Rinkēvičs ar biznesa delegāciju 125 cilvēku sastāvā nākamnedēļ apmeklēs Berlīni

© Ģirts Ozoliņš / F64

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) ar biznesa delegāciju 125 cilvēku sastāvā nākamnedēļ apmeklēs Berlīni.

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA), vizītē Berlīne delegācija iecerējusi stiprināt Latvijas un Vācijas ekonomiskās attiecības.

Vizītes laikā paredzētas tikšanās ar dažādiem Vācijas uzņēmumiem, tostarp militārās industrijas pārstāvjiem un Vācijas amatpersonām. Paralēli Berlīnē 15.oktobrī notiks Latvijas aizsardzības industrijas pārstāvju sadarbībā ar Vācijas aizsardzības industrijas asociāciju organizētais pasākums, kurā pulcēsies aptuveni 70 dalībnieki, lielākoties Vācijas militārās un aizsardzības nozares pārstāvji.

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris, 14.oktobrī Rinkēvičs Berlīnē kopā ar Vācijas federālo digitālo lietu un transporta ministru Folkeru Visingu un Brēmenes pilsētas mēru Andreasu Bofenšulti atklās Latvijas-Vācijas pašvaldību forumu "Latvijas-Vācijas sinerģija: digitālās transformācijas virzītājspēks", ko rīko Latvijas vēstniecība Vācijā sadarbībā ar Brēmenes pilsētas pārstāvniecību Berlīnē.

Drēģeris norāda, ka jau kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas Vācija ir atbalstījusi Latviju ceļā uz Eiropas Savienību (ES) un NATO. Īpaši aktīva un cieša sadarbība izvērtusies pašvaldību līmenī. Foruma mērķis ir turpināt attīstīt savstarpējo dialogu un pieredzes apmaiņu, it īpaši publiskā sektora digitalizācijas jautājumos.

Savukārt 15.oktobrī Berlīnes izstāžu centrā Valsts prezidents un Vācijas federālā iekšlietu ministre Nansija Fēzere atklās vienu no lielākajiem pasākumiem publiskās digitalizācijas jomā Eiropā - izstādi "Smart Country Convention 2024", kurā Latvija ir izvēlēta par oficiālo partnervalsti, lai stāstītu par savu pieredzi digitālo risinājumu ieviešanā valsts pārvaldē, pašvaldībās un valsts uzņēmumos. Izstādi apmeklēs vairāk nekā 100 pārstāvju no Latvijas uzņēmumiem, zinātnes, pašvaldību un valsts iestādēm.

Darba vizītes laikā Rinkēvičs tiksies arī ar Vācijas prezidentu Franku Valteru Šteinmeieru, lai pārrunātu divpusējo sadarbību, reģionālo drošību un atbalstu Ukrainai tās cīņā pret agresoru. Tāpat Valsts prezidentam plānotas tikšanās ar vairākiem aizsardzības un enerģētikas nozaru uzņēmumu pārstāvjiem un intervijas vācu medijiem.

Tikmēr LIAA akcentē, ka tirdzniecības misijā Vācijā piedalīsies tādi Latvijas uzņēmumi un organizācijas kā "Tet", "Mobilly", "Latvijas Mobilais telefons", "Nordic Homes", "Tiamo grupa", "Adventum Tech", "Tilde", "Tesla", "ZZ Dats", "WeAreDots", "Tietovery", "Zvaigznāja komanda", "Apply", "CMB", "EdTech", "Helmes", "Brīvs", Latvijas Universitāte, "UberHint", "Lielvārds", "Datorium", "Rīgas biznesa skola", Vācijas-Latvijas Tirdzniecības kamera, Latvijas koka būvniecības klasteris, IT klasteris kā arī pašvaldību un citu institūciju pārstāvji.

Dalību augstu valsts amatpersonu vizītēs ārvalstīs LIAA organizē Eiropas Savienības līdzfinansētās Mazo un vidējo uzņēmumu inovatīvās uzņēmējdarbības attīstības programmas ietvaros ar Eiropas Reģionāla attīstības fonda un valsts finansējuma atbalstu.

Valsts prezidents Vācijā uzturēsies 14.oktobrī un 15.oktobrī, bet pārējā delegācija no 15.oktobra līdz 17.oktobrim.