – apel­sī­nu ma­fi­ni

Su­lī­gi, vieg­li, mai­gi un ļo­ti gar­di – ma­fi­ni ar ba­nā­niem un at­spir­dzi­no­šu apel­sī­nu dže­mu – vien­mēr pra­sās pēc vēl!

Sastāvdaļas: (12 ma­fi­niem)

155 g ba­nā­nu, 200 g bez­pie­de­vu jo­gur­ta, 80 ml vīn­ogu kau­li­ņu eļ­ļas, 100 g apel­sī­nu dže­ma, 100 g smal­ko kvie­šu mil­tu, 90 g piln­grau­du mil­tu, 80 g brū­nā cu­ku­ra, tēj­ka­ro­te so­das, šķip­sni­ņa jū­ras sāls, pus­tēj­ka­ro­tes ce­pa­mā pul­ve­ra, ne­daudz man­de­ļu eks­trak­ta, šķip­sni­ņa ka­nē­ļa 

Pagatavošana: Lie­lā­kā bļo­dā sa­jauc mil­tus, cu­ku­ru, jū­ras sā­li, ka­nē­li, so­du un ce­pa­mo pul­ve­ri. Ot­rā bļo­dā sa­jauc pil­nī­bā sa­blen­de­rē­tu ba­nā­nu, jo­gur­tu, apel­sī­nu dže­mu, man­de­ļu eks­trak­tu, eļ­ļu. Vi­su sa­mai­sa.Šķid­rās sa­stāv­da­ļas ie­jauc sau­sa­jās sa­stāv­da­ļās, un, pēc ie­spē­jas ma­zāk mai­sot, vi­su vien­mē­rī­gi sa­jauc. Mīk­lu sa­da­la pa ma­fi­nu for­mi­ņām (ja iz­man­to ma­fi­nu pan­nas veid­nī­tes, tās ie­priekš ie­tau­ko).Liek ie­priekš uz­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī un 190 grā­du tem­pe­ra­tū­rā cep ap­tu­ve­ni 25 mi­nū­tes, līdz ma­fi­ni kļūst skais­ti zel­tai­ni.

PA­DOMS

Apel­sī­nu dže­ma vie­tā var iz­man­tot cit­ro­nu, man­da­rī­nu, greip­frū­tu vai kā­du ci­tu cit­rus­aug­ļu dže­mu.

Cit­ro­nu – ma­go­ņu ma­fi­ni

In­te­re­san­ta sa­stāv­da­ļu un gar­šu kom­bi­nā­ci­ja – ir vērts pa­mē­ģi­nāt un pa­gar­šot!

Sastāvdaļas: (12 ma­fi­niem)

125 g mīk­sta svies­ta, 155 g cu­ku­ra, 2 lie­las olas, 220 g mil­tu, tēj­ka­ro­te ce­pa­mā pul­ve­ra, 2 cit­ro­nu mi­zi­ņas, 2 ēdam­ka­ro­tes ma­go­ņu sēk­lu, ce­tur­tda­ļa tēj­ka­ro­tes sāls, 125 ml pa­ni­ņu, 2 ēdam­ka­ro­tes svai­gi spies­tas cit­ro­nu su­las, 2 tēj­ka­ro­tes va­ni­ļas cu­ku­ra, 3 ēdam­ka­ro­tes brū­nā cu­ku­ra,

Pagatavošana: Lie­lā bļo­dā sa­mik­sē svies­tu un cu­ku­ru, līdz tas kļūst gai­sīgs un nav jū­ta­mi sī­kie cu­ku­ra grau­di­ņi. Pa vie­nai pie­vie­no olu dzel­te­nu­mus, tur­pi­na mik­sēt, līdz ma­sa kļūst gai­ša un vi­jī­ga. Ci­tā trau­kā ko­pā sa­mai­sa si­jā­tus mil­tus, ce­pa­mo pul­ve­ri, ma­go­ņu  sēk­las, sā­li, va­ni­ļas cu­ku­ru un cit­ro­na mi­zi­ņas. Di­vos pie­gā­jie­nos mil­tu mai­sī­ju­mu ie­mai­sa olu – svies­ta ma­sā, mīk­lu at­šķai­dot ar pa­ni­ņām un cit­ro­nu su­lu. Mai­gi mai­sa, līdz mīk­la kļūst vien­da­bī­ga. At­se­viš­ķā trau­kā stin­grās pu­tās sa­kuļ olu bal­tu­mus. Lai ol­bal­tu­mi ne­sa­plak­tu, tos lē­ni un uz­ma­nī­gi ie­ci­lā mīk­lā. Mīk­lu 2/3 ap­jo­mā ie­pil­da ma­fi­nu veid­nes vai pa­pī­ra for­mi­ņās, pār­kai­sa ar brū­no cu­ku­ru. Ie­priekš sa­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī liek 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā un cep ap­tu­ve­ni 20–25 mi­nū­tes.

PA­DOMS

Ma­fi­ni lie­lis­ki gar­šo ko­pā ar cit­ro­nu ie­vā­rī­ju­mu.

Pirms cep­ša­nas ma­fi­nus var pār­kai­sīt arī ar dru­pa­čām, kas pa­ga­ta­vo­tas no brū­nā cu­ku­ra, mil­tiem un da­žām ka­ro­tēm svies­ta.

Pi­kan­tie ma­fi­ni ar sie­ru un šķiņ­ķi

Maz­liet sā­ļie, pi­kan­tie ma­fi­ni ir ļo­ti ēr­ti līdz­i ņem­ša­nai uz sko­lu, iz­brau­cie­nos ār­pus mā­jas, pik­ni­kā, pār­gā­jie­nā. Pa­tei­co­ties ku­ku­rū­zas mil­tu klāt­būt­nei, šiem ma­fi­niem ir sau­lai­ni dzel­te­na, ape­tī­ti ro­si­no­ša krā­sa, ļo­ti in­te­re­san­ta gar­ša un sa­ma­zi­nāts glu­tē­na dau­dzums.

