Lietuvas prezidents apstiprina jauno valdību

© f64.lv, Raitis Plauks

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pirmdienas vakarā parakstīja dekrētu par valdības sastāvu, kurā ir jauni zemkopības un veselības ministri, informē prezidenta birojs.

Līdz ar to zemkopības ministra amatā apstiprināts līdzšinējais Seima Ekonomikas komisijas priekšsēdētājs Kazis Starkevičs, kurš nomaina Ķēstuti Navicku, bet veselības ministra amatā - līdzšinējais veselības ministra vietnieks Aurims Pečkausks, kurš nomaina Arūnu Duļķi.

Gan zemkopības, gan veselības ministra portfelis ir konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" pārziņā.

Jau ziņots, ka 12.jūlijā pēc Nausēdas inaugurācijas prezidenta amatā uz otro termiņu premjerministres Ingrīdas Šimonītes valdība iesniedza "pieklājības demisiju". Lietuvas konstitūcija paredz, ka pēc prezidenta inaugurācijas valdība atkāpjas.

Nausēda atkārtoti izvirzīja Šimonīti premjerministra amatam. Taču jau pirms maijā notikušajām prezidenta vēlēšanām prezidents bija vairākkārt paudis viedokli, ka valdības sastāvā nepieciešamas izmaiņas, lai gan premjere tam nepiekrita.

Šimonīte piektdien oficiāli iepazīstināja Nausēdu ar savas jaunās valdības sastāvu, piedāvājot aizstāt divus no 14 ministriem.

Konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" politiķes Šimonītes valdība strādā kopš 2020.gada. Valdošajā koalīcijā ir arī divas liberālās partijas - Liberāļu kustība un Brīvības partija.

Lietuvā oktobrī gaidāmas kārtējās parlamenta vēlēšanas.

Politika

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.