Leiena atgādina, ka dzīvojam "dziļas trauksmes un nenoteiktības laikā"

© Kaspars Krafts / F64

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien uzrunā Eiropas Parlamentam (EP) pirms balsojums par viņas apstiprināšanu amatā uz atkārtotu pilnvaru termiņu aicināja veidot spēcīgu Eiropu "dziļas trauksmes un nenoteiktības laikā".

Es esmu pārliecināta, ka Eiropa, spēcīga Eiropa, var pieņemt šo izaicinājumu. (..) Es nekad nepieņemšu, ka demagogi un ekstrēmisti iznīcina mūsu Eiropas dzīvesveidu, un es šodien stāvu šeit, gatava vadīt cīņu kopā ar visiem demokrātiskajiem spēkiem šajā parlamentā," paziņoja Leiena.

Fon der Leienai, lai saglabātu EK prezidenta amatu, nepieciešama vismaz 361 no 720 deputātu balsīm. 2019.gadā, kad Leiena kandidēja uz pirmo pilnvaru termiņu, viņa balsojumā uzvarēja vien ar deviņu balsu pārsvaru.

Leiena savā runā EP arī nosodīja Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna neseno vizīti Maskavā, ko viņš pats dēvēja par miera misiju. "Šī tā dēvētā miera misija nebija nekas cits kā piekāpšanās misija - tā bija vienkārša piekāpšanās misija," uzsvēra Leiena.

Orbāns devās uz Maskavu neilgi pēc tam, kad Ungārija kļuva par ES prezidējošo valsti. ES līderi stingri nosodīja Orbāna vizīti Maskavā, uzsverot, ka viņš turp devās bez ES akcepta.

Leiena arī solīja stiprināt ES robežsardzes aģentūru "Frontex" un ierosināt trīskāršot robežsargu skaitu.

Viņa arī solīja izvirzīt par mērķi samazināt siltumnīcefekta gāzu emisiju par 90% līdz 2040.gadam. Šis mērķis, kas ir būtisks solis ceļā uz oglekļa neitralitātes mērķa sasniegšanu līdz 2050.gadam, tiks iekļauts tiesību akta priekšlikumā 27 ES dalībvalstīm, pavēstīja Leiena.

Svarīgākais