Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Politika \ Eiropas Savienība

Sākas sacensība par Eiropas Komisijas prezidenta krēslu

© AFP

Eiropas Parlamenta (EP) Eiropas Tautas partijas (ETP) frakcijas priekšsēdētājs Manfrēds Vēbers trešdien oficiāli paziņojis par kandidēšanu uz Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatu, vēloties nākamgad nomainīt šajā amatā Žanu Klodu Junkeru.

M. Vēbers savu kandidatūru EK prezidenta amatam oficiāli pieteica trešdien ETP grupas sēdē.

«Eiropas Savienība nevar turpināt tā kā līdz šim,» savā Twitter kontā raksta Vēbers. «ES nav tikai institūciju un birokrātu savienība. Es palīdzēšu Eiropu atdot atpakaļ cilvēkiem un atjaunot saikni starp pilsoņiem un Eiropas Savienību.» Viņš arī norāda, ka sākusies izšķiroša cīņa par Eiropas vērtībām un iespējām dzīvot eiropeisku dzīvesveidu. 46 gadus vecais Vēbers ir Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadīto kristīgo demokrātu (CDU) Bavārijas māsaspartijas, Kristīgi sociālās savienības (CSU) priekšsēdētāja vietnieks. Vēberam ir CSU un Merkeles atbalsts.

Kandidātu izvirzīšana ETP grupā turpināsies līdz 17. oktobrim, bet balsojums par grupas kandidatūru EK prezidenta amatam notiks 8. novembrī ETP kongresā.

Līdz šim ir pieņemts, ka par EK prezidentu kļūst lielākās Eiropas Parlamenta politiskās partiju grupas pārstāvis.

Nākamās EP vēlēšanas notiks nākamgad, un pēc tam arī mainīsies EK sastāvs, kur šobrīd no Latvijas darbojas EK viceprezidents Valdis Dombrovskis.

***

Viedokļi

Sandra Kalniete, Eiropas Tautas partijas grupas viceprezidente:

«Strādāt Manfrēda Vēbera vadītajā ETP grupas prezidentūrā ir komandas darbs. Manfrēds ir īsts mūsu komandas kapteinis. Viņam piemīt vairākas īpašības, kas nepieciešamas veiksmīgam Eiropas Komisijas vadītājam: spēja novērtēt visu spēles laukumu un spēlētāju stiprās un vājās puses, domāt ilglaicīgās kategorijās un atrast labāko iespējamo risinājumu.

Arī Eiropas Komisija ir komanda, koleģiāls veidojums, kuras priekšsēdētājam jāprot saliedēt vienotam mērķim, saskaņojot dažādus viedokļus, reizēm arī pretējus. Es ticu, ka viņam izdotos arī saņemt politisku atbalstu jaunievēlētajā Eiropas Parlamentā, kura sastāvs solās būt ļoti raibs. Un tieši darbā ar parlamentu un politisko koalīciju veidošanā noderēs Manfrēda Vēbera lielā pieredze tajā.»

Krišjānis Kariņš, ETP grupas Latvijas delegācijas vadītājs:

«Manfrēda Vēbera līdera spējas, inteliģence un kompetence ir izcili priekšnosacījumi viņa kandidatūrai uz nākamā Eiropas Komisijas prezidenta amatu, un tas neapšaubāmi ir spēcīgs pieteikums. Manfrēds Vēbers kopš 2014. gada vada lielāko un ietekmīgāko politisko frakciju Eiropas Parlamentā - Eiropas Tautas Partiju grupu. Strādājot kopā ar viņu ikdienā, varu apgalvot, ka viņš apzinās, cik lielā mērā Eiropas Savienība ir arī Latvijas miera un labklājības simbols. Savos darbos Manfrēds ir kaismīgs vienotas Eiropas idejas atbalstītājs un cīnītājs pret arvien skaļāk kliedzošiem populistiskajiem spēkiem, ar viņu vadībā Eiropas Savienība būtu drošās rokās. Publiski skaidri un nerimstoši iestājies pret Nord Stream 2 celtniecību, kas Latvijai ir ļoti nozīmīgs atbalsts.»

Inese Vaidere, ETP grupas deputāte:

«Manfrēds Vēbers, lielākās Eiropas Parlamenta frakcijas - Eiropas Tautas partijas - vadītājs, ir demonstrējis savas spējas vadīt, izvirzīt prioritātes un pārliecināt par tām.

Tāpat Manfrēds ir pierādījis, ka labi izprot Latvijas vēsturi un mums svarīgos jautājumus. Viņš ir vairākkārt paudis pārliecību, ka ir nepieciešams mazināt Krievijas politisko un ekonomisko ietekmi Eiropā, kā arī ir skaidri iestājies pret gāzes vada Ziemeļu straume II izbūvi. Mans kolēģis labi izprot okupācijas atstātās brūces mūsu latviešu tautai, tajā skaitā - komunistiskā terora noziegumus. Manfrēds iestājas par drošu Eiropu, nostiprinātām ES ārējām robežām, kā arī par to, ka jāaptur nelegālā migrācija.

Lai arī ETP partijas kandidātu EK prezidenta amatam oficiāli apstiprināsim novembra sākumā un pilnīgi iespējams, ka virzīts tiks vēl kāds, uzskatu, ka Manfrēds noteikti ir visspēcīgākais kandidāts šim augstajam amatam.