Ja stingri ievēro visas tradīcijas, tad pashu, neatņemamu pareizticīgo Lieldienu ēdienu, jāsāk gatavot jau Zaļajā ceturtdienā.
Taču mūsdienās, kad laiks skrien īpaši strauji, nebūs grēks uzlabot jau tradicionālas receptes un izmēģināt ātro pashas variantu, ko citā reizē bez lieliem sirdsapziņas pārmetumiem var saukt arī par biezpiena kūku.
Sastāvdaļas:
pamatnei: 50 g sviesta, 90 g klasisko Selgas cepumu, ,puse tējkarotes kanēļa, pamatmasai: ,300 g pilnpiena biezpiena , ,200 g saldā krējuma, 100 g pūdercukura, puse citrona sula, 25 g ruma, 5 žāvētas aprikozes, 4 žāvētas plūmes, 1 sauja žāvētu dzērveņu, 6 kaltēta mango gabaliņi, 60 g mandeļu, 60 g lazdu riekstu, 60 g valriekstu, 60 g Indijas riekstu, 5 smiltsērkšķu marmelādes gabaliņi
glazūrai: 25 g saldā krējuma, 50 g tumšās šokolādes
Pagatavošana:
1. Traukā ieber žāvētas aprikozes, plūmes, dzērvenes, aplej ar rumu,uzbriedina. Sagatavo pashas pamatni: smalki saberž Selgas cepumus, tiem pievieno mīkstu sviestu, kanēli. Vienmērīgi samīca.
2. Samīcīto masu klāj tortes formā, izlīdzina. Necep.
3. Sīkos gabaliņos sagriež smiltsērkšķu marmelādi, mango gabaliņus un uzbriedinātas žāvētās aprikozes, plūmes un dzērvenes. Ar blenderi sasmalcina mandeles, valriekstus, lazdu riekstus un Indijas riekstus.
4. Gatavo pashas pamatmasu: saldo krējumu ar pūdercukuru un citronu sulu saputo vieglās putās: līdz stingrām putām neputo, jo vēl vajadzēs ieputot biezpienu. Pievieno biezpienu un puto, līdz masa iegūst viendabīgu konsistenci.
5. Kad biezpiena masa gatava, tai pievieno sasmalcinātus žāvētos augļus un marmelādi un iecilā masā.
6. Biezpiena masai pievieno drupinātos riekstus.
7. Biezpiena masu sajauc un liek formā pa virsu pamatnei.
8. Pagatavo šokolādes glazūru: katliņā uz lēnas uguns karsē
25 gramus saldā krējuma. Kad krējums uzkarsis, bet vēl nevārās, pievieno gabaliņos salauztu šokolādi.
9. Šokolādi maisot izkausē, līdz veidojas viendabīga saldā krējuma un kausētas šokolādes konsistence.
10. Šokolādes glazūru pārlej pār biezpiena masu un ar konditorejas otiņu vienmērīgi noklāj visu kūku. Kūku pāris stundas uzglabā ledusskapī, tad dekorē un ceļ galdā, lai kārām mutēm baudītu!
padoms
• Pashai ieteicams izvēlēties pēc iespējas sausāku biezpienu (īpaši, ja pashu gatavo dienu iepriekš). Ja biezpiens būs mitrs, ar laiku tas sāks suloties.
• Cukura daudzums ir katra paša ziņā: der atcerēties, ka savu saldumu pashai dod arī marmelāde un žāvētie augļi.
• To, cik daudz dažādu gardumu pievienot pashai, katrs var izvēlēties pats. Pēc gavēņa svinot Lielās dienas atnākšanu, parasti jau gribas, lai pašu gatavotā pasha būtu neaizmirstama un garšotu pasakaini.
• Glazūras gatavošanai izmanto tumšo šokolādi, kuras sastāvā ir vismaz 70–75% kakao.
• Receptē minētā šokolādes glazūra ir ļoti vienkārša un der jebkuras citas siera vai jogurta kūkas glazēšanai.