Viņķele par zāļu cenu regulējumu: Tur atklāsies visai skaidra un interesanta aina

© Ģirts Ozoliņš/MN

Izmaiņām zāļu cenu regulējumā ir nepieredzēti plaša opozīcija, intervijā Latvijas Radio sacīja Zāļu valsts aģentūras Zāļu drošuma nodaļas vadītāja, kādreizējā veselības ministre Ilze Viņķele.

Viņķeli bažīgu darot tas, ka protestētāju pulkam pievienojušies parasti citādāk noskaņotie mazo un individuālo aptieku īpašnieki un Farmaceitu biedrība. "Šīs bažas aicinātu vērtēt nopietni," viņa teica.

Savukārt attiecībā uz pārējām daudzskaitlīgajām organizācijām, tostarp nesen dibinātām, viņa aicināja pavērtēt to patiesā labuma guvējus. "Es domāju, ka tur atklāsies visai skaidra un interesanta aina," viņa pauda.

Viņķele teica, ka "iepriekšējā dzīvē" strādājot Veselības ministrijā, ar kolēģiem sāka farmācijas regulējuma revīziju un vairākas lietas arī izdevies paveikt.

Viņasprāt, patlaban pieteikto izmaiņu apjoms ir visai vērienīgs. Pēc viņas domām, var gadīties, ka prognozētie aprēķini par zāļu cenu mazināšanos realitātē neizpildās tik labi, bet ministrija solījusi veikt rūpīgu pēcuzraudzību un korekcijas veikt nekavējoties.

Viņa arī piebilda, ka kādu laiku nav "kustināti" pretrunīgi vērtētie aptieku un filiāļu izvietošanas noteikumi. "Tas ir iesaldēts un nav kustināts kopš 2021.gada, iestrēdzis nemitīgos bezgalīgos saskaņojumos," viņa teica. Veselības ministrija šo nevarēs atlikt, pārliecināta Viņķele.

LETA jau ziņoja, ka pēc divu stundu ilgām diskusijām valdība 16.jūlijā apstiprināja jauno zāļu uzcenojuma modeli, kuram vajadzētu samazināt recepšu zāļu cenas.

Tikmēr farmācijas nozare vēlas, lai tiktu saglabāts iepriekšējais zāļu cenu veidošanas modelis, jo uzskata, ka tas ir pierādījis savu ilgtspējību.

Svarīgākais