Masks ziedojis pasakainu summu Trampa kampaņai

© Unsplash

Tehnoloģiju magnāts miljardieris Īlons Masks ziedojis jau aptuveni 119 miljonus ASV dolāru (110 miljonus eiro) republikāņu kandidāta, eksprezidenta Donalda Trampa vēlēšanu kampaņai.

Masks oficiāli izteica atbalstu Trampa kandidatūrai jūlijā pēc tam, kad bijušais prezidents izdzīvoja atentāta mēģinājumā politiskā mītiņā Pensilvānijas štatā.

Lai gan individuālo ziedojumu apjoms priekšvēlēšanu kampaņām ASV ir ierobežots līdz 3300 ASV dolāriem (3026 eiro) vienai personai, nepilnības kampaņu finansēšanas sistēmā ļauj lielajiem ziedotājiem veikt iemaksas fondos, kas pazīstami kā politiskās rīcības komitejas un kas atbalsta kandidātus.

Arī Masks lielas naudas summas ziedo organizācijai "America PAC", ko izveidoja, lai atbalstītu Trampa kampaņu. Organizācija galvenokārt nodarbojas ar aģitēšanu tā dēvētajos svārstīgajos štatos.

"America PAC" izpelnījusies pretrunīgus vērtējumus par kampaņu, kas paredz katru dienu uzdāvināt miljonu dolāru kādam svārstīgo štatu reģistrētam vēlētājam, kas parakstījis organizācijas ierosināto petīciju, kurā pausts atbalsts vārda brīvībai un tiesībām nēsāt ieročus. ASV Tieslietu ministrija brīdinājusi Masku, ka šī kampaņa, ļoti iespējams, ir pretrunā vēlēšanu likumam.

Saskaņā ar ASV vēlēšanu likumu ir aizliegts maksāt naudu pilsoņiem par balsošanu vai reģistrēšanos balsošanai. Masks savukārt apgalvo, ka kampaņas mērķis ir pievērst lielāku uzmanību petīcijai un tādēļ tā ir legāla.

Politika

„Biju uzrakstījis vēstuli Smiltēnam: lūdzu, ieviesiet Saeimā valodas konsultantu, kas pierakstītu katra deputāta kļūdu. Latviešu valoda deputātiem ir briesmīga! Ko dara Valodas centrs? Viņi vārās savā sulā! Izdod kaut kādas brošūras, tērē naudu diskusijām, kurās paši piedalās... Ja tagad deputātus sūta uz valodas pārbaudi, tas ir pāķiski! Kā viņus vispār varēja ievēlēt? Dzīvojam kā ģerevņā...” TV24 raidījumā „Nedēļa. Post scriptum” savu sašutumu pauž izcilais kinorežisors un scenārists Jānis Streičs.