Rinkēvičs: mūsu spēks ir vienotībā un alkās pēc brīvības

© Ketija Keita Krastiņa / F64

Pirms 35 gadiem notikušais Baltijas ceļš parāda vienotības un savstarpēja atbalsta spēku, uzsvēra Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš piektdien tikās ar Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu, lai piedalītos Baltijas ceļa gadadienai veltītā svinīgā pasākumā Pasvalē, Lietuvā.

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris, Rinkēvičs norādīja, ka 23.augusts ir diena, kad Baltijas tautas sadevās rokās, lai pieprasītu brīvību un Lietuvas, Latvijas, Igaunijas neatkarības atjaunošanu.

Esot vienoti cīņā pret netaisnību, apspiestību un varmācību, lietuvieši, latvieši un igauņi uzsāka kopīgo ceļu uz savu valstu neatkarību atjaunošanu. Tieši Baltijas ceļš aizsāka mūsu atgriešanos demokrātiskajā pasaulē. Baltijas ceļš apliecināja, ka mūsu spēks ir vienotībā un alkās pēc brīvības," pauda Valsts prezidents.

Viņš klāstīja, ka 35 gadu laikā, plecu pie pleca, trīs Baltijas valstis ir sasniegušas mērķus, kas 1989.gadā šķita gandrīz neiedomājami. Latvijas prezidents atzīmēja, ka jau 20 gadus esam gan NATO, gan Eiropas Savienības dalībvalstis. Rinkēvičs uzsvēra, ka dienai, kad baltiešu sirdis pukstēja vienā ritmā, ir nozīmīga vieta mūsu vēsturiskajā atmiņā.

"Šī atmiņa ir jāsargā un par to ir jāstāsta nākamajām paaudzēm. Mums ir jāstāsta par mūsu tautu nevardarbīgo neatkarības akciju. Gan pirms 35 gadiem, gan šodien Baltijas ceļš skaidri parāda vienotības un savstarpēja atbalsta spēku," norādīja Valsts prezidents.

Rinkēvičs uzsvēra, ka šodien Baltijas valstis ir saliedētas ar Ukrainu, kas cīnās par savām tiesībām pastāvēt un cīnās par savām tiesībām uz brīvību. Latvijas prezidents norādīja, ka Baltijas valstis ir kopā ar Ukrainas tautu līdz uzvarai pār agresoru.

"Mēs esam kopā ar visām tām tautām un valstīm, kas cīnās par savu brīvību un neatkarību. Jau nākamnedēļ trīs Baltijas valstu prezidenti apmeklēs Moldovu, lai paustu savu atbalstu arī Moldovas tautai tās ceļā uz Eiropu, tās ceļā uz dalību pasaulē brīvākajā valstu savienībā," klāstīja Rinkēvičs.

Baltijas ceļš ir viena no visu laiku vērienīgākajām nevardarbīgas pretošanās akcijām. 1989.gada 23.augustā plkst.19 PSRS okupētās Lietuvas, Latvijas un Igaunijas iedzīvotāji uz 15 minūtēm sadevās rokās, lai nosodītu Baltijas val­stu pretlikumīgo iekļaušanu Padomju Savienībā un prasītu brīvību.

Viļņu, Rīgu un Tallinu tovakar savienoja vairāk nekā 600 kilometrus gara cilvēku ķēde. Akcija notika tieši 50 gadus pēc noziedzīgā Molotova-Ri­bentropa pakta noslēgšanas. Kā nevardarbīgas pretošanās spēka apliecinājums akcija "Baltijas ceļš" iekļauts UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" dokumentālā mantojuma reģistrā.

Svarīgākais