Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Eiropas Parlamenta aktualitates. Uzmanības centrā lielākās politiskas frakcijas

© Publicitates foto, Genevieve ENGEL, EP

Eiropas Parlamenta aktualitātes. Uzmanības centrā lielākās politiskās frakcijas (Eiropas Tautas partija) deputātes – SANDRA KALNIETE un INESE VAIDERE.

Reģionālie semināri par Eiropas zaļo kursu

Inese Vaidere 27. februārī Talsos aizsāka semināru ciklu Eiropas Savienības zaļais kurss: lauksaimniecība, enerģētika, risinājumi un iespējas uzņēmējiem. Semināru mērķis ir informēt Latvijas iedzīvotājus par Eiropas zaļo kursu un veicināt viedokļu apmaiņu ar dažādu nozaru pārstāvjiem par klimata politiku un vides aizsardzību. Kā uzsver deputāte, šī Latvijai ir liela iespēja, jo visas valstis agrāk vai vēlāk būs spiestas nopietni aizsargāt vidi, bet, pārmaiņas veicot pirmajiem, tieši Latvijas uzņēmēji varēs iekarot pasaules tirgus ar videi draudzīgiem produktiem un tehnoloģijām. «Jaunajai klimata politikai jābūt saprātīgai un pārdomātai, vienlaikus ceļot cilvēku labklājību. Tāpēc vienīgā no Latvijas strādāju gan Vides, gan Ekonomikas komitejā, kur tiks pieņemti nozīmīgākie lēmumi šajā jomā,» norāda I. Vaidere.

Debates par Otrā pasaules kara vēstures sagrozīšanu

Pēc Sandras Kalnietes priekšlikuma Eiropas Parlamentā notika debates par Otrā pasaules kara vēstures sagrozīšanu. Uzstājoties Sandra Kalniete teica: «Putina nolūks ir reabilitēt Padomju Savienības līdzatbildību par Otrā pasaules kara izraisīšanu. Molotova-Ribentropa pakts atbrīvoja rokas Hitleram uzbrukt Polijai, iekarot Rietumeiropu, atstājot Lielbritāniju vienatnē cīnīties ar agresoru. Apvainot Poliju kara izraisīšanā ir mēģinājums pārrakstīt vēsturi. Patiesībā no 1939. gada 1. septembra līdz 1941. gada 22. jūnijam Staļins bija Hitlera sabiedrotais, un šo faktu no vēstures neizdzēst. Tāpat kā no vēstures nav izdzēšami karā ierauto tautu upuri, ciešanas un posts.»

Finansējumu lauksaimniecībai nedrīkst samazināt

Sarunās par nākamo Eiropas Savienības daudzgadu budžetu Baltijas valstu politiķi prasa nesamazināt finansējumu kopējās lauksaimniecības politikai. Februāra beigās, kad tikās dalībvalstu vadītāji, pie Eiropas Padomes ēkas protestēja Baltijas valstu lauksaimnieki. Sandra Kalniete, tiekoties ar piketētājiem, pastāstīja, ka izdevies panākt nelielu tiešmaksājumu palielinājumu Latvijai, tomēr uz lauksaimniecības rēķina grib finansēt Eiropas Komisijas pasludinātās jaunās prioritātes. Arī zaļo kursu, kas lauksaimniecībā prasīs papildu finansējumu. Ilgtspējīgu lauksaimniecības politiku apspriedīs arī ETP rīkotajā 6. Jauno lauksaimnieku kongresā, kas marta nogalē notiks Briselē. Sandra Kalniete ir viena no kongresa vēstniecēm.

Latvijai jāratificē Stambulas konvencija

Sandra Kalniete balsoja par Eiropas Parlamenta 2019. gada 28. novembra rezolūciju, aicinot visas ES dalībvalstis nekavējoties ratificēt Stambulas konvenciju par vardarbību pret sievietēm. Latvijā katra trešā sieviete cieš no vardarbības, tāpēc Saeimas kavēšanās ar konvencijas ratifikāciju atstāj vardarbības upurus bezizejā, liekot paciest vardarbību klusējot. Demokrātiskas un modernas sabiedrības brieduma pazīme ir spēja apzināties problēmu un to risināt.

Atvieglota nodokļu piemērošana mazajiem uzņēmējiem

Janvārī EP plenārsēdē teju vienbalsīgi atbalstīja deputātes ziņojumu, kas atvieglos nodokļu piemērošanu mazajiem uzņēmējiem. Jaunie noteikumi samazinās ar PVN saistītās grāmatvedības izmaksas par 18% un ievērojami atvieglos administratīvās prasības. Tiek prognozēts, ka mazo uzņēmēju pārrobežu tirdzniecība ES palielināsies par 13,5%. I. Vaidere uzsver, ka iegūs Latvijas uzņēmēji, kuri jau tirgojas, piemēram, Vācijā vai Zviedrijā, un eksportēt uzsāks arī citi. Lielākā daļa uzņēmumu ir tieši mazie uzņēmumi, tāpēc izmaiņas būtiski veicinās ekonomikas izaugsmi un darbavietu radīšanu Latvijā.

Jāizbeidz nelegāla suņu un kaķu tirdzniecība

Nesen pieņemts I. Vaideres pārstāvētās Vides komitejas priekšlikums, lai izbeigtu nelikumīgu dzīvnieku tirdzniecību ES. «Diemžēl sliktie apstākļi, kādos suņus un kaķus mēdz turēt un pavairot nelegālie tirgotāji, tiem rada ciešanas un izplata dažādas slimības. Pieaugot tirdzniecībai sociālajos tīklos, problēma kļūst arvien nopietnāka. Tādēļ pircējiem visā ES jāsaņem garantijas, ka jaunais draugs ir atbilstoši aprūpēts, bet nelegālie pavairotāji un tirgotāji stingrāk jāsoda. Tāpat būtiski ir izveidot vienotu reģistru, kas uzskaitītu pilnvarotos dzīvnieku tirgotājus,» skaidro deputāte.

Publicitates foto