Sastāvdaļas: (18 ma­fi­niem) 

200 g šķiņ­ķa, 150 g sie­ra, 150 ml pie­na, 100 g svies­ta, 3 olas, 150 g kvie­šu mil­tu,150 g ku­ku­rū­zas mil­tu, 2 tēj­ka­ro­tes ce­pa­mā pul­ve­ra, sāls, pi­pa­ri, či­li pi­pa­ri, Pro­van­sas garš­vie­las,

Pagatavošana: Šķiņ­ķi sa­griež ma­zos ku­bi­ņos, arī sie­ru sa­griež ma­zos ku­bi­ņos vai sa­rī­vē uz rup­jas rī­ves. Bļo­dā ie­si­jā mil­tus, pie­vie­no ce­pa­mo pul­ve­ri un vi­su kār­tī­gi iz­mai­sa. Ci­tā bļo­dā sa­pu­to olas ar sā­li un pi­pa­riem, pie­vie­no Pro­van­sas garš­vie­las, či­li pi­pa­rus, pie­lej pie­nu. Sa­pu­to un pie­vie­no iz­kau­sē­tu svies­tu. Olu un pie­na ma­sā ie­mai­sa sa­griez­to šķiņ­ķi un sie­ru. Ma­sai pie­vie­no iz­si­jā­tos mil­tus un ce­pa­mo pul­ve­ri, vieg­li iz­ci­lā­jot, ie­jauc ne pā­rāk bie­zu mīk­lu. Mīk­lu sa­da­la pa ma­fi­nu pa­pī­ra for­mi­ņām, kas ie­priekš sa­lik­tas ma­fi­nu pan­nā. Ja pa­pī­ra for­mi­ņu nav, mīk­lu pil­da ie­tau­ko­tās ma­fi­nu pan­nas veid­nēs. Sa­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī cep 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā ap­tu­ve­ni 30 mi­nū­tes.

PA­DOMS

Šie ma­fi­ni iz­ci­li gar­šo, pa­snieg­ti sil­ti, ar svai­giem sa­lā­tiem, ar tē­ju.

Mīk­las pa­ga­ta­vo­ša­nai la­bi der cie­tie Pa­rme­zā­na ti­pa sie­ri, ta­ču in­te­re­san­tas gar­šas ni­an­ses var ie­gūt, ja iz­man­to, pie­mē­ram, kau­sē­to Dzin­ta­ra sie­ru.

Pil­dī­ju­ma sa­stāv­da­ļas var va­ri­ēt, šķiņ­ķi aiz­stā­jot, pie­mē­ram, ar la­si, kal­tē­tiem to­mā­tiem, be­ko­nu.

Vi­dus­jū­ras ma­fi­ni

Vi­dus­jū­ras vārds no­sau­ku­mā mi­nēts pa­vi­sam vien­kār­ša ie­mes­la pēc: ma­fi­nu mīk­las sa­stā­vā ta­ču at­ro­da­mas olīv­as, fe­ta, val­riek­sti un, pro­tams, olīv­eļ­ļa, kas ma­za­jām uz­ko­dām pie­dod īpa­šu gar­šu un pu­fī­gu tek­stū­ru.

Sastāvdaļas: ( 12 ma­fi­niem)

125 ml olīv­eļ­ļas, 2 tēj­ka­ro­tes bal­tvī­na eti­ķa, 2 olas, 150 g skā­ba krē­ju­ma, pus­tēj­ka­ro­tes kal­tē­ta ma­jo­rā­na, pus­tēj­ka­ro­tes kal­tē­ta ti­mi­āna, jū­ras sāls, svai­gi mal­ti mel­nie pi­pa­ri, 15 g sa­ka­pā­tu val­riek­stu, 1,5 tēj­ka­ro­tes ce­pa­mā pul­ve­ra, 200 g mil­tu, 60 g fe­tas eļ­ļā, 50 g ga­ba­li­ņos sa­griez­tu za­ļo olīv­u,

Pagatavošana:

Ce­peš­krās­ni sa­kar­sē 190 grā­dus kar­stu. Ma­fi­nu pan­nā sa­liec pa­pī­ra for­mi­ņas. Ar dak­ši­ņu mai­sot, vie­nā bļo­dā sa­jauc olas, eļ­ļu, eti­ķi, krē­ju­mu un garš­au­gus. Ot­rā bļo­dā sa­jauc mil­tus un ce­pa­mo pul­ve­ri. Šķid­rās sa­stāv­da­ļas pie­jauc sau­sa­jām un vieg­li iz­ci­lā, cen­šo­ties pa­ma­tī­gi ne­mai­sīt. Ma­sai pie­vie­no olīv­as, val­riek­stus un sie­ru un vi­su vēl­reiz vieg­li ie­jauc. Ma­su sa­da­la pa ma­fi­nu pa­pī­ra for­mi­ņām, kas ie­priekš sa­lik­tas ma­fi­nu pan­nā. Liek ie­priekš sa­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī un 190 grā­du tem­pe­ra­tū­rā cep ap­tu­ve­ni 25 mi­nū­tes, līdz ma­fi­ni ie­gūst skais­ti zel­tai­nu iz­ska­tu.

PA­DOMS

Fe­tas vie­tā var iz­man­tot kā­du ci­tu mīk­sto vai cie­to sie­ru, ko vai nu sa­griež ma­zos ku­bi­ņos, vai sa­rī­vē uz rup­jās rī­ves.

Praktiski

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.