Joprojām trūkst vienprātības par ES tiešmaksājumu izlīdzināšanu lauksaimniekiem

© Kaspars Krafts / F64

Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē 21.oktobrī dalībvalstu politiķi nepanāca vienošanos par kopējo lauksaimniecības politiku (KLP) pēc 2027.gada, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Latvijas zemkopības ministra Armanda Krauzes (ZZS) skatījumā, pēc diskusijām dalībvalstis bijušas ļoti tuvu, lai vienbalsīgi vienotos par ES Padomes nostāju par KLP pēc 2027.gada, bet jautājumā par atšķirībām saņemamajos tiešajos maksājumos starp dalībvalstīm tās nespēja rast vienotu nostāju.

Mēs turpināsim uzstāt uz prasību, ka beidzot, pēc 20 gadiem esot ES, visām dalībvalstīm ir jānodrošina vienlīdzīgs tiešo maksājumu atbalsts, jo izpildāmie nosacījumi un prasības visām dalībvalstīm ir vienādas," sola ministrs.

ZM pārstāvji atzīmē, ka ES Padomes sēdē apspriestajā secinājumu projektā par KLP pēc 2027.gada bija ietverti lauksaimniecībai svarīgi jautājumi, tostarp administratīvā sloga mazināšana, konkurētspējas stiprināšana, mazo un jauno zemnieku atbalstīšana, pētniecības un inovāciju nepieciešamība un citi jautājumi. Tomēr sākotnējā tekstā nebija uzsvērta nepieciešamība nodrošināt adekvātu un KLP izvirzītajiem tālejošajiem mērķiem atbilstošu finansējumu ES kopējā budžetā, kā arī Latvijas prioritāte - tiešo maksājumu izlīdzināšana.

Dalībvalstu nostāja par piedāvātajiem secinājumiem bija ļoti atšķirīga. Tās vienprātīgi atzina, ka secinājumu pieņemšana un Padomes nostājas paušana par KLP nākotni ir nepieciešama, bet dalībvalstis nevarēja vienoties par finanšu aspektiem un atzīt, ka ir jārod risinājumi atšķirībām dalībvalstu tiešajos maksājumos pēc 2027.gada.

Ministrijas pārstāvji min, ka Eiropas Komisija plāno nākamā gada pirmajā ceturksnī izveidot paziņojumu par priekšlikumiem KLP pēc 2027.gada, kā arī gada otrajā pusē izstrādāt priekšlikumus ES daudzgadu budžetam nākamajam septiņu gadu plānošanas periodam no 2028.gada līdz 2034.gadam.

Jau ziņots, ka Latvijas pozīcija 21.oktobra un 22.oktobra ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē paredzēja neatbalstīt Ungārijas izstrādātos padomes secinājumus par KLP nākotni pēc 2027.gada bez tiešmaksājumu izlīdzinājuma iekļaušanas.

Svarīgākais