Jaunā Latvijas vēstniece ASV atklāj, ko plāno paveikt, esot amatā

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Jaunā Latvijas vēstniece ASV Elita Kuzma apņēmusies intensīvi strādāt pie Latvijas un ASV valstu attiecību padziļināšanas un kopšanas, vēsta Ārlietu ministrija.

"Amerikas Savienotās Valstis ir Latvijas vissvarīgākais stratēģiskais sabiedrotais. Attiecību rūpīga un pārdomāta kopšana un padziļināšana ir vistiešākajās mūsu nacionālās drošības interesēs, tādēļ tam turpmākajā darbā veltīšu vislielākās pūles," norāda Kuzma.

Viņa akcentē, ka Latvijas aizsardzība un drošība, ekonomiskā drošība, kā arī savstarpējā tirdzniecība, investīcijas un inovācijas ir jomas, kurās gūtie panākumi ir gan ieguvums mūsu abu valstīm, gan arī ieguldījums transatlantiskajā stabilitātē un ilgtspējā.

"Ļoti novērtēju latviešus Amerikā kā svarīgu un vienojošu spēku gan latviešu valodas un kultūras saglabāšanā, gan arī Latvijas un ASV divpusējo attiecību un kopējo interešu īstenošanā. Tas ir svarīgi arī aktuālāko darba kārtības jautājumu risināšanā, tajā skaitā Krievijas kara izbeigšanā un taisnīga miera panākšanā Ukrainā," saka Kuzma.

Vienlaikus jaunajā darba cēlienā Kuzma vēlas pievērsties arī Latvijas kā dziļas kultūras tradīciju un pasaules līmeņa talantu spilgtākai parādīšanai Amerikā.

Vēstniece norāda, ka varam būt gandarīti, ka Latvijas un ASV savstarpējās attiecības ir ļoti labas un bez būtiskiem problēmjautājumiem.

"Noteikti galvenais uzdevums ir turpināt un iespējami paplašināt mūsu sadarbību drošībā un ekonomikā. Mums jānodrošina arvien lielāka Amerikas klātbūtne Latvijā gan militārā atbalsta un nodrošinājuma ziņā, gan arī ekonomikas sektorā. Varam būt pamatoti lepni par tiem Latvijas uzņēmumiem, kas jau veiksmīgi darbojas un rada darba vietas Amerikā," uzsver Kuzma.

Viņa uzskata, ka ir jāveicina gan jaunu uzņēmumu iekļūšana Amerikas tirgū, gan arī jāpanāk nozīmīgākas ASV investīcijas Latvijā. Līdzās ekonomikas attīstībai tas ir arī būtisks Latvijas drošības jautājums.

Vēstniece norāda, ka mums kā Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstij ir ļoti ciešas un kopējās vērtībās balstītas saites ar Ameriku. Sarežģīto globālo izaicinājumu laikā, kad vairākas valstis apdraud pastāvošo starptautisko kārtību, ir svarīgi kopīgi spēcināt demokrātiju un tiesiskumu.

"Turpmākais pusgads būs īpaši nozīmīgs Amerikas iekšpolitikā, jo gaidāmas prezidenta un Kongresa vēlēšanas. Latvijai, kā zināms, ir bijusi teicama pieredze ar abu vadošo ASV partiju administrācijām, un viens no mūsu vadošajiem uzdevumiem būs nodrošināt nemainīgi labu sadarbību ar mūsu stratēģisko sabiedroto arī jaunajā prezidentūras un Kongresa darba posmā," skaidro Kuzma.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ceturtdien pasniedzis akreditācijas vēstules nākamajai Latvijas vēstniecei ASV Kuzmai.

Kuzma atjaunotās Latvijas ārlietu dienestam pievienojās 1992. gadā, sākotnēji strādājot Ekonomiskās sadarbības nodaļā. Kuzma strādājusi Ārlietu ministrijas Rietumeiropas valstu nodaļā, vēlāk kļūstot par Pirmā politiskā departamenta direktori un pēc tam par Pirmās politiskās direkcijas valsts sekretāra vietnieci.

Viņa bijusi arī Ekonomisko un divpusējo attiecību direkcijas vadītāja-vēstniece un Eiropas Savienības direkcijas vadītāja-vēstniece, kā arī Valsts protokola vadītāja.

Pieredzi Kuzma ir uzkrājusi kadencēs Latvijas vēstniecībās ārvalstīs. Viņa bijusi Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Austrijā, Zviedrijā, Itālijā.

Šobrīd Kuzma ir vēstniece Čehijā. Savukārt vēstnieka postenī ASV viņa nomainīs Māri Selgu, kurš šos pienākumus veic kopš 2019. gada vasaras.

Kuzma beigusi Latvijas Universitātes Finanšu un tirdzniecības fakultāti un Latvijas Universitātes Starptautisko attiecību institūtu. Papildu izglītību ieguvusi arī Stenforda universitātes Hūvera institūtā ASV un Džordža C. Maršala drošības studiju Eiropas centrā Vācijā.

Svarīgākais