Igaunijas sociāldemokrāti izvirzījuši ministru amatu kandidātus jaunajai valdībai

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Igaunijas Sociāldemokrātiskā partija izvirzījusi ministru amatu kandidātus jaunajai valdībai, kuru veido Reformu partijas politiķis Kristens Mihals.

Kandidātus svētdien apstiprināja partijas valde.

Saviem amatiem atkārtoti izvirzīti iekšlietu ministrs Lauri Lēnemetss, veselības ministre Rīna Sikuta, kā arī reģionālo un lauku lietu ministre Pireta Hartmane.

Jaunizveidotajam infrastruktūras ministra amatam Ekonomikas ministrijā izvirzīts bijušais Tallinas vicemērs Vladimirs Svets, kurš nesen izstājies no opozīcijā esošās Centra partijas un iestājies Sociāldemokrātiskajā partijā.

Jau ziņots, ka Igaunijas prezidents Alars Kariss 16. jūlijā uzdeva veidot valdību Reformu partijas politiķim, pašreizējam klimata ministram Mihalam, savukārt 15. jūlijā prezidents pieņēma premjerministres Kajas Kallasas demisiju. Kallasa iesniedza atlūgumu, jo ir izraudzīta par Eiropas Savienības ārējās un drošības politikas augstā pārstāvja amata kandidāti. Līdz ar Kallasu demisionējusi arī viņas vadītā valdība.

Kallasa un ministru kabinets turpinās pildīt pienākumus līdz jaunās valdības izveidošanai.

Piektdien noslēdzās sarunas par jaunu koalīcijas līgumu starp pašreizējām valdošajām partijām - liberālo Reformu partiju, Sociāldemokrātisko partiju un liberālo partiju "Igaunija 200". Šīs trīs partijas veidojušas valdības koalīciju kopš 2023. gada maija.

Jau vēstīts, ka piektdien savus kandidātus ministru amatiem paziņoja arī Reformu partija. Atkārtoti saviem amatiem izvirzīti aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs, sociālās aizsardzības ministre Signe Rīsalo un kultūras ministre Heidi Purga. Finanšu ministra amatam izvirzīts Jirgens Ligi, klimata ministra amatam - Joko Alendere, bet ekonomikas ministra amatam - Erki Keldo.

Kandidātus nosauca arī partija "Igaunija 200". Saviem amatiem atkārtoti izvirzīti ārlietu ministrs Marguss Cahkna un izglītības un zinātnes ministre Kristīna Kallasa. Savukārt tieslietu un digitālo tehnoloģiju ministra postenim izvirzīta parlamenta Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Līza Pakosta.

Politika

Reaģējot uz situāciju Tuvajos Austrumos, Eiropas Savienības Aviācijas drošības aģentūra (EASA) Eiropas Savienības pārvadātājiem uz laiku aizliegusi izmantot Izraēlas un Libānas gaisa telpas, aģentūru LETA informēja Civilās aviācijas aģentūras operatīvo situāciju vadītājs Aivis Vincevs.

Svarīgākais