EP deputāti no Latvijas nosauc Saeimas Eiropas lietu komisijas prioritātes

© Pixabay.com

Eiropas Parlamentā (EP) ievēlētie deputāti no Latvijas par prioritātēm Saeimas Eiropas lietu komisijai nosaukuši aizsardzību, budžetu un konkurētspēju.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja Saeimas Preses dienestā, šodienas tikšanās laikā parlamentārieši uzsvēruši, ka viena no būtiskākajām prioritātēm ir ES daudzgadu budžets no 2028. līdz 2034.gadam. Tikpat nozīmīga vieta parlamentāriešu dienaskārtībā ir drošības un konkurētspējas jautājumiem. Tāpat abu parlamentu deputāti pārrunāja Eiropas komisāru apstiprināšanas procedūras aktualitātes.

Tikšanās laikā Latvijas pārstāvji EP iepazīstināja deputātus ar galvenajiem jautājumiem, kurus plāno risināt EP jaunajā sasaukumā, un informēja par komitejām, kurās iecerējuši strādāt.

Eiropas lietu komisijas deputāti norādīja, ka šādas nepastarpinātas Saeimas un EP ievēlēto Latvijas deputātu diskusijas ir jēgpilns, produktīvs sadarbības formāts. Deputāti sprieda, ka turpmāk būtu vērtīgi tikties un pārrunāt konkrētus aktuālos komisijas darbakārtības jautājumus.

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis (P) atzīmēja, ka veiksmīgas sadarbības pamatā ir savstarpēja parlamentāriešu uzticēšanās un kopīgs mērķis - efektīvi aizstāvēt Latvijas intereses.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli parlaments savu līdzdalību ES jautājumos realizē ar Eiropas lietu komisijas starpniecību, ja Saeima nav lēmusi citādi. Eiropas lietu komisija nosaka kārtību, kādā no Latvijas ievēlētie EP deputāti līdzdarbojas tās darbā.

No "Jaunās vienotības" EP ievēlēti Valdis Dombrovskis un Sandra Kalniete, bet no Nacionālā apvienības - Roberts Zīle un Rihards Kols.

"Latvijas attīstībai" pārstāvēs Ivars Ijabs, "Apvienoto sarakstu" - Reinis Pozņaks, "Progresīvos" - Mārtiņš Staķis, "Saskaņu" - Nils Ušakovs, bet partiju "Latvija pirmajā vietā" - Vilis Krištopans.

EP vēlēšanas Latvijā notika 8.jūnijā.

Politika

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pirmdien ir parakstījis un nosūtījis Saeimas Prezidijam grozījumus Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā, kas paredz uz laiku apturēt valsts un pašvaldību uzņēmumu valdes un padomes locekļu atlīdzības pieaugumu, aģentūru LETA informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

Svarīgākais