Vācijas zaļie par savu iekšlietu ministri pasūdzējušies Eiropas Komisijai

© Ģirts Ozoliņš / F64

Vācijas valdībā pārstāvētie zaļie atklātā vēstulē Eiropas Komisijai (EK) sūdzas par iekšlietu ministres Nensijas Fēzeres ieviestajām pārbaudēm uz valsts robežām.

EK un tās prezidentei Urzulai fon der Leienai adresētā vēstulē paustas bažas par kontroli, kas ieviesta uz Vācijas robežas ar Poliju, Čehiju, Austriju un Šveici.

Zaļo partijas politiķi pirmdien publiskotā vēstulē apgalvo, ka Vācija, tāpat kā septiņas citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, nerīkojas saskaņā ar noteikumiem, kas regulē kustības brīvību Šengenas zonā.

Uz Vācijas robežas ar Austriju pastāvīgi kontrolpunkti ir kopš 2015.gada, un kontroles pasākumi tiek regulāri pagarināti.

Cīnoties ar nelegālajiem imigrantiem, pagājušā gada oktobrī Fēzere deva rīkojumu atjaunot kontrolpunktus uz robežas ar Čehiju, Poliju un Šveici, attiecīgi par to informējot Briseli. Robežkontroles atjaunošana Šengenas zonā ir atļauta tikai izņēmuma gadījumos, un pirms tam par to jābrīdina Brisele.

Kontroles pasākumi ir spēkā līdz 15.decembrim uz robežas ar Šveici, Čehiju un Poliju, bet uz robežas ar Austriju līdz - 11.novembrim.

Parīzes olimpisko spēļu laikā kontrole tika atjaunota arī uz Vācijas robežas ar Franciju, un Eiropas futbola čempionāta laikā jūnijā uz visām Vācijas robežām.

Fēzere, kura pārstāv sociāldemokrātus, kontroles atjaunošu uz robežām raksturojusi kā izdevušos. Taču vēstules autori apgalvo, ka šo pasākumu efektivitāte, spriežot pēc nesenās datu analīzes, esot ļoti apšaubāma.

Svarīgākais