No veselības ministra pieprasīti detalizēti priekšlikumi rakstveidā

© Ģirts Ozoliņš / F64

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs sagaida no veselības ministra Hosama Abu Meri (JV) detalizētākus priekšlikumus onkoloģijas pacientu izaicinājumu risināšanā.

Nedēļas sākumā veselības ministrs piedāvāja palielināt individuālās kompensācijas onkoloģijas medikamentiem līdz 30 000 eiro gadā līdzšinējo 14 228 eiro vietā, kā arī izveidot speciālu fondu onkoloģijā.

Rinkēvičs trešdien žurnālistiem pauda, ka ir vairākas idejas, par kurām ministrs ir informējis sabiedrību, taču "velns ir detaļās". Valsts prezidents sagaida no ministra uzrakstītu, artikulētu priekšlikumu kopumu.

Viņaprāt, pamatuzstādījums palielināt individuālās kompensācijas onkoloģijas medikamentiem ir pareizs solis. Pareizs solis ir priekšlikumi par plašāku un caurspīdīgāku lēmumu pieņemšanas mehānismu, iesaistot pacientu organizācijas, ārstus un ierēdņus.

Domāju, ka ir pareizi pie tā strādāt, taču šeit es būtu ļoti piesardzīgs. Ja runājam par onkoloģijas fonda izveidi, daudz būs atkarīgs no detaļām. [..] Būsim godīgi, tas viss tomēr prasīs risināt arī jautājumu, kas attiecas uz finansējumu," teica Rinkēvičs.

Viņš atsaucās uz premjeres sacīto, ka finansējums kompensējamām zālēm ir palielināts, tomēr ir cilvēki, kuri norāda uz finansējuma nepietiekamību. Pēc Valsts prezidenta paustā, tas ir jārisina strukturāli, domājot arī par finansējumu, neskatoties uz saspringto situāciju, piemēram, izvētījot "iekšējos resursus".

"Manuprāt, ir jāvērtē, vai mums tiešām slimnīcās, kas gluži nav kapitālsabiedrības klasiskā izpratnē, ir vajadzīgs tāds pārvaldes modelis, kuru veido valdes un padomes. Varbūt mēs varam ietaupīt. Neviens nav "zvanījis", ka slimnīcās vai ārstniecības iestādēs jābūt tādam pašam pārvaldības modelim, kā, piemēram, konkurējošiem uzņēmumiem tirgū," atzīmēja Rinkēvičs.

Viņš norādīja, ka tas neatrisinās visas problēmas, tomēr tas būs labs signāls sabiedrībai, ka tiek meklēti līdzekļi ne tikai uz nodokļu palielināšanas rēķina. Valsts prezidents piebilda, ka ik pa laikam no slimnīcām tiek atlaistas padomes un valdes, jo tās nav spējīgas paveikt tām uzticētos uzdevumus.

Tāpat Rinkēvičs uzsvēra, ka finansējums ir jāmeklē visur, kur vien tas ir iespējams. Viņaprāt, arī "iekšējās rezerves" nav izsmeltas. Valsts prezidents žurnālistiem norādīja, ka viņš sagaida no veselības ministra rakstiskus priekšlikumus informatīvā ziņojuma vai kādā citā veidā noformētus.

"Ir labi, ka ministrs ir nācis klajā ar saviem priekšlikumiem, taču mums ir konkrēti cilvēki, kuriem šī palīdzība ir vajadzīga jau šodien, nevis pēc laika, kad tiks atrisinātas sistēmiskas lietas. [..] Uzņēmums "Latvenergo" ziedos konkrētiem cilvēkiem naudu. Tas ir nepareizi, ja skatās sistēmas sakārtošanas puses, taču tas palīdz konkrētiem cilvēkiem un dod cerību. Tas parāda, ka notiek mēģinājumi šo problēmu atrisināt," sacīja Rinkēvičs.

Viņš norādīja, ka 20.augustā lūdzis šajā jautājumā iedziļināties arī tiesībsargu Juri Jansonu, proti, kā no cilvēktiesību, taisnīguma, Satversmē nostiprināto vērtību viedokļa risināt dažādas situācijas. Valsts prezidents atsaucās uz Jansona teikto, ka bieži vien tie ir politiskas izšķiršanās jautājumi, cik daudz naudas valsts iegulda vienā vai otrā veselības aprūpes programmā. Tiesībsargs solījis pēc laika nākt klajā ar priekšlikumiem un situācijas vērtējumu.

Svarīgākais