Karsti strīdi! Deputāti nevar vienoties, vai atļaut pašvaldību amatpersonām ieņemt citus atalgotus amatus

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Šodien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē izraisījās asas diskusijas par tiesībām pašvaldību amatpersonām ieņemt citus atalgotus amatus.

Komisijas sēdē tika apspriesti grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā". Diskusijas raisīja priekšlikums ierobežot šo amatpersonu tiesības ieņemt algotus amatus, ļaujot savienot savus tiešos amata pienākumus ar amatiem publiskas personas institūcijās, bet ne vairāk kā vienu citu atalgotu vai citādi atlīdzinātu amatu, vai arī ļaut amatpersonām strādāt kā ekspertiem.

Daļa deputātu iebilda pret šādiem ierobežojumiem, norādot, ka tie ir nepamatoti. Piemēram, kādreizējais Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (AS) atzina, ka savulaik, būdams novada domes priekšsēdētājs, ieņēmis algotu amatu arī plānošanas reģionā, kā arī Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienībā "Rīgas metropole". Viņa ieskatā, neesot pamata ierobežot pašvaldības vadītājus darboties šādās pašvaldību veidotās organizācijās.

Komisijas sēdē gan izskanēja arī pretējs viedoklis par ierobežojumu noteikšanu šādām amatpersonām ieņemt citus algotus amatus.

Lai gan ne bez iebildumiem, Saeimas komisijas sēdē tika atbalstīts priekšlikums, ka pašvaldību deputāti drīkstēs būt ministriju parlamentārie sekretāri.

Jau vēstīts, ka Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē septembra sākumā Valsts kancelejai tika uzdots izstrādāt priekšlikumus grozījumiem likumā par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā.

Svarīgākais