Siliņa: "Veselības jomā vienmēr vajadzību būs vairāk nekā iespēju"

© Romāns Kokšarovs / F64

Būs jādomā, kā rast lielāku finansējumu veselības nozarei, trešdien Rīgas pilī pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Viņa akcentēja, ka Veselības ministrija šo otrdien vērsās valdībā ar aicinājumu pārdalīt budžeta līdzekļus neatliekamajai medicīnai, slimnīcu pakalpojumiem un neapmaksātajām kvotām. Valdība pārdalīja vairāk nekā septiņus miljonus eiro, tāpēc premjere cer, ka daļu no šīs problēmas Ministru kabineta lēmums atrisinās. Vienlaikus viņa piebilda, ka slimnīcām savi pakalpojumi ir jāplāno.

Siliņa uzsvēra, ka ir pakalpojumi, kuri pacientiem ir akūti vajadzīgi, tāpēc ir jāvieš skaidrība, nevis jārada sabiedrībā un pacientos satraukums. Premjeres ieskatā, medicīnas iestādēm ir skaidri jāpasaka, kad cilvēks pakalpojumu varēs saņemt, tas ir jāieplāno, ko, piemēram, var izdarīt, ja runa ir par plānveida operācijām.

Ministru prezidente skaidroja, ka vienmēr ir jādomā, lai šādu pakalpojumu atlikšana neietekmē iedzīvotāju veselības stāvokli. Tāpat viņa pieminēja, ka nākamā gada budžetā papildu finansējums ir atvēlēts onkoloģijas pacientiem, ir arī dubultos pieejamais finansējums individuālajām zālēm reto slimību pacietiem.

Veselības jomā vienmēr vajadzību būs vairāk nekā iespēju, taču šis jautājums ir manā un arī valdības dienaskārtībā, jo es labi apzinos, ka cilvēkiem veselības aprūpe ir ārkārtīgi svarīga, jo, ja cilvēks nav vesels un ir kaut kādas veselības problēmas, tad ir grūti domāt par citām lietām," teica Siliņa.

Valsts prezidents norādīja, ka piektdien, 25.oktobrī, gaidāma tikšanās ar veselības ministru, taču šie jautājumi izrunāti arī tikšanās laikā ar premjeri. Rinkēvičs klāstīja, ka viņš nesteigtos izvirzīt "diagnozes veselības sistēmai", jo ir skaidrs, ka veselības budžets vienmēr ir bijis diezgan sāpīgs jautājums.

Viņaprāt, ir jautājums par to, vai sistēma ir pietiekami elastīga, lai pārvirzītu neiztērēto kvotu finansējumu uz citiem pakalpojumiem. Valsts prezidents sacīja, ka mēģinās kopā ar veselības ministru saprast, kur ir problēmas, taču ir jautājumi, kas jārisina divējādi - uzlabojot sistēmu un piešķirot finansējumu, kur tas ir iespējams.

"Būsim reāli. Tas šajā budžeta situācijā ir diezgan sarežģīts uzdevums. Visus jautājumus uzreiz nevar atrisināt, taču tas nav labi, ka cilvēki pēkšņi saņem ziņu, ka nevar saņemt pakalpojumu, jo nav naudas, par ko ārstēt," teica Rinkēvičs.

Viņa ieskatā, ne mazāk svarīgi ir skaidri izstāstīt sabiedrībai, kur finansējums pietiek un kur nepietiek, kāpēc nepietiek un kurā brīdī būs iespēja ārstniecisko procedūru veikt ar nelielu laika nobīdi.

Svarīgākais